Όντως Τούρκοι στρατιώτες ύψωσαν τη σημαία τους πάνω στα Ίμια; [παίζει στην Google]

Αφορμή η επέτειος της κρίσης των Ιμίων.

 


Article featured image
Article featured image

Η είδηση παίζει εδώ και μερικές ημέρες, με μερικά ελλαδικά site να αναπαράγουν την είδηση πως Τούρκοι ανέβασαν φωτογραφίες στους χάρτες της Google, με Τούρκους στρατιώτες πάνω στα Ίμια, με αφορμή την επέτειο της κρίσης, τον Ιανουάριο του 1996. 

Τα εμπρηστικά δημοσιεύματα, μάλιστα, μιλούσαν για εθνικό συναγερμό, για κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, μέχρι και για ενδεχόμενη σύρραξη έκαναν λόγο μερικοί, αφού κάποια δημοσιεύματα επικαλέστηκαν σχετικές αναφορές από τον τουρκικό τύπο για να επιβεβαιώσουν τα λεγόμενά τους.



Τι ισχύει αλήθεια;

 

Η παρακάτω εικόνα, υποτίθεται ότι απεικονίζει Τούρκο στρατιώτη πάνω στα Ίμια.



 

Στην πραγματικότητα, όμως, όπως αναφέρουν σε άρθρο τους τα Ελληνικά Hoaxes, απεικονίζει Τούρκο στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων, που έλαβε μέρος σε πολυεθνική άσκηση στον Ναύσταθμο του Ακσάζ, το 2015, με σενάριο την αποτροπή μεταφοράς όπλων μαζικής καταστροφής.

Στα όπλα μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβάνονται ραδιολογικοί, βιολογικοί και χημικοί παράγοντες. Για αυτό το λόγο ο εικονιζόμενος στρατιώτης φορά προστατευτική προσωπίδα και στολή ΡΒΧ πολέμου.

Προφανώς δεν θα είχε κάποιο λόγο να φορά αυτό τον ιματισμό και την μάσκα στα Ίμια. 

 

Στην παρακάτω εικόνα, ο ίδιο στρατιώτης σε ευρύτερο πλάνο, όπου είναι προφανές πως βρίσκεται κοντά στις τουρκικές ακτές, όπου βρίσκεται και το Ακσάζ, και όχι στα Ίμια:



 

Όσον αφορά την «τουρκική πρόκληση» με την επισύναψη εικόνας Τούρκου στρατιώτη (πάνω στα Ίμια όπως ισχυρίζονται τα δημοσιεύματα), είναι κάτι που μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε χρήστης του διαδικτύου. Λίγο αργότερα μάλιστα, κάποιος έσπευσε και τοποθέτησε την Ελληνική Σημαία.




ΕΛΛΗΝΙΚΑ HOAXES

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ