Αν θες να κουμπώνουν παντελόνια και πουκάμισα μετά τις γιορτές διάβασε αυτό που ακολουθεί

Μια ειδικός μάς βοηθά να μην ξεφύγουμε κατά την εορταστική περίοδο σε σχέση με τη διατροφή μας.

Article featured image
Article featured image

Μπορεί οι μέρες να το «επιβάλλουν», παρόλα αυτά είναι τουλάχιστον κρίμα να χαλάσετε όλα όσα κάνατε όλο το προηγούμενο διάστημα για μερικές ημέρες απόλαυσης.

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Msc, Χάρις Κυριάκου, μας εξηγεί πώς να μην χάσουμε το μέτρο και να είμαστε όσο πιο μετρημένοι γίνεται αυτές τις μέρες, για αν βγούμε από τις γιορτές, όσο πιο αλώβητοι γίνεται.

Αρχικά, θέτουμε ένα ρεαλιστικό στόχο. Δεν υπάρχει καλύτερο από το να διατηρήσουμε το βάρος μας χωρίς να αλλοιώσουμε την συμβολική αξία του φαγητού.

Η καλή μέρα...από το πρωινό φαίνεται! Έρευνες αποδεικνύουν ότι η λήψη πρωινού βοηθάει στην προσπάθεια απώλειας βάρους, αλλά και στη διατήρηση του. Σε περίπτωση που το γιορτινό μας τραπέζι είναι βράδυ τότε θα έχουμε ελαφρύ αλλά ποιοτικό μεσημεριανό γεύμα. Καταναλώνουμε επίσης, το σνακ μας μισή με μια ώρα πριν την αναχώρηση μας για το πάρτι. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχουμε να φτάσουμε με μισό-άδειο στομάχι και εγκρατής όρεξη για φαγητό. Προσοχή, αν αποφύγουμε να φάμε καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα πετύχουμε ακριβώς το αντίθετο.

Επόμενο, ενυδατωνόμαστε με ένα ποτήρι νερό τουλάχιστον πριν προχωρήσουμε στο μπουφέ, για γρηγορότερη επίτευξη του αισθήματος του κορεσμού. Από την στιγμή που βρισκόμαστε σε γεύματα που δεν μπορούμε να τα οργανώσουμε εμείς, πριν σερβίρουμε στο πιάτο μας αναγνωρίζουμε ποια εδέσματα από το τραπέζι πραγματικά θέλουμε και τρώμε μόνο από αυτά. Είναι γεγονός πως το πιάτο είναι μεγαλύτερων διαστάσεων από αυτό του σπιτιού μας αλλά μεριμνούμε η μερίδα της σαλάτας να καλύπτει το μισό του πιάτου. Έτσι, από την μία το μάτι χορταίνει, καθώς βλέπει ένα γεμάτο πιάτο και από την άλλη οι φυτικές ίνες που θα καταναλώσουμε θα μας αυξήσουν ακόμη περισσότερο το αίσθημα του κορεσμού. Σειρά έχει το κυρίως γεύμα, στο άλλο μισό του πιάτου φροντίζουμε να κάνουμε την αγαπημένη μας επιλογή από αμυλώδη και από κρέας-πουλερικά. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος εφόσον γίνεται με μέτρο μας παρέχει χρήσιμα θρεπτικά συστατικά. Συμβουλή, αφαιρούμε το ορατό λίπος-πέτσα!

Δεν μπορούμε να παραλείψουμε το αλκοόλ το οποίο συνοδεύει την καλή παρέα. Συνιστώμενη δόση αλκοολούχων ποτών για άνδρες και γυναίκες 2 ποτήρια και 1 ποτήρι ανά ημέρα αντίστοιχα εφόσον δεν αντιμετωπίζουν κάποια παθολογική κατάσταση ή λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. Το αλκοολούχο ποτό να καταναλώνεται κατά προτίμηση συνοδεία φαγητού για σταθερότερα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Μια καλή επιλογή ποτού είναι το κόκκινο κρασί λόγω ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Στη υγεία σας και προσοχή αν οδηγείται.

Για δεύτερη φορά πλούσιο μπουφέ, αυτή την φορά με γλυκά και φρούτα. Την τιμητική τους έχουν τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Είστε σίγουροι πως πραγματικά μετά από το κυρίως γεύμα χρειάζεται να ξανά φάτε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αντισταθείτε τότε προσοχή στη ποσότητα και στη λογική του «λίγο από όλα».

Τέλος, για επίτευξη των στόχων μας συμπεριλαμβάνουμε στη καθημερινότητα μας οποιαδήποτε μορφή άσκησης έστω για 30λεπτά την ημέρα. Έτσι ώστε είτε φάμε περισσότερο είτε όχι το βάρος μας να μην αυξηθεί.

Χάρις Κυριάκου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Msc

Facebook: Charis Kyriacou – Clinical Dietitian & Nutritionist

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ