Η μεγάλη απάτη πίσω από την ταινία του Netflix, Black Mirror: Bandersnatch

Μα πώς δεν το είχαμε φανταστεί!

Article featured image
Article featured image

Όσο εσύ διάλεγες κορν φλέικς στο Bandersnatch ή αν θα σκοτώσει τον πατέρα του ή τον εαυτό του, το Netflix μάζευε χαλαρά τα δεδομένα σου. Σου κάνει εντύπωση;

Εμάς καμία, άλλωστε η δυστοπική αυτή ταινία που κάνει κύκλο γύρω από τον εαυτό της δεν θα μπορούσε να είχε άλλη εξέλιξη. Στην ουσία η ίδια η ταινία μας προειδοποιούσε έμμεσα ότι μαζεύει τα προσωπικά μας δεδομένα, αλλά εμείς χαμπάρι. Νομίζαμε ότι έχουμε λόγο στην πλοκή της του σεναρίου.

Netflix_Bandersnatch_Cereal_choice.0.jpg

Την αποκάλυψη έκανε ο ακαδημαϊκός Michael Veale, ερευνητής τεχνολογικής πολιτικής στο University College London, ο οποίος μέσω Twitter είπε πως το Bandersnatch απ’ ό,τι φαίνεται ήταν πρωτίστως μια μεγάλη μπίζνα ψαρέματος δεδομένων. Ο ίδιος ζήτησε το data mining info από το Netflix, ρωτώντας επίσης τον λόγο για τον οποίο συλλέγουν δεδομένα κι αν έπειτα τα μοιράζονται με άλλους.

Το ίδιο το Netflix απάντησε, φυσικά, πως τα δεδομένα συλλέγονταν για να βελτιώσουν το συγκεκριμένο μοντέλο αφήγησης, αλλά σύμφωνα με τον Veale αφενός αυτό συνεχίζει να συνιστά παραβίαση της ιδιωτικότητας κι αφετέρου τίποτα δεν εγγυάται πως τα δεδομένα δεν θα πωληθούν έπειτα σε τρίτους.

Εδώ αναλυτικά τα ευρήματα του Veale, όπως τα κοινοποίησε ο ίδιος στο Twitter:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ