Σκάνδαλο με σχόλια παιδόφιλων κάτω από βίντεο με παιδιά στο Youtube

Τι ανακοίνωσε η Epic Games, δημιουργός του διάσημου παιχνιδιού Forthnite.

Article featured image
Article featured image

Οι δημιουργοί του Fortnite απέσυραν τις διαφημίσεις τους από το YouTube, μετά από καταγγελίες ότι η προώθηση του δημοφιλούς παιχνιδιού γινόταν σε βίντεο που συνοδεύονταν από σχόλια παιδόφιλων.

Η Epic Games επιβεβαίωσε ότι απέσυρε τις διαφημίσεις της από το YouTube, ιδιοκτησίας της Google, ακολουθώντας το παράδειγμα της Nestle, με αφορμή το σκάνδαλο ύποπτου, απρεπούς και επικίνδυνου περιεχομένου στα σχόλια.

Όλα ξεκίνησαν όταν χρήστες του YouTube παρατήρησαν πως άγνωστοι έγραφαν ύποπτα μηνύματα κάτω από βίντεο με πρωταγωνιστές παιδιά, δίνοντας οδηγίες για το χρονικό σημείο που θα μπορούσε κάποιος να παγώσει την εικόνα, ώστε να εξασφαλίσει ευκρινή στιγμιότυπα των ανηλίκων.

Σε πάρα πολλά από αυτά τα βίντεο, παρουσιάζονταν εμβόλιμες διαφημίσεις της Nestlé, του Fortnite και της Disney ενώ αρκετές είναι και οι περιπτώσεις ανάρτησης συνδέσμων παιδικής πορνογραφίας, σε κοινή θέα, στα σχόλια.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει σάλο με αρκετούς να μιλούν για ανεξέλεγκτη δράση κυκλωμάτων παιδόφιλων στο YouTube. «Οι παιδόφιλοι ανταλλάζουν στοιχεία επικοινωνίας στα social media. Ανταλλάζουν συνδέσμους παιδικής πορνογραφίας στα σχόλια του YouTube. Στέλνουν ο ένας στον άλλον βίντεο που δεν εμφανίζονται στις δημόσιες λίστες αναζήτησης από τρίτους και κάποιο λάθος στον αλγόριθμο του YouTube τους επιτρέπει να τα κάνουν όλα αυτά», σχολιάζει ένας χρήστης της πλατφόρμας, του οποίου το επικριτικό βίντεο έγινε viral, καθώς έδειχνε πως, με λίγα κλικ, μπορούσε οποιοσδήποτε να βρει παράνομο ή ύποπτο υλικό στην πλατφόρμα.

Όπως σχολιάζει ο Guardian, το νέο σκάνδαλο αποτελεί μια πρόκληση για το YouTube, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των βίντεο στα οποία παρατηρείται το φαινόμενο δεν έχουν προβληματικό περιεχόμενο.

Πρόκειται κυρίως για αθώα βίντεο με ανήλικα αγόρια και κορίτσια σε γυμναστικές επιδείξεις ή παιχνίδια με την οικογένειά τους στο σπίτι. Ωστόσο κάτω από αυτά τα δημόσια βίντεο, παιδόφιλοι δίνουν οδηγίες για τα σημεία του βίντεο που εξασφαλίζουν καθαρή εικόνα για «πάγωμα» και αποθήκευση σε φωτογραφικό αρχείο.

Στο παρελθόν, μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες έχουν αποσύρει υλικό και χρήματα από το YouTube, μετά από περιστατικά εμφάνισης των πληρωμένων διαφημιστικών μηνυμάτων, σε βίντεο με ενοχλητικό ή ακόμα και ποινικώς κολάσιμο υλικό - όπως βίντεο αναρτημένα από τρομοκρατικές οργανώσεις και θρησκευτικούς κήρυκες του μίσους.

«Οποιοδήποτε περιεχόμενο - συμπεριλαμβανομένων των σχολίων - θέτει σε κίνδυνο ανήλικα παιδιά, είναι φρικαλέο και έχουμε ξεκάθαρη πολιτική απαγόρευσης στο YouTube», διαβεβαίωσε εκπρόσωπος της πλατφόρμας μετά την έκταση που έλαβε η αποκάλυψη.

Το YouTube τονίζει πως διέγραψε λογαριασμούς και κανάλια με ύποπτο περιεχόμενο, αναφέροντας τα στοιχεία για παράνομη δραστηριότητα στις αρχές. «Απενεργοποιήσαμε τα σχόλια σε δεκάδες εκατομμύρια βίντεο που εμφανίζονται ανήλικοι. Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε τις συνθήκες και να πατάξουμε την κακοποιητική συμπεριφορά ακόμα πιο γρήγορα».

Φωτογραφία: Pixabay/Vinsky2002

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ