Ανοικτό Κάλεσμα από τη Στέγη Χορού Λεμεσού

Η Στέγη Χορού Λεμεσού ανακοινώνει το πρόγραμμα καλλιτεχνικής ανάπτυξης MOVING THE NEW για το 2019.

Article featured image
Article featured image

Το πρόγραμμα φιλοξενίας έχει ως βασικό πυρήνα την καλλιτεχνική έρευνα στον τομέα των παραστατικών τεχνών. Το πρόγραμμα εξυπηρετεί τους στόχους της Στέγης Χορού Λεμεσού οι οποίοι επικεντρώνονται στην ενθάρρυνση και συνεχή εξέλιξη των καλλιτεχνών των παραστατικών τεχνών, στην ανάπτυξη κοινού και στη συμμετοχή των καλλιτεχνών στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή χορευτική/καλλιτεχνική πραγματικότητα.

Η Στέγη Χορού Λεμεσού διατηρεί ένα ισχυρό διεθνές προφίλ και συνεχίζει να επεκτείνει το δίκτυο των συνεργατών της. Είναι μέλος των διεθνών δικτύων European Dancehouse Network και Aerowaves και προσφέρει στους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες την ευκαιρία για προσωπική και καλλιτεχνική ανάπτυξη μέσα από ένα σημαντικό και ευρύ δίκτυο επαφών.

Εκτός από το ετήσιο πρόγραμμα φιλοξενίας, τα τελευταία χρόνια η Στέγη Χορού Λεμεσού έχει προσφέρει φιλοξενίες για καλλιτέχνες (που διαμένουν στην Κύπρο αλλά και το εξωτερικό) μέσα από τη συμμετοχή της στα Ευρωπαϊκά προγράμματα ‘E-Motional Bodies and Cities’, ‘Act Your Age’, ‘Leim’, καθώς και μέσω του φεστιβάλ Open Hoυse.

Σε ποιούς απευθύνεται

Το πρόγραμμα υποστηρίζει την ανάπτυξη της πειραματικής και διαθεματικής τέχνης και προσκαλεί νέους και ώριμους καλλιτέχνες -που διαμένουν στην Κύπρο- να υποβάλουν τις προτάσεις τους. Οι προτάσεις μπορεί να αφορούν στη δημιουργία ή στην εξέλιξη υπάρχουσας ιδέας, σόλο ή ομαδικής δουλειάς η οποία ερευνά, επανεξετάζει, επαναπροσδιορίζει ή επαναπροσεγγίζει υφιστάμενες φόρμες και πρακτικές των παραστατικών τεχνών.

Η πρόσκληση απευθύνεται και στους καλλιτέχνες οι οποίοι είχαν επιλεγεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα παλαιότερα.

Το πρόγραμμα επιχορηγούν και στηρίζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Όροι και προϋποθέσεις

– Περίοδος καλλιτεχνικής έρευνας: Μάρτιος-Οκτώβριος 2019

– Παρουσιάσεις των έργων σε εξέλιξη: Ιούνιος και Οκτώβριος 2019

– Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας οι καλλιτέχνες θα συνεργαστούν με συγκεκριμένο μέντορα/δραματουργό που θα ορίσει η Στέγη. Οι καλλιτέχνες που επιθυμούν να συνεργαστούν και με δικό τους μέντορα/δραματουργό θα πρέπει να το αναφέρουν στην αίτησή τους.

– Συνεδρίες για ανατροφοδότηση από μέντορες/δραματουργούς

– Συμμετοχή σε εργαστήριο δραματουργίας στην Κύπρο (πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου 2019)

– Μια από τις συμμετοχές θα επιλεγεί από τον Διευθυντή και τον Μέντορα του προγράμματος προκειμένου να εξελιχθεί σε ολοκληρωμένο έργο και να παρουσιαστεί τον Οκτώβριο του 2020 στο πλαίσιο του Open House Festival.

– Δραστηριότητες που απευθύνονται στην κοινότητα (παρουσιάσεις, εργαστήρια, συζήτηση με το κοινό).

– Φιλοξενία σε οργανισμούς/κέντρα στην υπόλοιπη Ευρώπη για την συνέχιση της έρευνάς τους.

– Οι υποψήφιοι είναι υπεύθυνοι για τα τρέχοντα έξοδα καθ’ όλη τη διάρκεια της φιλοξενίας, περιλαμβανομένου φαγητού, μετακίνησης από και προς τη Στέγη Χορού Λεμεσού, υλικά και προμήθειες, ενοικιάσεις εξοπλισμού κλπ. Η Στέγη Χορού Λεμεσού θα παρέχει υπογεγραμμένες επιστολές υποστήριξης για εξωτερική χρηματοδότηση και μπορεί να προσφέρει συμβουλές για πιθανούς χρηματοδότες.

Χρονικό πλαίσιο

Οι φιλοξενίες θα προγραμματιστούν μετά από συμφωνία των καλλιτεχνών και του συντονιστή του προγράμματος στις προαναφερθείσες χρονικές περιόδους. Οι καλλιτέχνες θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι για όλη την περίοδο του προγράμματος.

Διαδικασία επιλογής

Η επιλογή για τις φιλοξενίες θα γίνει από τριμελή επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Στέγης, τον μέντορα του προγράμματος και έναν διακεκριμένο καλλιτέχνη των παραστατικών τεχνών. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν με βάση την καλλιτεχνική ποιότητα των δειγμάτων δουλειάς, την πρωτοτυπία της ιδέας καθώς και τη δυνατότητα εξέλιξης της σε ολοκληρωμένο έργο. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα η Στέγη Χορού Λεμεσού μπορεί να επιλέξει μέχρι και 4 προτάσεις.

  • Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι τις 10 Μαρτίου 2019 ηλεκτρονικά στο info@dancehouselemesos.com
  • Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε http://www.dancehouse.com.cy/movingthenew/


*Φωτογραφία: Παύλος Βρυωνίδης / Αριάνα Μαρκουλίδου (Moving the New-Residency Artist 2017) Πρεμιέρα έργου “The Nature of the Beast“ στο Open House Festival 2018


Moving the new banner.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ