10 λόγοι που ο Άγιος Βαλεντίνος είναι ο πιο cool και fashionable άγιος που γιορτάζουμε

Όχι, για να μην λέτε ότι είμαστε αρνητικοί με την Ημέρα των Ερωτευμένων.

Article featured image
Article featured image

Παρότι μιλάμε για μία ξεκάθαρα εμπορική γιορτή που εκμεταλλεύεται κάθε σπιθαμή της ανθρώπινης ματαιοδοξίας, εντούτοις δεν παύει όλους να μας συνεπαίρνει στους κόκκινους κιτς ρυθμούς της κάθε 14 Φλεβάρη, είτε γιορτάζοντάς την είτε κράζοντάς την. Όλοι, όμως, ασχολούμαστε μαζί της.

Και γιατί όχι, στο κάτω κάτω πρόκειται για μία ακόμη γιορτή που μας δίνει άλλοθι να φάμε πολλά και διάφορα, να κάνουμε σεξ ανάμεσα σε μπαλόνια, καρδούλες και λούτρινα και να επενδύσουμε όλο αυτό το κιτς σκηνικό με μουσικές που έπαιζαν στα soft porn των 90s, χωρίς κανένας να μας παρεξηγήσει ή να μας θεωρήσει υπερβολικούς.

Όλα τα πιο πάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Άγιος Βαλεντίνος είναι ο πιο απενοχοποιημένος άγιος που γνωρίζουμε και γιορτάζουμε και μόνο γι’ αυτό αξίζει να ασχοληθούμε μαζί του.

 

Η Μαρία Γ. γράφει τους 10 λόγους που καθιστούν τον Άγιο Βαλεντίνο και την ημέρα της γιορτής του, τον πιο cool άγιο της εποχής μας

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ….κόκκινη μέρα και συγκεκριμένα με κόκκινες καρδούλες αν είσαι σε καψούρα. Αν είσαι χωρισμένος είναι ‘η μέρα μου έρημη, κίτρινη μέρα’. Αν είσαι σε καψούρα, αλλά δεν πιστεύεις σε αυτά, μάλλον είναι DVD μέρα. Αν δεν είσαι ούτε σε σχέση ούτε πιστεύεις σε αυτά είναι ακόμα μια μέρα.

Εμένα μ’ αρέσουν όμως τα εορταστικά, έχουν κάτι οι γιορτές -ένα ωραίο κλίμα- μια ατμόσφαιρα ανεβαστική, ωραία κεράσματα. Εγώ νομίζω ότι αξίζει να εξεταστεί αν ο άγιος Βαλεντίνος είναι ανταγωνιστικός και αξίζει μια θέση ‘σαν σήμερα’ στο εορτολόγιο με φωτογραφία και γράμματα bold. Ποιο είναι το top10 του Αγίου; Τα 10 καλύτερα που τον βάζουν στη ‘λίστα των επισήμων’

 

1. Το στυλ

Είναι μακράν ο πιο cutting edge στυλιστικά Άγιος. Υπάρχουν κι άλλοι καλοντυμένοι Άγιοι, αλλά ο Άγιος Βαλεντίνος κάνει τη διαφορά, κάνει το άλμα στην μόδα. O Άγιος Βαλεντίνος έχει το ‘vogue’, και δεν απλό vogue είναι και ευλογημένο και θαυματουργό.

 

Σχετική εικόνα

 

2. Το θαύμα

Γιατί ο Άγιος Βαλεντίνος το έχει το θαύμα, ειδικά το ‘θα ακούσεις είδηση’ – αυτό που έχουν γενικά οι γιορτές, οι αργίες, τα μνημόσυνα και το σφύριγμα στο αυτί. Γιατί την μέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεπηδάνε διάφοροι ξεχασμένοι – κάτι κουρασμένες καταστάσεις ‘πρώην’ που επιθυμούν να μπουν στην κατηγορία ‘κόκκινη μέρα’- και γίνεται μαύρη η μέρα, γιατί όπως και να το δεις από το 2002 που χωρίσατε συνέβησαν πολλά…γενικά στην ανθρωπότητα. Φυσικά κερδίζει στην κατηγορία μνήμη και προσπάθεια, όμως δύσκολά να βρεις κάποιον να του αρέσει το σφύριγμα στο αυτί.

 

 

3. Το θέμα

‘Έρωτας – το πιο σουξεδιάρικο θέμα όλων των εποχών με την μεγαλύτερη γκάμα– όλοι μιλούν για αυτό από την Διοτιμά στο Συμπόσιο του Πλάτωνα, στην κα. Θέκλα Μιλάμε Ανοικτά μέχρι τον κύριο που δεν θυμάσαι το όνομα του (και δεν είναι Ρωμαίος) και έχει τη δική του θεωρία για το μυστήριο του έρωτα... Είτε είναι ο κ. Κοέλιο, «Όταν αγαπά κανείς, τα πράγματα αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο νόημα», είτε είναι ο είναι ο Βιργιλίος ,«Omnia vincit amor» (τα πάντα νικά ο έρωτας), είτε είναι κυπριακό τσαντιστόν, ‘ερωτας εν τα μάκκια σου τζι’ ας κρούζει η καρκιά μου μανιχά να τα θωρώ τζι’ας λατσιιστώ μιτά τους΄, ο έρωτας είναι ιπποτικός, πλατωνικός, επαναστατικός, έμπνευσή, τέχνη, χημεία, έκσταση, μυστήριο κι… απλό, γιατί η πιο μεγάλή αλήθεια για τον έρωτα είναι ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, πρέπει να τσιαττίζει!

 

 

4. Τα αξεσουάρ του Αγίου Βαλεντίνου

Το τόξο, το βέλος και ο στόχος – και αυτό κυρίως αφορά σε άτομα που θέλουν να αλλάξουν κατηγορία και είναι στο κατώφλι της κόκκινης κατηγορίας είτε της κίτρινης -αναλόγως της δεξιοτεχνίας στο τόξο και αναδεικνύει την διαδραστικότητα της γιορτής, ότι μπορείς να αλλάξεις κατηγορία. Καμιά γιορτή δεν είναι τόσο διαδραστική - μόνο οι μετακινούμενες γιορτές τύπου Πάσχα μπορεί να συγκριθούν κάπως, αλλά δεν έχουν την ίδια ευελιξία, γιατί στην περίπτωση του Αγίου Βαλεντίνου μετακινείται η ‘ πίστη’, είναι ΄πάει το βουνό στο Μωάμεθ’ φαινόμενο, μα μπορείς να αλλάζεις κατηγορία και εορτολόγιο ανάλογα με την χρονιά και την ‘σοδειά’. Εδώ παρενθετικά να ευχηθώ καλή χρονιά – με αυτή την έννοια- σε όλους.

 

 

5. Είναι ‘ανορθόδοξος΄

Με την καλή την έννοια! Το ότι βρίσκεται εκτός ορθοδοξίας είναι ανατρεπτικό και λίγο αναρχικό για τα Άγια! Είναι λίγο ας πούμε ροκ στοιχείο.

 

6. Η διακριτική γοητεία του εξωτερικού

Το ότι ο Άγιος Βαλεντίνος είναι ξένος του προσδίδει και το στοιχείο του γοητεύει και γοητεύεται, διαφορετικά το ‘Μοχίτο με λικέρ μαστίχα’ στοιχείο· δηλαδή έχει την γοητεία του απ’ αλλού φερμένου, του εξωτικού κοκτέιλ, αλλά έχει και το τουπέ του Τουρίστα που δοκιμάζει και υιοθετεί τα εγχώρια προϊόντα.

 

 

7. Το φιλικό γιορτινό μενού

Χωρίς εντόσθια, το φιλέτο από το κρέας, θαλασσινά και πολύ σοκολάτα. Καμία σχέση με τα συκώτια στα χριστουγεννιάτικά πιλάφια και τις πασχαλινές μαγειρίτσες. Ούτε καν θα συζητήσω σούβλες και λοιπά καρβουνιές που συνοδεύουν άλλα εορταστικά μενού και τηγανιές τύπου λουκουμάδες και πισίες. Για πρώτο μια σούπα βελουτέ με οστρακοειδή, για κυρίως φιλετάκια αλά βαλεντσιάνα και για επιδόρπιο σουφλέ σοκολάτας. Απλό, σικ, αφροδισιακό, τα πάνω πάνω από το ζώο και τσίκνα-free.

 

8. Το soundtrack

«14 Φλεβάρη»- S.A.G.A.P.O.

 

 

9. Το πρόσωπο

Είναι η γιορτή της αγάπης και του αγαπημένου, είναι η γιορτή που ο έρωτας ασχολείται με τον εαυτό του και εσύ με τον αγαπημένο σου και τον έρωτα σας αποκλειστικά. Συμβαίνει για σένα και για κείνον, τι πιο ιδανικό από τη στιγμή που το σύμπαν συμβαίνει για σένα και για εκείνον σε κλίμα ‘με αγάπη από μένανε για σένανε’;

 

 

10. Το Άγιον του πάθους

Επίσης cutting edge στοιχείο του Αγίου είναι το ότι επιτρέπει ένα πάθος, χωρίς να αμαρτάνει και χωρίς να ντρέπεται. Πλην του Αγίου που συχνάζει στο ‘Μπαρ το Ναυάγιο’, δεν το συνηθίζουν αυτό οι Άγιοι, δεν επιτρέπουν τα πάθη, όμως ο Άγιος Βαλεντίνος επιτρέπει το πάθος του έρωτα, όχι απλώς το επιτρέπει, αλλά με ένα τρόπο το καθαγιάζει και με αυτή την έννοια δεν υπάρχουν κατηγορίες μπροστά στο άγιο του έρωτα όποια μέρα και αν είναι.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ