Έρευνα: 9 στις 10 Κύπριες χρησιμοποιούν κινητό κατά την οδήγηση

Σου φαίνεται εντυπωσιακό το ποσοστό. Και όντως είναι, αφού σχεδόν όλες οι γυναίκες στην Κύπρο, σύμφωνα με την έρευνα του Κυπριακού Ινστιτούτου Στατιστικολόγων, με το ένα χέρι κρατάνε το τιμόνι και με το άλλο στέλνουν μήνυμα ή μιλάνε.

 


Article featured image
Article featured image

Η έρευνα του ΚΙΣ διεξήχθη μεταξύ των ημερομηνιών 5-9 Δεκεμβρίου 2016, θέτοντας στους συμμετέχοντες το εξής ερώτημα: «Χρησιμοποιείς κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση»;

Η έρευνα αφορούσε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω και κάλυπτε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας, με μέγεθος δείγματος 556 άτομα και με την μέθοδο της απλής τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας  καθορίστηκε το δείγμα.

Η συλλογή των πληροφοριών έγινε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων της έρευνας έγινε με τη μέθοδο της σημειακής εκτίμησης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν πώς το 70% των οδηγών στήν επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση.





Ερώτημα 1: Χρησιμοποιάς κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση;



ΠΙΝΑΚΑΣ 1.



ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ: 70%

ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ: 22%

ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ: 8%

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών χρησιμοποιούν κατά πολύ λιγότερο 58% το κινητό κατά την οδήγηση ενώ στίς αστικές κατά 82%.



 

Στον πίνακα 2 παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας ανά φύλο.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2.                              

Όπως βλέπουμε οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερο το κινητό απο τους άνδρες κατά την διάρκεια της οδήγησης.



ΓΥΝΑΙΚΕΣ: 89%

ΑΝΔΡΕΣ: 51%

 

Ερώτημα 2. Όταν χρησιμοποιάς το κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση το χρησιμοποιάς για μηνύματα ή για να μιλάς



ΜΗΝΥΜΑΤΑ: 59%

ΓΙΑ ΟΜΙΛΙΑ: 41%



 

Συμπέρασμα Έρευνας:

Δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσοι θάνατοι οφείλονται στην οδήγηση λόγω κινητού τηλεφώνου, όμως τα αποτελέσματα της έρευνας προκαλούν έντονες ανησυχίες για τον πραγματικό αριθμό των θανάτων που προκαλούνται στους δρόμους από τα κινητά τηλέφωνα.

Πρέπει ο καθένας να συνειδητοποιήσει τους φοβερούς κινδύνους που προκύπτουν τόσο για τον ίδιο όσο και για τους συνανθρώπους του και να οδηγά χωρίς να χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο για να αποφεύγονται άδικοι θάνατοι και χρόνιες καταστροφικές αναπηρίες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ