Η Λευκωσία έχει δίδυμη αδελφή-πόλη

Σε μια ευρωπαϊκή χώρα υπάρχει μια δεύτερη Λευκωσία.

 


Article featured image
Article featured image

Τα τείχη της Λευκωσίας κτίστηκαν κατά το δεύτερο ήμισυ του 16ου αιώνα, εποχή κατά την οποία η γενίκευση της χρήσης των πυροβόλων όπλων στην Ευρώπη κατέστησε εντελώς άχρηστα και αναποτελεσματικά τα Μεσαιωνικά Τείχη.

Αποτέλεσαν το πανευρωπαϊκό πρότυπο της αστεροειδούς πόλης, δηλαδή της πόλης με στρογγυλό οχυρωματικό περίβολο από τον οποίο προεξέχουν κατά διαστήματα πεντάπλευροι καρδιόσχημοι προμαχώνες. Σχεδιαστής ήταν ο κορυφαίος Ιταλός αρχιτέκτονας και μηχανικός Giulio Savorgniano, ο οποίος λίγα χρόνια νωρίτερα είχε καθορίσει τον τελικό σχεδιασμό των τειχών του Χάνδακα (Ηράκλειο) στην Κρήτη, και 23 χρόνια μετά τη Λευκωσία έκτισε εκ θεμελίων και οχύρωσε μια δίδυμη πόλη της Λευκωσίας, στην Βόρεια Ιταλία, την Πάλμα Νόβα.

H Πάλμα Νόβα είναι μια πόλη φρούριο υπό μορφή αστεριού με εννέα κορυφές, η οποία ιδρύθηκε από τη Δημοκρατία της Βενετίας στα τέλη του 16ου αιώνα, και για να είμαστε ακριβείς κατά το έτος 1593. Το φρούριο ιδρύθηκε με σκοπό να υπερασπιστεί το ανατολικό σύνορο, είτε από την αυτοκρατορία των Αψβούργων είτε από την Τουρκία.

 



Η εντός των Τειχών Λευκωσία

 



Η πόλη είναι χτισμένη σύμφωνα με τα σχέδια του Giulio Savorgnan. Ωστόσο, αυτά τα σχέδια και σκίτσα μεταποιήθηκαν στη συνέχεια σε κάτι πιο πραγματικό και εφικτό που στη συνέχεια αναπτύχθηκαν και υλοποιήθηκαν εκφράζοντας τις κυρίαρχες ιδέες της Αναγέννησης. Η Πάλμα Νόβα αποτελεί σήμερα ένα από τα ελάχιστα δείγματα όχι μόνο μιας οχυρωμένης πόλης αλλά καθώς επίσης ένα υπόδειγμα άριστα πολεοδομημένης πόλης.

 

 



Η Πάλμα Νόβα βρίσκεται στην βορειοανατολική Ιταλία, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία. Η πόλη βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από το Ούντινε, 28 χιλιόμετρα από Γκορίτσια και 55 χιλιόμετρα από την Τεργέστη κοντά στη διασταύρωση του αυτοκινητόδρομου Άλπεων-Άνδριας (Α23) και του αυτοκινητόδρομου Βενετίας-Τεργέστη (Α4).

Η Πάλμα Νόβα είναι διάσημη για το αρχιτεκτονικό της σχέδιο σε μορφή και δομή κάστρου, που ονομάζεται το φρούριο-αστέρι, και μιμήθηκε πολύ και στην σύγχρονη εποχή από διάφορους στρατιωτικούς αρχιτέκτονες. Τα κτίρια διαμορφώνονται ως όρο ανά δέκα με 18 πλευρές. Όταν παρατηρείται από πάνω, τα κτίρια μοιάζουν σαν κάστρο από χαρτί, με τους δρόμους να φωτίζονται από το φως του ήλιου.

 



Η Πάλμα Νόβα έχει σχεδιαστεί για 20.000 κατοίκους, αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που κατοικούν το οχυρό διαχρονικά δεν επιτεύχθηκε ποτέ, και ακόμη σήμερα δεν υπερβαίνει τις 6.000. Η πόλη φρούριο Πάλμα Νόβα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφθείτε στην Ιταλία. Με το μοναδικό αρχιτεκτονικό ύφος του, σίγουρα θα εκπλαγείτε με τη μορφή του κάστρου που είναι τόσο όμορφο, ειδικά όταν το βλέπετε από ψηλά.

 



Πηγή: news.maronitedaily.com


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ