Κυπριακό site σού βρίσκει δουλειά στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας

Έχουμε ακούσει πολλούς, πολλές φορές, να λένε πως η οικονομική κρίση σε μια χώρα για κάποιους είναι καταστροφική, ενώ για άλλους μια πολύ καλή ευκαιρία για νέες ιδέες, πιο ευέλικτες και πιο αποδοτικές.

 


Article featured image
Article featured image

Στην Κύπρο, η οικονομική δυσπραγία και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας -που εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι και σήμερα- δημιούργησαν την ανάγκη μιας υπηρεσίας που προηγουμένως ήταν αχρείαστη. Τη δημιουργία ιστοσελίδων εξευρέσεως εργασίας.

Με βασικό όπλο τα social media, ξεκίνησαν δειλά-δειλά να εμφανίζονται διάφορες σχετικές σελίδες, με τη δημοτικότητα τους να ανεβαίνει ραγδαία. Η μαζική όμως προσφορά και ζήτηση, δημιούργησε σε πολλές περιπτώσεις μια κατάσταση χαοτική. Όλοι έκαναν αίτηση για όλα κι έτσι «καταργήθηκαν» κλάδοι, προσόντα και ικανότητες.

Ο Παναγιώτης Χαραλάμπους, από την Πόλη Χρυσοχούς, από τα 13 του χρόνια βρέθηκε να εργάζεται στον κλάδο της φιλοξενίας και του τουρισμού, αποκτώντας ικανότητες και γνώσεις που λίγοι έχουν σήμερα στην Κύπρο.

«Όταν δοκίμαζα να μπω σε ιστοσελίδες εργασίας για να αναρτήσω μια θέση εργασίας για την επιχείρηση που εργαζόμουν, πάντα όλα έμοιαζαν πολύ μπερδεμένα και πολύπλοκα, τόσο για τον εργοδότη, όσο και για τον εργαζόμενο.

Οπότε σκέφτηκα, γιατί ένας τόσο μεγάλος κλάδος να μην έχει κάτι πιο εξειδικευμένο μέσω του οποίου οι επαγγελματίες του χώρου να μπορούν εύκολα να αναζητούν και να βρίσκουν εργασία ακριβώς σ’ αυτό που τους ενδιαφέρει και οι εργοδότες να μπορούν σε μερικά λεπτά να αναρτούν τις θέσεις εργασίας τους;».

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα cyprus-hospitality-jobs.com, η οποία ήδη στον ένα μήνα λειτουργίας της έχει μαζέψει ήδη αρκετά θετικά σχόλια, τόσο από εργοδότες, όσο και από εργαζόμενους.

 



 

Πότε ξεκίνησες να δουλεύεις το project;

Ξεκίνησα να δουλεύω πάνω στον project των περασμένο Ιούλιο και ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες το Νοέμβριο. Η ιστοσελίδα είναι live από τις 10 Νοεμβρίου.

Ο λόγος που ετοιμάστηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ήταν γιατί από την αρχική υιοθέτηση της ιδέας, είχα πολύ ξεκάθαρο στο μυαλό μου το τι ήθελα να δημιουργήσω και πως, οπότε με τη σωστή οργάνωση και με συγκεκριμένα βήματα, έφτασα στην υλοποίηση της μέσα σε τέσσερις μήνες.

 

Γιατί κάποιος να επιλέξει εσένα και όχι μια από τις υπόλοιπες παρόμοιες ιστοσελίδες εξεύρεσης εργασίας;

Στην αγορά όντως υπάρχουν διάφορες ιστοσελίδες εξεύρεσης εργασίας, και κάποιες μάλιστα πολύ αξιόλογες. Έχοντας όμως πολλούς κλάδους εργασίας, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, από την αναζήτηση της εργασίας μέχρι και την αίτηση.

Το cyprus-hospitality-jobs.com έχει ως στόχο την ευκολία αναζήτησης μια θέσης εργασίας από τον ενδιαφερόμενο, αλλά και την εύκολη και γρήγορη ανάρτηση από την πλευρά του εργοδότη. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος με την πρώτη ματιά.







Εξήγησε μας με απλά λόγια τη λειτουργία του cyprus-hospitality-jobs.com

Σκοπός μας ήταν η ευκολία και η ταχύτητα στη χρήση από εκείνον που το επισκέπτεται. Από τη μια ο εργοδότης μπορεί μέσα σε 3 λεπτά να δημιουργήσει το λογαριασμό του και να αναρτήσει την εργασία που έχει διαθέσιμη.

Από την άλλη, ο ενδιαφερόμενος αφού περιηγηθεί στην κατηγορία που τον ενδιαφέρει και εντοπίσει τη θέση που θέλει, μέσα σε 1 λεπτό μπορεί να επισυνάψει το βιογραφικό του και να το αποστείλει. Ο εργοδότης λαμβάνει αμέσως email με τα στοιχεία του αιτητή και το βιογραφικό του.

Παράλληλα, ο εργοδότης έχει στη διάθεση του πίνακα με όλες τις θέσεις εργασίας τις οποίες έχει αναρτήσει, πότε λήγει η ανάρτηση και πόσες αιτήσεις έχουν γίνει για την κάθε μία.

Επίσης, ο χρήστης μπορεί να «εκμεταλλευτεί» και την ενότητα Professional Assistance, η οποία διαχωρίζεται σε Advice & Tips. Εκεί θα βρει διάφορα άρθρα που θα τον επιμορφώσουν και θα τον βοηθήσουν. Υπάρχει όμως και το Relocation Assistance, όπου κάποιος που θα μεταβεί σε άλλη πόλη για εργασία ή από το εξωτερικό στην Κύπρο, θα μπορεί να βρει διάφορους μεσάζοντες για την εξεύρεση κατοικίας ή μεταφορά από το αεροδρόμιο κτλ.

Εδώ θα ήθελα να σημειώσω πώς μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου, όσοι εργοδότες ενδιαφέρονται, μπορούν να δημιουργήσουν το προφίλ τους και να αναρτήσουν μια θέση εργασίας στην ιστοσελίδα, χωρίς κανέναν κόστος.







Έχουμε εξειδικευμένο έμψυχο δυναμικό στην Κύπρο, που μπορεί να καλύψει επαρκώς  τις ανάγκες του hospitality;

Στην Κύπρο υπάρχει αρκετό εξειδικευμένο προσωπικό στον κλάδο, αλλά δυστυχώς αυτό δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις εποχιακές ανάγκες του Τουρισμού από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο.

 

Υπάρχει μια έντονη δυσαρέσκεια τα τελευταία χρόνια, ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι χώροι φιλοξενίας στην Κύπρο δεν είναι οι αναμενόμενες. Πώς το εξηγείς αυτό;

Αρχικά αυτό είναι κάτι το οποίο δεν ισχύει παντού. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης πολλοί εργοδότες είτε εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους οικονομικά αναγκάζοντας τους να εργάζονται υπερωρίες χωρίς την καταβολή επιπλέον μισθού, είτε εξαναγκάζονται στα μέτρα αυτά για να διασώσουν την επιχείρηση τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αδυνατούν να βρουν εξειδικευμένο προσωπικό, αφού αδυνατούν να ικανοποιήσουν τα οικονομικά του κριτήρια. Έτσι προσλαμβάνουν ανειδίκευτους και χωρίς εμπειρία εργαζομένους.

Με τις συνθήκες εργασίας δε που επικρατούν, ο εργαζόμενος είναι δυστυχισμένος στην εργασία του με αποτέλεσμα να μην ενδιαφέρεται ούτε για να μάθει, ούτε για να δώσει τον καλύτερο του εαυτό στον πελάτη.

Θα ήθελα να σημειωθεί πως λέγοντας αυτό, δεν σημαίνει ότι το ανειδίκευτο και χωρίς εμπειρία προσωπικό δεν πρέπει να εργοδοτείται. Υπάρχουν όμως θέσεις εργασίας για όλων των ειδών προσωπικό και όλοι χρειάζονται. Εκτός απ’ αυτό όμως εγώ θεωρώ σημαντικό και το ζήτημα της κουλτούρας της κάθε επιχείρησης.

 

Πιστεύεις πώς οι επιχειρηματίες του χώρου, δεν επενδύουν στο προσωπικό τους;

Δυστυχώς, αυτό ισχύει σε πολλές περιπτώσεις. Πολλοί εργοδότες αδυνατούν να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους στο πως να μιλούν και να συμπεριφέρονται στον πελάτη, παρά μόνο στο πως να εκτελούν τα καθήκοντα τους. Από εκεί ξεκινά και το βασικό πρόβλημα.

 

Εσύ μπορείς μέσω του cyprus-hospitality-jobs.com να εξασφαλίσεις εργαζομένους με γνώσεις και εμπειρία;

Επειδή η ιστοσελίδα είναι εξειδικευμένη, ο ενδιαφερόμενος θα την επισκεφθεί στοχευμένα, για συγκεκριμένη θέση, άρα θεωρώ πώς αυτό από μόνο του σου εξασφαλίζει ένα άτομο με προσόντα.

Σε γενικές ιστοσελίδες εξεύρεσης εργασίας, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να ψάχνει για δουλειά, δεν βρίσκει και δηλώνει όπου υπάρχει προσφορά, χωρίς όμως να έχει τα προσόντα. Πέραν τούτου όμως, σαφώς και δεν μπορώ να ελέγχω τις αιτήσεις των χρηστών, αν συνάδουν με τη θέση εργασίας.







Ο εργοδότης μπορεί να το εξασφαλίσει με κάποιο τρόπο;

Ναι. Ένας τρόπος είναι να είναι όσο πιο ξεκάθαρος γίνεται στην περιγραφή της θέσης που αναρτά, αλλά και στις απαιτήσεις που έχει για αυτή τη θέση. Έτσι μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες να λάβει βιογραφικά από «λάθος» άτομα.

 

Μέχρι στιγμής τι σχόλια έχει λάβει απ’ αυτούς που το έχουν χρησιμοποιήσει;

Παρόλο που είμαστε ένα μήνα και κάτι σε λειτουργία, τα σχόλια που έλαβα μέχρι στιγμής είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Τόσο οι επιχειρηματίες του κλάδου, όσο και οι εργαζόμενοι θεωρούν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πλέον υπάρχει μια εξειδικευμένη ιστοσελίδα γι’ αυτό το σκοπό.

 

Παρόλο που είναι πολύ νωρίς, έχεις σκεφτεί το ποια θα είναι η εξέλιξη του;

Είναι πράγματι νωρίς, παρ’ όλα αυτά έχω ξεκάθαρους στόχους στο μυαλό μου.  Όταν το site φτάσει στην απαιτούμενη οικονομική απόδοση, τότε στόχος είναι να εξελιχτεί σε μεγαλύτερο και δυνατότερο. Επίσης, στα μελλοντικά σχέδια είναι και η δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ