Παγετός και χιόνια όπως τον Φεβρουάριο του 1992 απόψε στην Κύπρο

Σημαντική επιδείνωση του καιρού απόψε με έντονες βροχές και χιονοπτώσεις.

 


Article featured image
Article featured image

Οι αντικυκλώνες που επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης συντηρούν τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες στην περιοχή μας το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα να έχουμε θερμοκρασίες αρκετά πιο κάτω της κανονικής. Απόψε αναμένεται να μας επηρεάσει από τα δυτικά το συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο θα φέρει παγκύπριες βροχές πολύ μεγάλης διάρκειας σε όλο το νησί.

Στα ορεινά και ημιορεινά αναμένεται βαριά χιονόπτωση. Ίσως τα πιο πολλά χιόνια μέσα σε ένα βράδυ, όσο είχαμε το βράδυ της 8ης  Φεβρουαρίου 1992. Το υψόμετρο από το οποίο θα ξεκινούν τα χιόνια δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο.

Χιόνια αναμένονται περίπου από τα 700m και άνω, αλλά κατά τη διάρκεια έντονων φαινομένων χιονόπτωσης, θα σημειώνονται μέχρι 100 – 200 μέτρα πιο χαμηλά. Γενικά αναμένονται πολύ μεγάλες ποσότητες ιετού παγκύπρια με τα πιο πολλά στο δυτικό μισό του νησιού και ορεινά.

Η βροχόπτωση αναμένεται να κυμανθεί από 15 μέχρι 60 mm, περίπου ανάλογα με την περιοχή. Ίσως πολύ τοπικά και περισσότερο. Στον ορεινό όγκο αναμένονται περίπου 30 με 50 cm. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους ίσως και περισσότερο.

Σε ημιορεινές περιοχές τα χιόνια θα κυμανθούν από 0 έως 20cm, περίπου αναλόγως υψόμετρου και τοποθεσίας.

Χιόνια αναμένονται και στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου. Λόγω των έντονων και μεγάλης διάρκειας φαινομένων, είναι πολύ πιθανών να έχουμε τοπικές πλημμύρες σε πεδινές περιοχές, αλλά και μέσα στις πόλεις.

Στις ορεινές και αρκετές ημιορεινές περιοχές θα επικρατήσει παγετός και σε συνδυασμό με τις βαριές χιονοπτώσεις οι δρόμοι θα είναι επικίνδυνοι.

Αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές ή να διανυχτερεύσετε εκεί απόψε, να είσαστε προετοιμασμένοι για εγκλωβισμό λόγω των χιονιών. Οπωσδήποτε χρήση 4X4 και αντιολισθητικών αλυσίδων.

Θα επικρατεί και πυκνή ομίχλη και ισχυροί άνεμοι, όπου θα μειώνουν την ορατότητα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4-5 bft με τις ριπές να φτάνουν τα 6 6 bft. Η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό, 6 έως 8 βαθμούς στα παράλια και -7 στη χιονίστρα.

Αύριο νωρίς το πρωί θα παρατηρούνται ακόμα λίγες βροχές και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά πολύ γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί.  Στην περιοχή του Τροόδους θα συνεχίσουν κατά διαστήματα κυρίως ασθενείς χιονοπτώσεις.

Ο παγετός αναμένεται να διατηρηθεί όλη την ημέρα πάνω από 1100m. Μετά από τις αποψινές βροχές και βροχοπτώσεις θα αρχίσει αξιόλογη ροή νερού στα φράγματα, ενώ θετικές οι συνθήκες και για άλλες βροχές και χιόνια ξανά πριν τα Χριστούγεννα.



*Για συνεχή ενημέρωση στο kitasweather.com


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ