Τι γνωρίζεις για τη μεγάλη άσπρη μπάλα στο Τρόοδος; [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Τι υπάρχει εκεί, ποιο σκοπό εξυπηρετεί, πόσα άτομα διαμένουν στο σημείο, πότε δημιουργήθηκε και γιατί;

 


Article featured image
Article featured image

Πέραν από τις βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας, οι οποίες αποτελούν βρετανικό κυρίαρχο έδαφος, υπάρχει ως γνωστό στο Τρόοδος και μια μεγάλη άσπρη μπάλα στην οποία λειτουργεί ένα σύγχρονο ραντάρ.

Οι περιοχές κυρίαρχων βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας είναι δύο περιοχές της Κύπρου υπό βρετανική διαχείριση ως βρετανικό υπερπόντιο έδαφος, διοικούμενες ως περιοχές κυρίαρχων βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι βάσεις κρατήθηκαν από τους Βρετανούς μετά την ανεξαρτησία και τη μετάβαση της Κύπρου από Αποικία του Στέμματος, σε ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος. Η Βρετανία απαίτησε και πέτυχε την κατοχή εντός τμήματος της Κύπρου υπό μορφή στρατιωτικών βάσεων, λόγω ακριβώς της στρατηγικής θέσης της Κύπρου στη Μεσόγειο, προς όφελος των βρετανικών συμφερόντων.

Έχουν σημαία και το εθνόσημο του Ηνωμένου Βασιλείου, τον βρετανικό Εθνικό ύμνο, πρωτεύουσα την Επισκοπή, επίσημη γλώσσα την Αγγλική και Ελληνική, διαθέτουν ραδιοφωνικούς σταθμούς, εκδίδουν εφημερίδες, διατηρούν (παρά τα γεγονός ότι είναι στρατιωτικές βάσεις) πολιτικά δικαστήρια, πολιτική αστυνομία και τελωνείο.

 


Ήξερες ότι στο σημείο που βρίσκεται η άσπρη μπάλα δημιουργήθηκε το 1878 η πρώτη Βρετανική στρατιωτική Βάση στην Κύπρο;


Από τις συμφωνίες προβλέπονται, επιπλέον των δύο στρατιωτικών Βάσεων, και άλλες «διευκολύνσεις» στο υπόλοιπο έδαφος της Δημοκρατίας. Αυτές αφορούν σε χρήση του οδικού δικτύου για μετακινήσεις στρατιωτικών οχημάτων, προσωπικού και εξοπλισμού μεταξύ των δύο βάσεων, σε χώρους στους οποίους μπορούν να διεξάγονται στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά και σε εγκατάσταση εξοπλισμού εκτός των βάσεων, όπως είναι για παράδειγμα το ραντάρ της RAF στην κορυφή του Τροόδους.

Οπότε, εκτός από το υπερσύγχρονο στρατιωτικό αεροδρόμιο που διαθέτουν, είναι εξοπλισμένες και με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα (ραντάρ ηλεκτρονικού πολέμου και υποκλοπών), κυρίως στο Τρόοδος (Χιονίστρα).

 



 

Μάλιστα, στην Ανατολική βάση, στον Σταθμό Αγίου Νικολάου στη Δεκέλεια, λειτουργεί ένα από τα «σημεία ακρόασης» του δικτύου πληροφοριών του Συμφώνου UKUSA, γνωστού και ως Echelon, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «Σταθμός Υποκλοπής» με βεληνεκές σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εγκατάσταση αυτή παρακολουθεί όλες τις τηλεπικοινωνίες όχι μόνον στη Μέση Ανατολή, αλλά και στη Κεντρική Ασία. Οι καταγραφές της εκπέμπονται μέσω δορυφόρου στην Αγγλία και στη συνέχεια μεταφέρονται στον κεντρικό σταθμό του συστήματος Έσελον στις ΗΠΑ.

Οι Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων στην Κύπρο είναι μέρος ενός δικτύου στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου σε μικρά ή απομακρυσμένα νησιά στη Μεσόγειο, στον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό, καθώς και σε ξένες χώρες με γεωγραφική θέση στρατηγικής σημασίας. Άλλες τέτοιες βάσεις βρίσκονται για παράδειγμα στο Γιβραλτάρ και στα νησιά Φώκλαντ.


Σήμερα, εκεί, στη βάση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας που είναι γνωστή και ως RAF Τροόδους, βρίσκονται 27 άτομα.


 

Ποια είναι όμως η ιστορία της άσπρης μπάλας;

Σύμφωνα με άρθρο του Sigmalive, στο σημείο που βρίσκεται η άσπρη μπάλα, δημιουργήθηκε το 1878, μόλις δηλαδή οι Βρετανοί πήραν την Κύπρο από τους Οθωμανούς, η πρώτη Βρετανική στρατιωτική Βάση στην Κύπρο.

 



Ενώ αρχικά οι Βρετανοί στρατιώτες είχαν μεταφερθεί από την Αίγυπτο στα Πολεμίδια, στη συνέχεια όμως λόγω της έξαρσης της ελονοσίας και του γεγονότος ότι πολλοί έπασχαν από τυφοειδή πυρετό (αρκετοί μάλιστα πέθαναν), κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά τους στα βουνά του Τροόδους, όπου δημιουργήθηκε κι ένα νοσοκομείο.

Σήμερα, εκεί, στη βάση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας που είναι γνωστή και ως RAF Τροόδους, βρίσκονται 27 άτομα, οι οποίοι αποτελούν το διοικητικό προσωπικό. Υπάρχει επίσης η Υπηρεσία Σημάτων καθώς και το ραντάρ του Ολύμπου.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ