Ίσως η «τελευταία ευκαιρία» για να ερευνηθεί η προέλευση του νέου κορωνοϊού

Ο ΠΟΥ παρουσίασε τη νέα ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα επιχειρήσει να ερευνήσει την προέλευση του κορωνοϊού.

Article featured image
Article featured image



Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρουσίασε την Τετάρτη (13 Οκτωβρίου) τη νέα του Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για την Προέλευση των νέων παθογόνων παραγόντων (SAGO) η οποία αποτελείται από 26 εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που υπηρετούσαν στην αποστολή του ΠΟΥ στη Γουχάν της Κίνας, για να διερευνήσουν την πηγή του SARS-CoV-2 κορωνοϊού.


Ορισμένοι από τους επιστήμονες που έχουν προταθεί ως μέλη της ομάδας SAGO συμμετείχαν στην προηγούμενη αποστολή του ΠΟΥ στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδής ιολόγου Μάριον Κόπμανς και του Γιουνγκούι Γιανγκ από το Ινστιτούτο Γονιδιωματικής του Πεκίνου, ο οποίος ήταν επικεφαλής των Κινέζων μελετητών.


Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί ή επανεμφανιστεί πολλοί παθογόνοι παράγοντες, όπως ο κορωνοϊός MERS-CoV, η γρίπη των πτηνών, οι ιοί Λάσα, Έμπολα και, πιο πρόσφατα απ’ όλους, ο SARS-CoV-2 που προκαλεί την πανδημία της Covid-19.


«Η εμφάνιση νέων ιών ικανών να προκαλέσουν επιδημίες και πανδημίες είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα της φύσης και, αν ο SARS-CoV-2 είναι ο πιο πρόσφατος από αυτούς τους ιούς, σίγουρα δεν θα είναι ο τελευταίος», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.


Ο Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος ειδικός εκτάκτου ανάγκης του ΠΟΥ, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι το SAGO μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία να προσδιοριστεί η προέλευση του SARS-CoV-2, «ενός ιού που έχει σταματήσει ολόκληρο τον πλανήτη μας».


Η Maria van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την COVID-19, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν περαιτέρω διεθνείς αποστολές υπό την ηγεσία του ΠΟΥ στην Κίνα. Πρόσθεσε ότι οι έρευνες της Κίνας που έκανε δοκιμές για αντισώματα στους κατοίκους της Γουχάν το 2019 θα είναι «απολύτως κρίσιμες» για να κατανοήσουμε την προέλευση του ιού, είπε.



Το ζήτημα με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V COVID-19

Μιλώντας στην ίδια ενημέρωση εξάλλου, η Mariangela Simao, βοηθός γενικής διευθύντριας του ΠΟΥ για την πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας, δήλωσε ότι η διαδικασία καταχώρισης έκτακτης ανάγκης για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V COVID-19 βρίσκεται σε αναμονή εξαιτίας ορισμένων δεδομένων που λείπουν και ορισμένων νομικών διαδικασιών. Ο οργανισμός του ΟΗΕ ελπίζει ότι το ζήτημα «θα τακτοποιηθεί πολύ σύντομα».


«Συνεργαζόμαστε σχεδόν σε καθημερινή βάση με το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας για να αντιμετωπίσουμε τα υπόλοιπα ζητήματα που πρέπει να εκπληρωθούν από το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων», δήλωσε.


Μόλις επιτευχθεί η συμφωνία, ο ΠΟΥ θα ανοίξει εκ νέου την υπόθεση και θα αξιολογήσει τα δεδομένα που υποβλήθηκαν, παρόλο που ήταν «ακόμη ατελή» και θα συνεχίσει τις επιθεωρήσεις του εργοστασίου στη Ρωσία.


Πηγή: Huffpost

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ