Αν δεν έχετε κολλήσει ακόμη κορωνοϊό, μπορεί να ευθύνονται (και) τα «τυχερά» σας γονίδια

Οι επιστήμονες που έκαναν τη σχετική έρευνα, αναγνωρίζουν βέβαια ότι πολλοί άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης Covid.

Article featured image
Article featured image


Μερικοί άνθρωποι με «τυχερά γονίδια» ή συγκεκριμένο DNA μπορεί να έχουν πολύ μεγάλη προστασία έναντι του κορωνοϊού μετά τον εμβολιασμό, όπως λένε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με έναν τύπο ενός γονιδίου που ονομάζεται HLA-DQB1*06 είχαν μεγαλύτερη απόκριση αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό, συγκριτικά με άλλους. Σημειώνεται πως περίπου το 30% έως 40% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αυτόν τον τύπο γονιδίου.

Η προκαταρκτική εργασία δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα όποια συμπεράσματα.

Οι ειδικοί σημειώνουν επίσης, ότι τα εμβόλια είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούν οι άνθρωποι από τον Covid και συνιστούν να γίνονται οι επαναληπτικές δόσεις για την ενίσχυση της ανοσίας.



Τι έδειξε η μελέτη

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από άτομα που συμμετείχαν σε πέντε διαφορετικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων 1.600 ενηλίκων που το πρώτο εμβόλιο που έκαναν ήταν είτε της AstraZeneca είτε το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Αυτό που βρήκαν ήταν ότι οι άνθρωποι που έφεραν την εν λόγω παραλλαγή του γονιδίου ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων - πρωτεϊνών που αναγνωρίζουν και «επιτίθενται» στον κορωνοϊό σε σχέση με άτομα που είχαν άλλες εκδοχές του γονιδίου.

Η μελέτη παρακολούθησε επίσης, μια ομάδα συμμετεχόντων που έκαναν εβδομαδιαία τεστ Covid για περισσότερο από έναν χρόνο μετά το πρώτο τους εμβόλιο. Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν την παραλλαγή του γονιδίου είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρή λοίμωξη κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.


Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν βέβαια ότι πολλοί άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης Covid, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, τυχόν υποκείμενων νοσημάτων, αλλά και της έκθεση στον κορωνοϊό, για παράδειγμα μέσω της εργασίας τους. Λένε όμως ότι η γενετική εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Ο Δρ Alexander Mentzer, Κλινικός Λέκτορας στο Κέντρο Wellcome, σχολίασε τη μεγάλη διακύμανση ως προς το πόσο γρήγορα οι εμβολιασμένοι θα μολυνθούν από COVID-19, σημειώνοντας πως ο γενετικός μας κώδικας μπορεί να επηρεάσει το πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό με την πάροδο του χρόνου.

«Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τα εμβόλια στο μέλλον, ώστε όχι μόνο να μας εμποδίσουν από το να αναπτύξουμε σοβαρή ασθένεια, αλλά και να μας κρατήσουν χωρίς συμπτώματα για όσο το δυνατόν περισσότερο», σημείωσε περαιτέρω.

«Από αυτήν τη μελέτη έχουμε στοιχεία ότι η γενετική μας σύνθεση είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να διαφέρουμε μεταξύ μας ως προς την ανοσολογική μας απόκριση μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19», σημείωσε ο Δρ Julian Knight, καθηγητής Γονιδιωματικής Ιατρικής στο Κέντρο Ανθρώπινης Γενετικής Wellcome του Πανεπιστημίου και επικεφαλής ερευνητής.

«Χρειάζεται περαιτέρω δουλειά για την καλύτερη κατανόηση της κλινικής σημασίας αυτής της συγκεκριμένης συσχέτισης», πρόσθεσε. «Και γενικότερα για το τι μπορεί να μας πει ο προσδιορισμός αυτής της παραλλαγής γονιδίου σχετικά με το πώς δημιουργούνται αποτελεσματικές ανοσολογικές αποκρίσεις, αλλά και για να βρούμε τρόπους ώστε να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τα εμβόλια για όλους».

Η ομάδα αναγνωρίζει ότι υπάρχει επίσης επείγουσα ανάγκη να γίνει κατανοητό εάν τα ευρήματα ισχύουν και για εθνοτικά διαφορετικούς πληθυσμούς, επειδή διαφορετικές ομάδες έχουν διαφορετικά επίπεδα της παραλλαγής του γονιδίου.


Με πληροφορίες από BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ