«Μην γλείφετε τους ψυχεδελικούς φρύνους»

Η υπηρεσία πάρκων των ΗΠΑ ζητά από το κοινό να σταματήσει να αγγίζει ή να φέρνει κοντά στο στόμα του φρύνους της ερήμου Sonoran.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από ROBIN RIGGS

Οι υπεύθυνοι της Υπηρεσίας Πάρκων στις ΗΠΑ ζήτησαν από τους επισκέπτες να σταματήσουν να αγγίζουν ή να φέρουν κοντά στο στόμα τους τους λεγόμενους ψυχεδελικούς φρύνους, προειδοποιώντας ότι όποιος αναζητά παραισθησιογόνο από τα καλυμμένα με κονδυλώματα αμφίβια, είναι πιο πιθανό να καταλήξει σοβαρά άρρωστος.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων δημοσίευσε προειδοποιητικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα ενάντια στο γλείψιμο των φρύνων της ερήμου Sonoran, μια πρακτική που απεικονίζεται εδώ και καιρό σε δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές κινουμένων σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων των «The Simpsons» και «Family Guy».

«Όπως λέμε με τα περισσότερα πράγματα που συναντάς σε ένα εθνικό πάρκο, είτε πρόκειται για γυμνοσάλιαγκα, άγνωστο μανιτάρι ή μεγάλο φρύνο με λαμπερά μάτια μέσα στη νύχτα, μην το γλείφεις», αναφέρουν τα μηνύματα.



Οι φρύνοι, από τους μεγαλύτερους στη Βόρεια Αμερική, με μήκος σχεδόν 18 εκατοστά, εκκρίνουν μια ισχυρή τοξίνη από τους αδένες τους που «μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε εάν αγγίξετε τον βάτραχο ή πάρετε το δηλητήριο στο στόμα σας», γράφουν τα μηνύματα.

Τα μηνύματα δεν αναφέρουν αριθμό περιστατικών με φρύνους, που ονομάζονται και φρύνοι του ποταμού Κολοράντο και ζουν στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και στο βορειοδυτικό Μεξικό.

Για να αμυνθούν από τα αρπακτικά, οι φρύνοι εκκρίνουν μια γαλακτώδη ουσία που περιέχει διάφορες τοξίνες, μεταξύ των οποίων είναι το 5-MeO-DMT, μια ψυχοδραστική ένωση που προκαλεί παραισθησιογόνα αποτελέσματα.

Το κάπνισμα με εξαγωγή 5-MeO-DMT προκαλεί μια ισχυρή, σύντομη ψυχεδελική εμπειρία και έχει γίνει δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των ακριβών υπόγειων «τελετών φρύνων» στις ΗΠΑ, όπου είναι ελεγχόμενη ουσία, και στο Μεξικό.

Διασημότητες όπως ο πρωταθλητής της πυγμαχίας Mike Tyson και ο podcaster Joe Rogan έχουν συζητήσει τη χρήση της ουσίας για θεραπευτικούς, ψυχαγωγικούς, ακόμη και πνευματικούς σκοπούς.

Αλλά το δηλητήριο του φρύνου περιέχει επίσης άλλες τοξικές ουσίες που μπορεί να είναι θανατηφόρες σε περίπτωση κατάποσης.

Οι επιστήμονες έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η αυξανόμενη ζήτηση για τις εκκρίσεις των φρύνων της ερήμου Sonoran θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και το είδος αυτό.


Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ