Γιατί οι Πυραμίδες και η Σφίγγα της Γκίζας μπορεί να χαθούν μέσα στα επόμενα 100 χρόνια;

Απειλούνται και άλλες παγκοσμίου φήμης αρχαιότητες της Αιγύπτου - και όχι μόνο.

Article featured image
Article featured image


Οι ειδικοί προειδοποιούν πως οι παγκοσμίου φήμης αρχαιότητες της Αιγύπτου, μεταξύ αυτών η Μεγάλη Σφίγγα και οι Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας, μπορεί να χαθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή απειλεί να πλημμυρίσει τους αρχαιολογικούς χώρους της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένου του συγκροτήματος αρχαίων ναών στο Λούξορ και ενός ρωμαϊκού αμφιθεάτρου κοντά στη Μεσόγειο.

Luxor-Tempel_Pylon_08.jpg
Ο Ναός του Λούξορ είναι ένα μεγάλο αρχαιοαιγυπτιακό συγκρότημα ναών, στην ανατολική όχθη του ποταμού Νείλου, το οποίο κατασκευάστηκε περίπου κατά τη 18η δυναστεία (1550-1295 π.Χ.) .



Περιοχές στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας, η οποία ιδρύθηκε το 331 π.Χ από τον Μεγάλο Αλέξανδρο κινδυνεύουν επίσης να «πνιγούν» από το νερό στα επόμενα 30 χρόνια.

Ο Hussein Abdel Basir, διευθυντής του Μουσείου Αρχαιοτήτων στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, δήλωσε την Τρίτη στηMirror ότι: «Φοβάμαι πως η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τα μνημεία της πόλης της Αλεξάνδρειας και ότι η πόλη και μέρος του αιγυπτιακού Δέλτα θα πλημμυρίσει όσο περνά ο καιρός αν συνεχιστεί αυτή η προσέγγιση».

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν επίσης απειλές για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας, σύμφωνα με τον Bassir. «Το ένα τρίτο κάθε φυσικού αξιοθέατου και το ένα έκτο κάθε αξιοθέατου πολιτιστικής κληρονομιάς απειλείται επί του παρόντος λόγω της κλιματικής αλλαγής».



Η Αίγυπτος, με το άνυδρο τοπίο της και τις πόλεις χαμηλού υψομέτρου, που είναι διάσπαρτες κατά μήκος της Μεσογείου και του ποταμού Νείλου, θα βιώσει σοβαρές επιπτώσεις εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, εάν δεν δοθεί προτεραιότητα στη βιωσιμότητα παγκοσμίως. Οι ειδικοί έχουν προβλέψει μια αύξηση των κυμάτων καύσωνα, των καταιγίδων σκόνης και των βροχοπτώσεων, φαινόμενα που διαβρώνουν την πέτρα και το χρώμα των αρχαίων αγαλμάτων.

Τον Νοέμβριο, οι New York Times ανέφεραν ότι οι τάφοι στην Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ θα «εξαφανιστούν εντελώς» μέσα στον αιώνα, αν δεν υπάρξει επείγουσα παρέμβαση. Ακόμα, μερικές πέτρες ναών παρουσιάζουν ήδη φθορά από την υγρασία.

Η Αίγυπτος θερμαίνεται επίσης με τον ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, καθώς οι ειδικοί προβλέπουν μέση αύξηση της θερμοκρασίας άνω των τριών βαθμών Φαρενάιτ με κάθε διαδοχική δεκαετία. Στη νότια πόλη του Ασουάν, οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τακτικά τους 100 βαθμούς Φαρενάιτ (37.7 ℃) με αποτέλσμα να «υποφέρουν» τα αρχαία μνημεία από γρανίτη. Οι δραστικές εναλλαγές θερμοκρασίας στο Ασουάν, με τις ζεστές ημέρες και τις δροσερές νύχτες, έχουν προκαλέσει ρωγμές στον γρανίτη, καταστρέφοντας επιγραφές και εικόνες.

Η βιομηχανική άνθηση της Αιγύπτου, που ξεκίνησε στα τέλη του 1800, έχει επιταχύνει την υποβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου. Οι αναπτυσσόμενες πόλεις χρειάζονται περισσότερη γεωργία – που σημαίνει περισσότερο νερό – καταπονώντας με αυτόν τον τρόπο το εύθραυστο οικοσύστημα γύρω από τον Νείλο. Η γεωργική άρδευση για τα χωριά κοντά στις πυραμίδες έχει προκαλέσει την άνοδο των υπόγειων υδάτων και η απορροή, ανίκανη να απορροφηθεί από το χαλαρό έδαφος, έχει συγκεντρωθεί γύρω από τα πόδια της Σφίγγας.

Great_Sphinx_of_Giza_May_2015.jfif


Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις για τον μετριασμό της περιβαλλοντικής καταστροφής, εγκαινιάζοντας φέτος την Εθνική Στρατηγική για την Κλιματική Αλλαγή που χρηματοδοτεί βιώσιμα έργα. 13 εκατομμύρια δολάρια έχουν δεσμευτεί για τη διαφύλαξη του κάστρου του Qaitbay από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Ο Benedicte de Montlaur, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ταμείου Μνημείων, δήλωσε ότι είναι σημαντικό «να υπογραμμιστεί όχι μόνο η ευαλωτότητα των ιστορικών τοποθεσιών στην κλιματική αλλαγή αλλά και ο τρόπος, με τον οποίο η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να μας υποδείξει τρόπους αποφυγής των χειρότερων επιπτώσεων μιας υπερθέρμανσης του κόσμου».


Με πληροφορίες από monopoli.gr/artnews.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ