To μεγάλο ταξίδι της Moon, μιας υπέροχης φάλαινας που διένυσε 5.000 χλμ με σπασμένη ράχη

Η σπαρακτική ιστορία της Moon, η οποία κολύμπησε μέσα στα πανίσχυρα ωκεάνια ρεύματα, έχοντας φριχτούς πόνους λόγω του τραυματισμού της από σκάφος.

Article featured image
Article featured image

Ταξίδευε τρεις μήνες ολοκληρώνοντας ένα ταξίδι 5.000 χιλιομέτρων, από τα νερά της Βρετανικής Κολομβίας στη Χαβάη. Κολύμπησε μέσα στα πανίσχυρα ωκεάνια ρεύματα έχοντας φρικτούς πόνους καθώς είχε σπασμένη ράχη.

Αυτή είναι η ιστορία της Μουν (Moon), μιας μεγάπτερης φάλαινας που έδωσε τιτάνιο αγώνα για να διασχίσει τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο αγώνας που έδωσε -και το γεγονός ότι μάλλον σύντομα θα πεθάνει- είναι μια επιτακτική υπενθύμιση των κινδύνων της θαλάσσιας κυκλοφορίας σκαφών στις δυτικές ακτές του Καναδά γι' αυτούς τους ευγενικούς θαλάσσιους γίγαντες, αναφέρει ο Guardian.

«Χωρίς τη χρήση της ουράς της, έκανε κυριολεκτικά πρόσθιο για να μεταναστεύσει. Είναι απίστευτο. Αλλά παράλληλα σου ραγίζει την καρδιά», ανέφερε η Τζέινι Ρέι, διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής ερευνήτρια της BC Whales, μιας ΜΚΟ που παρακολουθεί και μελετά τα κητώδη της δυτικής ακτής του Καναδά.



Κάθε Σεπτέμβριο την τελευταία δεκαετία, οι ερευνητές στον ερευνητικό σταθμό του Φιν Άιλαντ, εντόπιζαν τη Μουν όταν εμφανιζόταν στα πλούσια με κριλ νερά της περιοχής. Μάλιστα, πριν από δύο χρόνια, η εμφάνισή της με ένα μωρό φαλαινάκι προκάλεσε ενθουσιασμό στους επιστήμονες.

Ωστόσο, φέτος τον Σεπτέμβρη, ένα drone κατέγραψε τη φάλαινα που παρουσίαζε σοβαρό τραυματισμό, με το πίσω μέρος του σώματός της να σχηματίζει ένα αφύσικο «S», πιθανότατα αποτέλεσμα χτυπήματος από σκάφος.

«Ήταν από αυτές τις στιγμές που λες ‘ω θεέ μου’ όταν καταλάβαμε πως ήταν η Μουν. Δεν ήταν πως είχε σκολίωση ή συνέβη κάτι ξαφνικά. Είχε χτυπηθεί από κάτι υπερβολικά σκληρό. Δεν έχω δει ποτέ κάτι ανάλογο στην ερευνητική ζωή μου», λέει η Ρέι.

moonfj.png



Παρά τον σοβαρό τραυματισμό, ωστόσο, την 1/12 η Μουν εντοπίστηκε ανοιχτά των ακτών του Μάουι, πάνω από 4.800 χλμ από το σημείο που οι ερευνητές κατέγραψαν τον τραυματισμό της.

Οι Μεγάπτερες φάλαινες ξεπερνούν σε μήκος τα 15 μέτρα και σε βάρος τους 40 τόνους, ενώ είναι γνωστές για τα τεράστια μεταναστευτικά ταξίδια τους κάθε χρόνο, όταν μετακινούνται από τα παγωμένα νερά κοντά στην Αλάσκα στα ζεστά νερά του Μεξικού και της Χαβάης για να τραφούν και να αναπαραχθούν.

«Αυτή η μετανάστευση είναι μέρος της κουλτούρας τους, της παράδοσής τους. Η Μουν πιθανότατα γεννήθηκε στη Χαβάη. Και απλώς γυρίζει εκεί κάθε χρόνο, γιατί τη δίδαξε η δική της μητέρα να το κάνει. Είναι κάτι που μεταφέρεται από τη μαμά στο μωρό. Αυτό πιθανότατα την ώθησε να ταξιδέψει όλο αυτό τον δρόμο παρά τον τραυματισμό της», λέει η Ρέι.

ξφ.png



Οι εικόνες της Μουν στα νερά της Χαβάης, αδυνατισμένης και καλυμμένης με ψείρες φαλαινών, υπογραμμίζουν τον βαθμό στον οποίο χρησιμοποίησε τα αποθέματα λίπους της, για να κάνει το μεγάλο ταξίδι, έχοντας ελάχιστη πρόσβαση σε πηγές τροφής.

H Ρέι είπε στον Guardian την Κυριακή ότι λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν για τη φάλαινα. «Υποφέρει και όμως είναι ακόμα ζωντανή. Ξέρουμε ότι δεν θα επιστρέψει να μας δει ξανά». Οι προσπάθειες ευθανασίας της Μουν θα απαιτούσαν ένα κοκτέιλ τοξικών ουσιών - και θα κινδύνευαν να δηλητηριάσουν τη θαλάσσια ζωή που θα τροφοδοτούσε τα λείψανά της.

«Αν ήταν στη στεριά, θα μπορούσαμε να επέμβουμε. Αλλά επειδή είναι στον ωκεανό και λόγω του μεγέθους της, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Και αυτό απλώς σπάει την καρδιά σου ακόμα περισσότερο σε κομμάτια».

«Η Μουν δεν θα μάθει ποτέ πόσοι άνθρωποι τη σκέφτονται. Και πόσοι άνθρωποι θα κλάψουν γι′ αυτήν. Δεν βρίσκω καν τις λέξεις για να εκφράσω την τιμή - και τον σεβασμό - που έχω για αυτήν», λέει η Ρέι, η οποία ελπίζει, ωστόσο, ότι η ιστορία τής Μουν θα χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχουν οι συγκρούσεις σκαφών με φάλαινες και άλλα θαλάσσια θηλαστικά.


Με πληροφορίες του Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ