Ένας τελικός που θα μείνει αξέχαστος

36 χρόνια μετά τον θρίαμβο στο Μεξικό η Αργεντινή σήκωσε και πάλι το τρόπαιο του Μουντιάλ.

Article featured image
Article featured image


Τριάντα έξι χρόνια μετά (1986) τον θρίαμβο στο Μεξικό και ύστερα από δύο χαμένους τελικούς (1990 και 2014) η Αργεντινή στην 6η της παρουσία σε καταληκτικό αγώνα Μουντιάλ αποκαθήλωσε τη μέχρι σήμερα κάτοχο του τροπαίου, Γαλλία, με 4-2 στα πέναλτι (2-2 κ.αγ. και 3-3 παρ.) και για τρίτη φορά στην ιστορία της κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο.

Ένας τελικός που θα μείνει αξέχαστος σε όλο τον κόσμο που τον παρακολούθησε, με τη συγκλονιστική του εξέλιξη. Για 80 λεπτά η ομάδα του Σκαλόνι έκανε «πάρτι» απέναντι στους «τρικολόρ» και με το 2-0 (23΄ Μέσι, 36΄ Ντι Μαρία) μέχρι το 80΄ έδειχνε πως θα έφτανε άνετα στη νίκη, ωστόσο, ο Κιλιάν Μπαπέ είχε διαφορετική άποψη και μέσα σε ένα λεπτό έφερε τον καταληκτικό αγώνα στα ίσια (80΄πεν., 81'). Στην παράταση η Αργεντινή προηγήθηκε ξανά με τον Μέσι στο 108΄, αλλά και πάλι ο Μπαπέ με το δεύτερο πέναλτι που εκτέλεσε (118΄) έστειλε τον αγώνα στη «ρώσικη ρουλέτα».

Μπροστά σε 90.000 φιλάθλους, που κατέκλυσαν το «Λουσαΐλ Αϊκόνικ Στάντιουμ», εκ των οποίων περίπου 50.000 ήταν φίλοι της Αργεντινής και περίπου 7.000 των Γάλλων, ο Λιονέλ Μέσι πρόσθεσε στην πλούσια συλλογή του το Κύπελλο που τόσο πολύ του έλλειπε και για το οποίο πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις, πραγματοποιώντας μία συγκλονιστική εμφάνιση.



Στα 35 του χρόνια, ως αρχηγός της «αλμπισελέστε», στο τελευταίο του Παγκόσμιο Κύπελλο, έγραψε με «χρυσά γράμματα» το όνομά του στην ιστορία των διοργανώσεων, όντας ο δεύτερος σκόρερ του τουρνουά (7 γκολ), ο ρέκορντμαν συμμετοχών σε Μουντιάλ (26), ρέκορντμαν σε συνολικά λεπτά συμμετοχής (άφησε πίσω τον Πάολο Μαλντίνι), κορυφαίος σκόρερ της Εθνικής σε Παγκόσμια Κύπελλα (13) και, πλέον, δεν θα πρέπει ν΄ αμφιβάλλει κανείς για το ποιος είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που ανέδειξε ποτέ το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Στην πρώτη του ανάρτηση, μετά τον τελικό-θρίλερ με τη Γαλλία, ο Μέσι ευχαρίστησε όλους όσοι πίστεψαν στον ίδιο και την ομάδα, την οποία εξήρε για τη στάση της.



«Το ονειρεύτηκα τόσες πολλές φορές, το ήθελα τόσο πολύ που ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω...» έγραψε ο Αργεντίνος, λίγο αφότου σήκωσε το πολυπόθητο τρόπαιο της διοργάνωσης.

«Πολλές ευχαριστίες στην οικογένειά μου, σε όλους όσοι με στηρίζουν και επίσης σε όλους όσοι πίστεψαν σε εμάς», επεσήμανε, συμπληρώνοντας πως «αποδείξαμε, για άλλη μια φορά, ότι οι Αργεντινοί, όταν αγωνιζόμαστε ενωμένοι είμαστε ικανοί να πετύχουμε ό,τι βάλουμε στο μυαλό μας».

Στάθηκε, δε, και στην ομαδικότητα που επέδειξαν οι παίκτες. «Η ομάδα (...) είναι πάνω από τις ατομικότητες, είναι η δύναμη όλων που αγωνίζονται για το ίδιο όνειρο, που ήταν, επίσης, το όνειρο όλων των Αργεντινών»

«Τα καταφέραμε!!!»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ