10 πράγματα που (μάλλον) δεν γνωρίζεις για το The Famous Grouse

Ένα σοβαρό trivia για μυημένους και για όσους επιθυμούν να μυηθούν.

Article featured image
Article featured image


Για τους λάτρεις του είδους, το ουίσκι είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό ποτό. Είναι μία ιεροτελεστία που διεγείρει τις αισθήσεις, με έντονα αρώματα, πολυεπίπεδες γεύσεις και βαθύ γεμάτο σώμα. Ένα ποτό που παρότι δεν έχει εποχή, έχει συνδεθεί περισσότερο με τον χειμώνα και κυρίως με την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων αφού, στην Κύπρο τουλάχιστον, δεν λογίζεται χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς μία φιάλη ουίσκι πάνω του. Ίσως γιατί ένα καλό ουίσκι, εκτός από τα αρώματα και τις γεύσεις του, αποπνέει μια ζεστασιά και μια οικειότητα που χαλαρώνει και ηρεμεί.

Η «πέρδικα», για όσους αγαπούν τα blended ουίσκι, αποτελεί ένα από τα κορυφαία brands της κατηγορίας του, με τους Κύπριους να έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στο The Famous Grouse, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την αγορά, με τα στοιχεία να καταδεικνύουν το The Famous Grouse ως τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη και market leader της αγοράς ουίσκι στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.

Επειδή είμαστε σίγουροι πως και φέτος θα επιλέξεις τη δημοφιλή πέρδικα για το τραπέζι σου, ψάξαμε και βρήκαμε 10 ενδιαφέροντα στοιχεία για να ξέρεις ακριβώς τι πίνεις!

TITLE (006).jpg



ΤΗΕ FAMOUS
GROUSE TRIVIA



1. To 1896, o Matthew Gloag φτιάχνει στη Σκωτία ένα blended ουίσκι στο οποίο δίνει το όνομα «Grouse», και του οποίου η υπογραφή είναι ακόμα και σήμερα σε όλα τα μπουκάλια.


2. Ο Matthew Gloag δεν ακολούθησε το έθιμο της εποχής ονομάζοντας το ουίσκι με το όνομά του. Αντίθετα, το ονόμασε προς τιμή του αγαπημένου πουλιού του Perthshire της Σκωτίας.


3. Η περίσταση για την οποία προοριζόταν αρχικά, ήταν η ανταμοιβή μεταξύ οικογένειας και φίλων, μετά από μια κουραστική μέρα στα Highlands της Σκωτίας. Το προτιμούσαν ιδιαίτερα οι ευγενείς, για να γιορτάσουν μετά από μια δύσκολη μέρα κυνηγιού.

simeio3.jpg


shmeio3.jpg



4. Με τα χρόνια, οι λάτρεις του ουίσκι στη Σκωτία διέδωσαν τη γεύση και την ποιότητα του «The Grouse Brand». Το ουίσκι αποκτάει τεράστια φήμη, γι’ αυτό και τον Αύγουστο του 1905 μετονομάζεται σε «The Famous Grouse».


5. Μπορεί να είναι το όνομα του Mathew Gloag στο μπουκάλι, αλλά στην πραγματικότητα ήταν η κόρη του, η Philippa, που ζωγράφισε την πρώτη κόκκινη πέρδικα και έγινε αργότερα η εμβληματική ετικέτα του brand. Είναι γνωστή και σαν «η γυναίκα πίσω από τα φτερά».

1905[24638].png



6. Το 1984 το Famous Grouse αποκτά την πιστοποίηση «Royal Warrant», η οποία απονέμεται αποκλειστικά από τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Είναι η ανώτατη τιμή που μπορεί να λάβει οποιαδήποτε επιχείρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρείται ευρέως ως σήμα αριστείας που επιτρέπει στον κάτοχο να εμφανίζει το λογότυπο «Royal Coat of Arms» στην ετικέτα των προϊόντων.

simeio6.jpg



7. Από μία οικογενειακή επιχείρηση, που ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα στις αρχές του 19ου αιώνα, από το 1980 κατάφερε να γίνει νούμερο ένα σε πωλήσεις blended ουίσκι στη Σκωτία και να διατίθεται σε περισσότερες από 100 αγορές στον κόσμο. Είναι σήμερα ένα από τα πιο αναγνωρισμένα brand διεθνώς.

simeiof.jpg



8. Το 2018, η Γκρέις Τζόουνς, μια 112χρονη κάτοικος του Broadway της Αγγλίας, ανακοινώθηκε ως το γηραιότερο άτομο στη Βρετανία. Η Τζόουνς ορκίστηκε ότι το μυστικό της για μια μακρά ζωή ήταν ένα ποτηράκι ουίσκι τη νύχτα. Η μάρκα της επιλογής της; The Famous Grouse.

9. Το κλασικό «The Famous Grouse Finest» είναι απαλό και ισορροπημένο με εξαιρετική σχέση ποιότητας – τιμής. Εκτός από σκέτο ή με μία σταγόνα νερού -που αναδεικνύει τα αρώματά του, το Famous Grouse λειτουργεί επίσης όμορφα ως βάση για κοκτέιλ.

simeio9.jpg



10. Εκτός από το κλασσικό The Famous Grouse, στην αγορά μπορείτε να βρείτε τις ειδικές και πολυτελείς εκδόσεις Blender’s Editions με διαφορετικά γευστικά χαρακτηριστικά. Το Smoky Black έχει πιο ισορροπημένο και καπνιστό χαρακτήρα, και το Sherry Cask Finish έχει πλούσια και γλυκιά γεύση.

simeio10.jpg



Επίσημος εισαγωγέας και διανομέας στη Κύπρο είναι από το 1977 μέχρι και σήμερα η εταιρία ACM Christofides Ltd, καθιστώντας την εταιρία και κατ’ επέκταση την Κύπρο, ως έναν από τους πρώτους και παλαιότερους αντιπροσώπους του
The Famous Grouse εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ