Συγγραφέας έγραψε δοκίμιο για τη λογοκλοπή, μαντέψτε γιατί της το απέσυραν

«Έλεγα στον εαυτό μου ότι απλά δανείζομαι αυτά τα κομμάτια και αλλάζω την γλώσσα».

Article featured image
Article featured image


Το δοκίμιο «I Plagiarized Parts of My Debut Novel- Here’s Why» (Έκανα λογοκλοπή σε μέρη της πρώτης μου νουβέλας- Και αυτός είναι ο λόγος) της Τζούμι Μπέλλο, αναφέρεται στον λόγο που η συγγραφέας χρησιμοποίησε λογοκλοπή στο πρώτο της μυθιστόρημα, το «The Leaving».

Το δοκίμιο δημοσιεύτηκε για λίγο στο σάιτ του «Literary Hub» και τελικά αποσύρθηκε γιατί οι συντάκτες διαπίστωσαν πως περιείχε λογοκλοπή. Επίσης, η νουβέλα στην οποία αναφέρεται το δοκίμιο είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει τον Ιούλιο, αλλά τελικά ακυρώθηκε τον Φεβρουάριο από την «Riverhead Books».

«H “Lit Hub” δημοσίευσε ένα πολύ προσωπικό δοκίμιο της Τζούμι Μπέλλο που αφορούσε την εμπειρία της κατά τη συγγραφή της πρώτης της νουβέλας, τη μάχη της με μια σκληρή ψυχική ασθένεια, την πίεση που αισθάνεται μία νέα συγγραφέας και την λογοκλοπή που έκανε. Λόγω ασυνεπειών στην ιστορία και ενός ακόμη επεισοδίου λογοπκλοπής στο δημοσιευμένο κομμάτι, αποφασίσαμε να αποσύρουμε το έργο της», ανέφερε ο οίκος.

Ο εκδότης του Lit Hub, Τζόνι Ντάιαμοντ, είπε τη Δευτέρα (9/5) ότι το υλικό που έχει κλαπεί αφορούσε σε κομμάτια για την ιστορία της λογοκλοπής. Αρκετοί σχολιαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντόπισαν ομοιότητες ανάμεσα στο δοκίμιο της Μπέλο και σε άλλες πηγές. Η συγγραφέας δεν σχολίασε σχετικά.



Στο δοκίμιό της, η Μπέλο γράφει για την αποφασιστικότητά της να τελειώσει τη νουβέλα της, που αφορά μία μαύρη γυναίκα που μένει έγκυος. Ήθελε να προσθέσει «ρεαλιστικές περιγραφές» από την εγκυμοσύνη, εμπειρία που δεν είχε βιώσει η ίδια και έτσι αναζήτησε υλικό από άλλες πηγές.

«Έλεγα στον εαυτό μου ότι απλά δανείζομαι αυτά τα κομμάτια και αλλάζω την γλώσσα. Έλεγα στον εαυτό μου ότι θα ξαναγράψω αυτά τα κομμάτια αργότερα, κατά την επιμέλεια του βιβλίου. Θα κάνω αυτή την ιστορία ξανά δικιά μου», έγραψε στο δοκίμιό της.

«Θα έλεγα τα πάντα στον εαυτό μου σε αυτή τη φάση. Πήγαινα για ύπνο στις 8 μ.μ λόγω της έντασης και ξυπνούσα τα μεσάνυχτα. Έμενα ξάγρυπνη όλη τη νύχτα γράφοντας. Απλά ήθελα να το ολοκληρώσω για να μπορώ να κοιμηθώ ξανά. Αναπολώντας εκείνες τις στιγμές, αγνόησα το ένστικτό μου. Αγνόησα τη φωνή μέσα μου που μου έλεγε ότι αυτό ήταν ένα λάθος».


Με πληροφορίες από huffpost.gr, guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ