Είδατε κι εσείς το «Starlink» στον ψεσινό ουρανό;

Πότε αναμένεται να το ξαναδούμε στον ουρανό της Κύπρου.

Article featured image
Article featured image


Χθες το βράδυ, διάφοροι χρήστες στα social media δημοσίευαν φωτογραφίες από τον βραδινό ουρανό, τον οποίο διέσχιζε μια συστοιχία φώτων.

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε διάφορες πόλεις της Κύπρου, γύρω στις 10 το βράδυ και έκανε πολλούς από τους χρήστες να αναρωτιούνται τι είναι αυτό το φαινόμενο.

starlink-lemeos-ioulios-2022_city.jpg
Εικόνα από τη Λεμεσό. Φωτογραφία: Facebook / ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ



Όπως πολλοί μάντεψαν σωστά, το φαινόμενο επρόκειτο για το project Starlink, του πλουσιότερου άντρα στον κόσμο, Έλον Μασκ.

starlink-lakatamia-ioulios-2022_city.jpg
Εικόνα από Λακατάμια. Φωτογραφία: Facebook / ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ



Το εν λόγω project, που σκοπός του είναι να προσφέρει κάποιου είδους δορυφορικό ίντερνετ, αποτελείται από μια σειρά δορυφόρων, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, σε σχετικά χαμηλό ύψος και αυτό τους κάνει να είναι ορατοί τόσο συχνά. Έχουν γίνει ορατοί από την Κύπρο και στο παρελθόν.




Μια πλατφόρμα ακολουθεί τις κινήσεις των δορυφόρων του project και δημοσιεύει τις ζωντανές τοποθεσίες τους πάνω από τη Γη, ενώ παράλληλα ενημερώνει για το αν θα είναι ορατοί στον νυχτερινό ουρανό. Χθες το βράδυ (24/7), στις 10:01 μ.μ, την ίδια ώρα που λένε οι μαρτυρίες στο Facebook πως είδαν το φαινόμενο, η πλατφόρμα κατέγραψε πως οι δορυφόροι ήταν ορατοί από την Κύπρο.

starlink-lemeos-ioulios-2022_city.jpg



Στην πλατφόρμα αναφέρεται πως οι δορυφόροι μπορεί να είναι ορατοί για περίπου 5 λεπτά και στον αποψινό ουρανό, γύρω στις 9:34 μ.μ. και για να τους δει κανείς πρέπει να βλέπει από από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά.

starlink-platforma-simera-24-7-22_city.png

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ