Μια γυναίκα κατάπιε (επίτηδες) 55 μπαταρίες

Η περίπτωσή της έγινε αντικείμενο επιστημονικής έκθεσης.

Article featured image
Article featured image


Γιατροί στην Ιρλανδία αφαίρεσαν 50 μπαταρίες από το έντερο και το στομάχι μιας γυναίκας η οποία τις κατάπιε επίτηδες για να αυτοτραυματιστεί.

Η 66χρονη νοσηλεύτηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St. Vincent στο Δουβλίνο μετά την κατάποση ενός αρχικά «άγνωστου αριθμού» κυλινδρικών μπαταριών, σύμφωνα με έκθεση της υπόθεσης, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη (15 Σεπτεμβρίου) στο Irish Medical Journal.

Μια ακτινογραφία αποκάλυψε πολλές μπαταρίες στην κοιλιά της, αν και ευτυχώς καμία δεν φαινόταν να εμποδίζει τον γαστρεντερικό της σωλήνα και καμία μπαταρία δεν έδειξε σημάδια δομικής βλάβης.

55-mpataries-sto-soma-tis-1_city.png



Η θεραπευτική ομάδα αρχικά ακολούθησε μια «συντηρητική» προσέγγιση, που σημαίνει ότι παρακολούθησε προσεκτικά την ασθενή για να δει αν και πόσες μπαταρίες θα περνούσαν από τον γαστρεντερικό σωλήνα μόνες τους.

Σε διάστημα μιας εβδομάδας, πέρασαν πέντε μπαταρίες ΑΑ, αλλά οι ακτινογραφίες που έγιναν τις επόμενες τρεις εβδομάδες έδειξαν ότι η συντριπτική πλειονότητα των μπαταριών απέτυχε να συνεχίσει να προχωρά στο σώμα της. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η ασθενής αντιμετώπιζε διάχυτο κοιλιακό άλγος.

Στη συνέχεια, η γυναίκα υποβλήθηκε σε λαπαροτομία, κατά την οποία οι χειρουργοί έκαναν μια τομή για να αποκτήσουν πρόσβαση στην κοιλιακή κοιλότητα της. Διαπίστωσαν ότι το στομάχι της, το οποίο ήταν τραβηγμένο προς τα κάτω από το βάρος των μπαταριών, είχε διαταθεί και τεντωθεί στην περιοχή πάνω από το ηβικό οστό.

Στη συνέχεια, η ομάδα άνοιξε μια μικρή τρύπα στο στομάχι και αφαίρεσε 46 μπαταρίες από το όργανο. Αυτές περιελάμβαναν μπαταρίες ΑΑ και ΑΑΑ.

Τέσσερεις πρόσθετες μπαταρίες, κολλημένες στο παχύ έντερο, «αρμέχθηκαν» στο ορθό και αφαιρέθηκαν μέσω του πρωκτού – αυτό ανέβασε τον συνολικό αριθμό των μπαταριών που είχαν καταποθεί σε 55.

55-mpataries-sto-soma-tis-2_city.png



Στη συνέχεια, μια τελική ακτινογραφία επιβεβαίωσε ότι η γαστρεντερική οδός της γυναίκας ήταν επίσημα χωρίς μπαταρίες.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή η περίπτωση αντιπροσωπεύει τον υψηλότερο αναφερόμενο αριθμό μπαταριών που έχουν καταποθεί σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή», έγραψαν οι γιατροί στην αναφορά τους.

Οι περισσότερες περιπτώσεις κατάποσης μπαταριών που δημοσιεύονται σε ιατρικά περιοδικά περιγράφουν περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα παιδί έχει καταπιεί μικρές μπαταρίες τύπου κουμπιού, σημειώνει η έκθεση. «Η εσκεμμένη κατάποση πολλαπλών μεγάλων μπαταριών ΑΑ ως μια μορφή εσκεμμένου αυτοτραυματισμού είναι ασυνήθιστη», ανέφεραν οι γιατροί.

Σε αυτές τις πιο συχνές περιπτώσεις κατάποσης μπαταριών από παιδιά, οι μπαταρίες μπορεί μερικές φορές να περάσουν από το σώμα ενός παιδιού χωρίς να προκαλέσουν ζημιά. Αλλά εάν κολλήσουν στο λαιμό, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς, ακόμη και απειλητικούς για τη ζωή τους τραυματισμούς, σύμφωνα με τα Νοσοκομεία Παίδων Benioff του UCSF.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σάλιο λειτουργεί ως αγωγός του ηλεκτρισμού που βρίσκεται παγιδευμένος στις μπαταρίες, προκαλώντας μια χημική αντίδραση που καίει τον οισοφάγο και που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη των ιστών και αιμορραγία.

Η κατάποση μεγαλύτερων, κυλινδρικών μπαταριών μπορεί επίσης να παρουσιάσει αυτούς τους κινδύνους, καθώς και τον κίνδυνο διαρροής χημικών από τις μπαταρίες και απόφραξης του γαστρεντερικού σωλήνα, ανέφερε προηγουμένως το Live Science.

«Η δυνατότητα των κυλινδρικών μπαταριών να οδηγήσουν σε οξείες χειρουργικές επείγουσες καταστάσεις δεν πρέπει να υποτιμάται», αναφέρει η έκθεση της υπόθεσης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ