Γιατί το ίντερνετ έχει γεμίσει με Ιρανές που καίνε χιτζάμπ και κόβουν τα μαλλιά τους;

Η οργή στα μάτια τους και το χάος στους δρόμους του Ιράν.

Article featured image
Article featured image


Τα ΜΚΔ έχουν γεμίσει με βίντεο που δείχνουν Ιρανές να κόβουν τα μαλλιά τους και να διαδηλώνουν στους δρόμους καίγοντας τις μαντίλες τους, μετά το θάνατο μιας γυναίκας που τέθηκε υπό κράτηση για παραβίαση των νόμων για τα χιτζάμπ.



Στο Σάρι, βόρεια της Τεχεράνης, μεγάλα πλήθη ζητωκραύγαζαν καθώς οι γυναίκες έκαιγαν τα χιτζάμπ τους διαμαρτυρόμενες για τον θάνατο της Mahsa Amini που πέθανε στο νοσοκομείο την Παρασκευή, αφού πέρασε τρεις ημέρες σε κώμα.

@thedaaal Please share this videos and be the sound of Iran. Meanwhile the president of Iran is in United States for United nation and he’s denying everything. #mahsaamini #mahsa_amini #iran #justiceforiran #justice #war #civilian #Iran #iran🇮🇷 #sharethis #viral #viralvideo #fyp #fypシ #fypシ゚viral #iraniangirl #iranianprotests2022 #protest #dictatoship #fightingfreedom #womenpower #power ♬ original sound - em🤍



Γυναίκες και άνδρες βγήκαν στους δρόμους σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη χώρα για τέταρτο συνεχόμενο βράδυ χθες Τρίτη, παρά τους θανάτους τουλάχιστον τριών ανθρώπων στις διαδηλώσεις τη Δευτέρα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κληρικής ηγεσίας του Ιράν, σύμφωνα με εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει ο Guardian.

@setix_n We just want to be free and safe in our country🇮🇷 #Mahsa_amini #Mahsaamini #مهسا_امینی ♬ original sound - em🤍



Έχουν ξεκινήσει τοπικές αιτήσεις για διάλυση της αστυνομίας ηθών, λέγοντας ότι οι ενέργειές τους που επιβάλλουν το χιτζάμπ είναι αντιπαραγωγικές και εισάγουν διακρίσεις.

@lunafairy.ir Mahsa Amini is a 22-year-old Iranian girl who was killed by the guidance patrol (police for compulsory hijab) due to a severe beating.Please bring the voice of Iranian people to the world #مهسا_امینی #mahsa_amini #mahsaamini ♬ original sound - luna



Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο στο Ιράν ενδέχεται να διακοπεί για «λόγους ασφαλείας», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Επικοινωνιών, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA, εν μέσω των εκτεταμένων διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της νεαρής γυναίκας, αναφέρει το Reuters.


Η υπόθεση της Mahsa Amini

Η Amini συνελήφθη στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα από την αστυνομία ηθών του Ιράν, κατηγορούμενη για παραβίαση του νόμου που απαιτεί από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ ή με μαντίλα και τα χέρια και τα πόδια τους με φαρδιά ρούχα. Η 22χρονη λίγο αργότερα κατέρρευσε και έπεσε σε κώμα.

Υπήρξαν αναφορές ότι η αστυνομία χτύπησε το κεφάλι της Amini με ρόπαλο και αργότερα σε ένα όχημα, δήλωσε η αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Nada al-Nashif, σύμφωνα με το BBC.



Η αστυνομία αρνήθηκε ότι η 22χρονη υπέστη κακομεταχείριση και είπε ότι υπέστη «αιφνίδια καρδιακή ανεπάρκεια». Η οικογένεια της Amini είπε ότι η νεαρή γυναίκα ήταν υγιής και χωρίς ιατρικές παθήσεις που να δικαιολογούν το αιφνίδιο πρόβλημα.



«Ο τραγικός θάνατος της Mahsa Amini και οι ισχυρισμοί για βασανιστήρια και κακομεταχείριση πρέπει να διερευνηθούν άμεσα, αμερόληπτα και αποτελεσματικά από μια ανεξάρτητη αρμόδια αρχή, η οποία διασφαλίζει, ιδίως, ότι η οικογένειά της έχει πρόσβαση στη δικαιοσύνη και την αλήθεια», είπε η κ. Nashif.

Η ίδια σημείωσε ότι ο ΟΗΕ είχε λάβει «πολλά και επαληθευμένα βίντεο βίαιης μεταχείρισης γυναικών» καθώς η αστυνομία ηθών επέκτεινε τις περιπολίες στους δρόμους τους τελευταίους μήνες για να καταπολεμήσει όσες θεωρούνταν ότι φορούσαν «χαλαρό χιτζάμπ».

«Οι αρχές πρέπει να σταματήσουν να στοχοποιούν, να παρενοχλούν και να κρατούν γυναίκες που δεν τηρούν τους κανόνες του χιτζάμπ», πρόσθεσε, ζητώντας την κατάργησή τους.

@rezzamiin For #mahsaamini Iranian women who are burning their ⁦‪#hijab‬⁩ and cutting off their hair in protest against the death of a 22-year-old woman. ⁦‪#Iran‬⁩ ‎⁦‪#mahsa_amini ‬⁩ ‎⁧‫#مهسا_امینی ♬ original sound - em🤍



Βοηθός του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επισκέφθηκε την οικογένεια της Amini τη Δευτέρα και τους είπε ότι «όλα τα θεσμικά όργανα θα αναλάβουν δράση για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα που παραβιάστηκαν», ανέφεραν τα κρατικά Μέσα ενημέρωσης.



Ποιοι είναι οι νόμοι του Ιράν για το χιτζάμπ;

Μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, οι αρχές στο Ιράν επέβαλαν έναν υποχρεωτικό ενδυματολογικό κώδικα που απαιτούσε από όλες τις γυναίκες να φορούν μαντίλα και φαρδιά ρούχα που συγκαλύπτουν τις φιγούρες τους στο κοινό.

Η αστυνομία ηθών - γνωστή επισήμως ως «Gasht-e Ershad (Περιπολίες Καθοδήγησης)» - έχει, μεταξύ άλλων, αποστολή να διασφαλίζει ότι οι γυναίκες συμμορφώνονται με την ερμηνεία των αρχών για τα «σωστά» ρούχα. Οι αξιωματικοί έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τις γυναίκες και να αξιολογήσουν εάν δείχνουν υπερβολικά μαλλιά, αν τα παντελόνια και τα πανωφόρια τους είναι πολύ κοντά ή ταιριάζουν, ή αν φορούν πολύ μακιγιάζ. Οι τιμωρίες για παραβίαση των κανόνων περιλαμβάνουν πρόστιμο, φυλάκιση ή μαστίγωμα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ