Καλλιτέχνης αποκλείστηκε από φόρουμ τέχνης γιατί το έργο του έμοιαζε με δουλειά τεχνητής νοημοσύνης

Χρειάστηκε 100 ώρες για να το φτιάξει.

Article featured image
Article featured image


Η τέχνη από την τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να είναι αμφιλεγόμενη, σε σημείο που έχει αποκλειστεί από το Getty Images, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2022 χρησιμοποιήθηκε από έναν άνθρωπο για να κερδίσει έναν καλλιτεχνικό διαγωνισμό και τα κατάφερε.

Ωστόσο τα πράγματα δεν σταματούν εκεί, αφού πρόσφατα ένας καλλιτέχνης, ο Minh Anh Nguyen Hoang, ο οποίος δημιουργεί έργα τέχνης υπό το όνομα Ben Moran, αποκλείστηκε από το subreddit r/Art, όταν ένας διαχειριστής τον κατηγόρησε ότι δημοσίευσε ένα έργο που δημιούργησε μέσω ΑΙ.

benmoran-art-olivier-final-as.jpg



Το εν λόγω κομμάτι, με τον τίτλο «A Muse in Warzone», για το οποίο ο Moran χρειάστηκε 100 ώρες για να δημιουργήσει, δημοσιεύτηκε στο r/Art πριν από δύο εβδομάδες και λίγο μετά αφαιρέθηκε λόγω παραβίασης του κανόνα του subreddit ενάντια στα «memes, AI, φίλτρα ή άλλη εργασία χαμηλής ποιότητας». Ο Moran αποκλείστηκε οριστικά από το να δημοσιεύει στο subreddit. Όταν ζήτησε ευγενικά μια εξήγηση, έλαβε μια όχι και τόσο ευγενική απάντηση από έναν εκ των διαχειριστών.



«Δεν σε πιστεύω», τού απάντησε. «Ακόμα κι αν το "ζωγράφισες" μόνος σου, είναι τόσο προφανές πως είναι ένα σχέδιο που δημιουργήθηκε από AI που δεν έχει σημασία. Εάν είσαι πραγματικά "σοβαρός" καλλιτέχνης, τότε πρέπει να βρεις διαφορετικό στυλ, γιατί Α) κανένας δεν θα σε πιστέψει όταν λες ότι δεν είναι τεχνητή νοημοσύνη, και Β) η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει καλύτερα σε δευτερόλεπτα, κάτι που μπορεί να σού πάρει ώρες. Λυπούμαστε, έτσι λειτουργεί ο κόσμος».

Είναι σχετικά εμφανής ο λόγος που κάποιος μπορεί να πιστέψει πως η εικόνα του Moran είναι φτιαγμένη από ΑΙ. Τα φεγγάρια μοιάζουν αρκετά με το Μάτι του Σάουρον στις ταινίες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ενώ το στυλ της ζωγραφιάς έχει αρκετά κοινά με πολλές δημιουργίες δημοφιλών τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης - μια anime κοπέλα σε ένα ζωγραφικό σκηνικό που μοιάζει με promo για το League of Legends.

Ωστόσο, ο χαρακτήρας δεν έχει το πιο σύνηθες στοιχείο των χαρακτήρων που παράγουν οι τεχνητές νοημοσύνες, αφού τα δάχτυλά του δεν είναι παράξενα. Επιπλέον, ο Moran έχει αποδείξεις, συμπεριλαμβανομένων αρχείων PhotoShop και σκίτσα της διαδικασίας του, όπως είπε στο BuzzFeed News.



Ο Moran τυγχάνει επίσης να είναι επαγγελματίας εδώ και χρόνια. Είναι ο κορυφαίος καλλιτέχνης του Kart Studio, μιας βιετναμέζικης επιχείρησης που δημιουργεί έργα τέχνης κατόπιν παραγγελίας. To «A Muse in Warzone» ήταν ένα τέτοιο έργο - που ξεκίνησε από άλλο μέλος του στούντιο πριν το τελειώσει ο Moran. Είναι μία από τις πολλές επιλογές που παρέχονται ως πιθανά εξώφυλλα για το 11ο βιβλίο μιας σειράς φαντασίας που ονομάζεται «Beneath the Dragoneye Moons» από τη Selkie Myth.

ben-moran-book-sketches_city.png
Σκίτσα από τον Ben Moran. Φωτογραφία: BuzzFeed



Όταν οι redditors αντιλήφθηκαν την απαγόρευση, άρχισαν να διαμαρτύρονται για το r/Art, προφανώς σε τέτοιους αριθμούς που «έκλεισε» για αρκετές ώρες. Αν και το r/Art επέστρεψε πλέον, οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται, με μια εικόνα κάποιου να κρατά μια πινακίδα που παραπονιέται για την ψευδή κατηγορία, η οποία αναγράφει «f*ck r/art» και αυτή τη στιγμή έχει 146.000 like.



Ένας διαχειριστής του r/Art είπε στο Motherboard ότι οι διαχειριστές είναι εθελοντές χωρίς αμοιβή και, «Μερικές φορές έχουν κακές μέρες, μερικές φορές λένε πράγματα πάνω στην ένταση. Είμαστε όλοι άνθρωποι». Ωστόσο, επιμένουν στην απαγόρευση.

Ο Moran, ο οποίος είναι εναντίον της τέχνης της τεχνητής νοημοσύνης, μιλώντας στο Motherboard, είπε: «Δεν υπάρχει πάθος αν μπορείς να δημιουργήσεις ένα έργο τέχνης με αυτόν τον τρόπο. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ανησυχώ για την ανάπτυξη της τέχνης AI, όλοι οι καλλιτέχνες θα χάσουν το πάθος τους να δημιουργήσουν έναν πίνακα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ