«Το Τέρας» είναι μια κυπριακή ταινία (πολύ) διαφορετική από όλες τις υπόλοιπες

Γυρίστηκε μέσα σε 10 μόλις ώρες, 10 ημέρες πριν από το δεύτερο lockdown και κατάφερε να σκιαγραφήσει την «τρέλα» εκείνης της περιόδου.

Article featured image
Article featured image


Τις τελευταίες ημέρες η κυπριακής παραγωγής ταινία θρίλερ / κωμωδία / μυστηρίου που έχει τη μορφή ενός «found footage mockumentary», γυρίστηκε χωρίς προϋπολογισμό και ακούει στο όνομα «Το Τέρας», έγινε viral στο κυπριακό ίντερνετ.

Όπως αναφέρει η επίσημη περιγραφή της στο IMDB: Τρεις κινηματογραφιστές γυρίζουν ένα ντοκιμαντέρ σε μια κλειστή κοινότητα στα βουνά, μόλις 10 ημέρες πριν από το δεύτερο lock-down που επιβλήθηκε στην Κύπρο λόγω της πανδημίας. Όταν πέντε άτομα χάνονται, οι άνθρωποι ρίχνουν την ευθύνη σε ένα τέρας που δεν κατονομάζεται.



Μπορεί ο κυπριακός κινηματογράφος να βρίσκεται ακόμα στο Big Bang του, όπως λέει στη CITY ο Σάββας Χρήστου, ένας εκ των συντελεστών της ταινίας, ωστόσο το εγχείρημα των καλλιτεχνών δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, αφού πρόκειται για μια πρωτότυπη ταινία για τα κυπριακά δεδομένα, «ένα πείραμα», όπως επισημαίνει ο σκηνοθέτης.



Ο Σάββας μεγάλωσε στην Κύπρο, αλλά έζησε και εργάστηκε ως σκηνοθέτης στο Λος Άντζελες για επτά χρόνια και επέστρεψε στα πάτρια εδάφη πριν από έξι μήνες. Πάντα του άρεσε να εμπνέεται και να δημιουργεί «πέραν από τα συνηθισμένα», να βγαίνει από τα καλούπια, να ξεπερνά τα όριά του, αλλά και των άλλων.

Η CITY μίλησε μαζί του και τού έκανε 10 ερωτήσεις σχετικά με την ξεχωριστή ταινία, την οποία σκηνοθέτησε με τον Γιώργο Κυριάκου και υλοποίησε με περισσότερους από 40 ηθοποιούς.


Η ταινία γυρίστηκε μέσα σε 10 ώρες. Πώς προέκυψε αυτό;

Ήθελα εξαρχής να γυριστεί η ταινία μέσα σε μια μέρα. Όσες περισσότερες μέρες μπαίνουν, τόσο πιο «μη αυτοσχεδιαστική» γίνεται. Επίσης εξαιτίας των περιορισμών στην κυκλοφορία λόγω των μέτρων της κυβέρνησης έπρεπε να ήμασταν όλοι στα σπίτια μας πριν από τις 21.00 το βράδυ. Ήταν λες και το κρύο και το σκοτάδι μάς είπαν «φτάνει» εκείνη τη μέρα.


Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε μια τόσο ασυνήθιστη για τα κυπριακά δεδομένα ταινία;


Το concept τής ταινίας το είχα στο μυαλό μου εδώ και χρόνια. Μια μέρα, εγώ και ο Γιώργος καθόμασταν στον καναπέ, πίναμε καφέ και συζητούσαμε περί ανέμων και υδάτων. Μετά από ένα αστείο μεταξύ μας είπαμε και οι δύο ταυτόχρονα «Λαλείς;». Συζητούσαμε ιδέες για μέρες, κάποιες από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν, ενώ άλλες όχι, άλλα αυτή κάπως ήταν η αρχή του project.


Ήταν εύκολο να γυριστεί;

Αυτή είναι μια ερώτηση που παίρνει ώρες συζήτησης. Θα το πω με απλά λόγια. Και ναι και όχι. Ήταν εύκολο γιατί είχαμε πολλά πλάνα, σε διαφορετικές τοποθεσίες από πολλούς ηθοποιούς με ωραίους διαλόγους ταυτόχρονα. Ήταν επίσης δύσκολο... για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

to-teras-4_city.png




Πού και πότε έγιναν τα γυρίσματα;

Έγιναν στις 2 Νοεμβρίου 2020 από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 19.00 στο φράγμα του Προδρόμου και στον κατασκηνωτικό χώρο Προδρόμου.


Υπήρχε σενάριο ή ήταν όλα αυτοσχεδιασμός;

Είχαμε δώσει στους ηθοποιούς κάποιες κατευθυντήριες γραμμές ή έναν σκελετό αν θέλετε, αλλά περίπου το 95% των διαλόγων και ολόκληρης της ταινίας ήταν αυτοσχεδιασμοί.

to-teras-6_city.png



Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από την ταινία;

Ναι, πως η Κύπρος μπορεί να φτιάξει καλό, ποιοτικό, αλλά και artistic/indie κινηματογράφο και ότι έχει πολλά ταλέντα με πολλές δυνατότητες. Απλώς χρειάζεται τη στήριξη του κόσμου, αλλά και του industry.

Η Κύπρος έχει την ικανότητα να φτιάξει κάτι καλλιτεχνικά διαφορετικό, ένα piece of art αν θέλετε, πέραν από τα καθιερωμένα κινηματογραφικά εγχειρήματα που έγιναν μέχρι τώρα.

Στην Αμερική, τέτοιου είδους ταινίες γίνονται cult, δηλαδή έχουν συγκεκριμένο κοινό, το οποίο είναι εξαιρετικά πιστό σε αυτό το είδος. Η ταινία μας μπορεί να αναλυθεί ως ένα έργο τέχνης, με πολλές ερμηνείες και εκδοχές.

to-teras-2_city.png




Από πού αντλήσατε έμπνευση για το «τέρας» στην ταινία; Υπάρχει κάποιο «μήνυμα» πίσω από αυτό;

Από την πραγματικότητα. Νομίζω περιλαμβάνει στιγμές που ζήσαμε λίγο ή πολύ όλοι μας. Δηλαδή, προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε στη μεγάλη οθόνη τον παραλογισμό, τον πανικό και την παράνοια που επικρατούσε στην κυπριακή κοινωνία εκείνη τη χρονική στιγμή λόγω του κορωνοϊού.


Θα σταλεί σε διεθνή φεστιβάλ το έργο σας;

Παρόλο που θα το θέλαμε πολύ και είναι και κατάλληλη και η ταινία, το γεγονός πως είναι γυρισμένη στην κυπριακή διάλεκτο και επειδή οι διάλογοι είναι γρήγοροι, δεν μπορούν να προστεθούν υπότιτλοι, άρα δεν μπορεί να διαγωνιστεί.

To Teras poster screenshot.png



Σε ποιο σημείο βρίσκεται ο κυπριακός κινηματογράφος και προς τα πού πιστεύεις ότι οδεύει;

Ο κυπριακός κινηματογράφος βρίσκεται ακόμα στη φάση του Big Bang του – παρόλο που υπάρχουν αριθμητικά λίγες κυπριακές παραγωγές, πιστεύω πως αρκετές από αυτές είναι αξιόλογες.

Οδεύει ωστόσο, προς το καλύτερο, χρειαζόμαστε περισσότερες ντόπιες παραγωγές που να επαινούν τη διαφορετικότητα και την καλλιτεχνική έκφραση.


Τι άλλα εγχειρήματα να αναμένουμε από τις ομάδες σας;

Έχουμε απίστευτα πράγματα στα σχέδιά μας για το μέλλον, ήδη αρχίσαμε να προγραμματίζουμε το «Τέρας 2»!

to-teras-1_city.png



Αξίζει να σημειωθεί πως τα καθαρά έσοδα από τις προβολές θα δοθούν στην Ένωση Ηθοποιών Κύπρου, για τους ηθοποιούς που επηρεάστηκαν από την πρόσφατη πανδημία. «Ο κόσμος έχει την ευκαιρία όχι μόνο να ψυχαγωγηθεί, αλλά θα μπορεί παράλληλα να υποστηρίξει έναν ανώτερο σκοπό», επισημαίνει ο Σάββας.


Πού και πότε προβάλλεται η ταινία

Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους ΚCineplex σε όλες τις πόλεις από τις 19/1 μέχρι τις 25/1. Όλες οι προβολές είναι στις 22:15.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ