Πίνακας που αγοράστηκε για μόλις 600 δολάρια, πωλήθηκε σε δημοπρασία για 3 εκατομμύρια

Αναγνωρίστηκε ως αυθεντικό έργο του Άντονι Βαν Ντάικ.

Article featured image
Article featured image

Ένας πίνακας του Άντονι Βαν Ντάικ που ήταν εγκαταλελειμμένος σε μια αποθήκη φάρμας, πουλήθηκε για πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία.

Πρόκειται για μελέτη για έναν μεταγενέστερο πίνακα που δημιουργήθηκε από τον Φλαμανδό ζωγράφο και ονομάζεται «St Jerome». Ο τελικός πίνακας βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο Μουσείο Boijmans van Beuningen στο Ρότερνταμ.

Η μελέτη, η οποία απεικονίζει έναν γυμνό ηλικιωμένο άνδρα να κάθεται σε ένα σκαμνί, είναι μοναδική για αρκετούς λόγους, σύμφωνα με τη λίστα του Sotheby's. Είναι μία από τις δύο μόνο μεγάλες μελέτες που ο Βαν Ντάικ δημιούργησε από ζωντανά μοντέλα. Πιθανότατα ζωγραφίστηκε μεταξύ 1615 και 1618, ενώ ο Βαν Ντάικ ήταν ένας νεαρός καλλιτέχνης που εργαζόταν δίπλα στον Peter Paul Rubens στην Αμβέρσα.

726213_ezgif.com-gif-maker-(10).jpg



Και η ελαιογραφία έχει επίσης μια απρόσμενη ιστορία. Αναγνωρίστηκε μόλις πρόσφατα ως έργο του Βαν Ντάικ, ανέφερε ο Sotheby's σε δήλωση που κοινοποιήθηκε στο CNNi. Το έργο ανακαλύφθηκε στα τέλη του 20ού αιώνα σε ένα αγρόκτημα στο Kinderhook της Νέας Υόρκης.

«Το άτομο που το βρήκε, ο Albert B. Roberts, ήταν ένας παθιασμένος συλλέκτης “χαμένων” κομματιών, περιγράφοντας τη συλλογή του ως “ένα ορφανοτροφείο για χαμένη τέχνη που είχε υποφέρει από παραμέληση”, είπε ο οίκος δημοπρασιών.

Ο Roberts αγόρασε τον πίνακα για μόλις 600 δολάρια, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby's. Αλλά λίγο μετά, η ιστορικός τέχνης Susan J. Barnes δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο αναγνώρισε το κομμάτι ως ένα «εκπληκτικά καλοδιατηρημένο» έργο του βαν Ντάικ.

Ο πίνακας πωλήθηκε για 3,1 εκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη.

Προσφέρθηκε στον οίκο Sotheby's από το κτήμα του Roberts. Και ένα μέρος των εσόδων δόθηκαν στο Ίδρυμα Albert B. Roberts Foundation Inc, το οποίο παρέχει οικονομική υποστήριξη σε καλλιτέχνες και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

Η ελαιογραφία πουλήθηκε ως μέρος της πώλησης του Sotheby's την Πέμπτη «Master Paintings Part I», η οποία περιελάμβανε επίσης έργα των Agnolo Bronzino, Titian και Melchior de Hondecoeter.


Με πληροφορίες από CNN

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ