Οι τρανς αθλήτριες δεν έχουν κάποιο πλεονέκτημα έναντι των cis

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης.

Article featured image
Article featured image


Μια νέα έκθεση διαπίστωσε ότι οι τρανς γυναίκες δεν έχουν κανένα πλεονέκτημα έναντι οποιωνδήποτε άλλων γυναικών, όταν αγωνίζονται σε ελίτ αθλήματα, εάν τηρούνται οι υφιστάμενοι κανόνες.

Τα ευρήματα από την έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε από το Καναδικό Κέντρο Ηθικής στον Αθλητισμό, διευκρίνισε ότι οι βιοϊατρικοί παράγοντες δεν αποτελούν πλεονέκτημα, αλλά οι κοινωνικοί παράγοντες –όπως η διατροφή και η ποιότητα της προπόνησης- παίζουν ρόλο.

Η νέα έκθεση είναι μια εις βάθος ανασκόπηση όλης της επιστημονικής βιβλιογραφίας που δημοσιεύτηκε μεταξύ 2011 και 2021 στα αγγλικά σχετικά με τις τρανς γυναίκες και τη συμμετοχή τους σε ελίτ αθλήματα.

Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν λίγα στοιχεία που να δείχνουν ότι παράγοντες που σχετίζονται με την ανδρική εφηβεία –όπως το μέγεθος των πνευμόνων και η οστική πυκνότητα– δημιουργούν πλεονέκτημα για τις τρανς αθλήτριες

Οι υφιστάμενοι κανόνες σχετικά με τις τρανς γυναίκες στον αθλητισμό σχετίζονται συχνότερα με την καταστολή της τεστοστερόνης σε ορισμένα χαμηλά επίπεδα.

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τρανς γυναίκες που έχουν ξεκινήσει την καταστολή της τεστοστερόνης δεν έχουν σαφές βιολογικό πλεονέκτημα.

«Δεν υπάρχει ούτε ένας διακριτός βιοδείκτης που να επιτρέπει την εύκολη σύγκριση των σωμάτων των αθλητών μεταξύ τους όσον αφορά την απόδοση», αναφέρει η έκθεση.

Τα τρανς άτομα, ειδικά οι τρανς γυναίκες, έχουν στοχοποιηθεί άδικα στον κόσμο του αθλητισμού, με ορισμένους μάλιστα να έχουν αποκλειστεί εντελώς από το να αγωνίζονται λόγω ρητορικής κατά των τρανς.

Η έκθεση βρήκε «ισχυρές ενδείξεις» ότι «η πολιτική της ελίτ για τον αθλητισμό γίνεται μέσα σε τρανσφοβικά, μισογυνιστικά, ρατσιστικά, γεωπολιτικά, πολιτιστικά πρότυπα».

Αυτοί οι «κανόνες» είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς ιστορίας αποκλεισμού των γυναικών από τον αθλητισμό, ειδικά των γυναικών των οποίων το σώμα δεν συμμορφωνόταν με τα πρότυπα της θηλυκότητας.



Ορισμένοι αθλητικοί φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η Ουαλική Ένωση Ράγκμπι, η Σκωτσέζικη Ένωση Ράγκμπι και η Βρετανική Ποδηλασία έχουν απορρίψει άδικα τα τρανς άτομα από τη συμμετοχή σε ελίτ σε τρέχουσες και προηγούμενες πολιτικές. Η βρετανική ποδηλασία επέτρεψε στους τρανς ανθρώπους να αγωνίζονται σε επίπεδο βάσης, αλλά εξακολουθεί να απαγορεύει στους αθλητές να αγωνίζονται σε ελίτ αγώνες.

Παρά τα νέα στοιχεία που εμφανίζονται κάθε χρόνο, οι πολιτικές κατά των τρανς έχουν αφαιρέσει από διάφορους αθλητές την ευκαιρία να αγωνιστούν.

Η ελίτ ποδηλάτισσα, Emily Bridges, είναι ένα παράδειγμα. Δεν της επετράπη να συμμετάσχει σε αγώνα γυναικών στο Βρετανικό Εθνικό Πρωτάθλημα Omnium.

Η Bridges, η οποία εμφανίστηκε δημόσια ως τρανς τον Οκτώβριο του 2020, επρόκειτο να διαγωνιστεί ενάντια σε μερικές από τις κορυφαίες γυναίκες ποδηλάτες σε αυτό που θα ήταν το πρώτο της γυναικείο γεγονός στις 2 Απριλίου (2021).

Η British Cycling είπε ότι ενημερώθηκε λίγο πριν από την εκδήλωση από την UCI ότι η Bridges δεν μπορούσε να αγωνιστεί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της εποχής.

Παρά τα νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα βιολογικά χαρακτηριστικά των τρανς ατόμων δεν αποτελούν πραγματική απειλή για τους άντρες και τις γυναίκες cisgender, η κοινότητα εξακολουθεί να υβρίζεται και να αποκλείεται από τα ανταγωνιστικά αθλήματα.



Πηγή: pinknews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ