Κι όμως, αυτός δεν είναι ο Τομ Χανκς που διαφημίζει κάποιο οδοντιατρικό πρόγραμμα

Ο ψεύτικος Τομ Χανκς είναι η απόδειξη πως οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ ανησυχούν δικαίως για την τεχνητή νοημοσύνη.

Article featured image
Article featured image


Ο Τομ Χανκς προειδοποίησε τους θαυμαστές του ότι η «εμφάνισή» του σε μια διαφήμιση για ένα οδοντιατρικό πρόγραμμα είναι στην πραγματικότητα ψεύτικη και δημιουργήθηκε με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Σε μήνυμα που δημοσίευσε στους 9,5 εκατομμύρια ακολούθους του στο Instagram, ο Αμερικανός ηθοποιός δήλωσε ότι η εικόνα του χρησιμοποιήθηκε χωρίς την άδειά του.

«ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Υπάρχει ένα βίντεο εκεί έξω που προωθεί κάποιο οδοντιατρικό πρόγραμμα με μια τεχνητή έκδοση του εαυτού μου. Δεν έχω καμία σχέση με αυτό», έγραψε ο Χανκς πάνω από ένα στιγμιότυπο οθόνης μιας εικόνας του εαυτού του που δημιουργήθηκε από υπολογιστή.Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός έχει εκφράσει στο παρελθόν ανησυχίες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, αν και δεν έχει αποφύγει να εγκρίνει ψηφιακά τροποποιημένες εκδοχές του εαυτού του σε ταινίες.

Το 2004 η χριστουγεννιάτικη ταινία με κινούμενα σχέδια «The Polar Express (Το Πολικό Εξπρές)» περιείχε μια CGI εκδοχή του Χανκς. Είχε επίσης απο-ηλικιωθεί σε σκηνές της ταινίας «A Man Called Otto», (σ.σ Ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Ότο) του 2022.

Μιλώντας με τον Βρετανό κωμικό Ανταμ Μπάξτον στο podcast του στις 18 Απριλίου, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της απεργίας των συγγραφέων του Χόλιγουντ, ο Χανκς είχε δηλώσει για την AI:

«Το περιμέναμε αυτό. Είδαμε ότι θα υπήρχε αυτή η ικανότητα να παίρνουμε μηδενικά και άσους μέσα σε έναν υπολογιστή και να τα μετατρέπουμε σε ένα πρόσωπο και έναν χαρακτήρα. Τώρα αυτό έχει αυξηθεί κατά δισεκατομμύρια φορές και το βλέπουμε παντού.

Μπορώ να σας πω ότι [γίνονται] συζητήσεις σε όλα τα σωματεία, σε όλους τους οργανισμούς και σε όλα τα νομικά γραφεία για να βρεθούν οι νομικές προεκτάσεις του ότι το πρόσωπό μου και η φωνή μου –και όλων των άλλων– είναι η πνευματική μας ιδιοκτησία.

Αυτήν τη στιγμή, αν ήθελα, θα μπορούσα να πρωταγωνιστήσω σε ταινίες στις οποίες θα ήμουν 32 ετών. Ο καθένας μπορεί πλέον να αναδημιουργήσει τον εαυτό του σε οποιαδήποτε ηλικία και αν βρίσκεται μέσω της τεχνητής νοημοσύνης ή της τεχνολογίας deepfake».Η απεργία στο Χόλιγουντ και οι ανησυχίες για την ανεξέλεγκτη τεχνητή νοημοσύνη

Ο Χανκς είπε στον Μπάξτον ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επιτρέψει σε μια ψεύτικη εκδοχή του να συνεχίσει να παίζει στο διηνεκές.

«Θα μπορούσε να με χτυπήσει ένα λεωφορείο αύριο και πάπαλα, αλλά οι παραστάσεις μπορούν να συνεχίζονται και να συνεχίζονται και να συνεχίζονται. Και πέρα από την κατανόηση του θεατή ότι έχει γίνει με τεχνητή νοημοσύνη ή deepfake, δεν θα υπάρχει τίποτα που να σου λέει ότι δεν είναι ο αληθινός Τομ Χανκς. Και θα έχει κάποιο βαθμό αληθοφάνειας. Αυτό είναι σίγουρα μια καλλιτεχνική πρόκληση, αλλά και μια νομική πρόκληση».

Η απεργία των συγγραφέων στις ΗΠΑ έληξε την περασμένη εβδομάδα, με ένα από τα σημαντικότερα σημεία διαφωνίας να είναι οι ανησυχίες ότι η ανεξέλεγκτη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να υπονομεύσει το έργο των δημιουργών.

Το σωματείο Συγγραφέων της Αμερικής ενέκρινε συμφωνία που περιλαμβάνει περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.

Ωστόσο, η Sag-Aftra, το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, παραμένει σε απεργία, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότερες παραγωγές δεν μπορούν να συνεχιστούν.

Η απεργία των ηθοποιών ξεκίνησε λίγους μήνες μετά την απεργία των σεναριογράφων, με το θέμα της αμοιβής καθώς και την ανησυχία για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργία μη εγκεκριμένων ομοιωμάτων ηθοποιών να βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης.

Υπάρχουν ελπίδες ότι η συμφωνία των συγγραφέων θα μπορούσε να συμβάλει στη λήξη της απεργίας και των ηθοποιών του Χόλιγουντ.

Στην ταινία «Here» που σκηνοθετεί ο Ρόμπερτ Ζεμέκις και θα κυκλοφορήσει το επόμενο έτος, ο Τομ Χανκς και η συμπρωταγωνίστριά του στο «Φόρεστ Γκαμπ», Ρόμπιν Ράιτ, θα υποδυθούν νεότερες εκδοχές των εαυτών τους χρησιμοποιώντας εργαλείο της Metaphysic.

Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ανακοίνωσε ότι μπορεί να δημιουργήσει «υψηλής ανάλυσης φωτορεαλιστικές τεχνικές και εφέ απο-γήρανσης πάνω στις ερμηνείες των ηθοποιών ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο χωρίς την ανάγκη για περαιτέρω επεξεργασία».


Πηγή: huffingtonpost.gr μέσω guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ