Ο ΠΟΥ περιγράφει την κατάσταση στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στη Γάζα

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών είναι θύματα πολεμικής επίθεσης.

Article featured image
Article featured image

Την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στη Γάζα μετά την εντολή εκκένωσης παραθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα υπάρχουν τώρα 25 εργαζόμενοι και 291 ασθενείς, μεταξύ των οποίων 32 μωρά σε «εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση», δύο άτομα στην εντατική θεραπεία χωρίς αναπνευστική παροχή και 22 ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση των οποίων η πρόσβαση σε σωτήρια θεραπεία διακυβεύεται σοβαρά.

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών είναι θύματα πολεμικής επίθεσης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ συμπεριλαμβανομένων πολλών με σύνθετα κατάγματα και ακρωτηριασμούς, τραύματα στο κεφάλι, εγκαύματα, τραύμα στο στήθος και στην κοιλιά και 29 ασθενείς με σοβαρά τραύματα στη σπονδυλική στήλη που δεν μπορούν να κινηθούν χωρίς ιατρική βοήθεια.

Πολλοί ασθενείς έχουν σοβαρά μολυσμένα τραύματα λόγω έλλειψης μέτρων ελέγχου των λοιμώξεων στο νοσοκομείο Αλ Σίφα και μη διαθεσιμότητας αντιβιοτικών. Η ομάδα του ΠΟΥ περιέγραψε τους διαδρόμους του νοσοκομείου λέγοντας πως είναι γεμάτοι με ιατρικά και στερεά απόβλητα, λόγω της κατάρρευσης βασικών υπηρεσιών.

Αρκετοί ασθενείς έχουν πεθάνει τις τελευταίες δύο με τρεις ημέρες καθώς σταμάτησε η παροχή ιατρικών υπηρεσιών, δήλωσε ο ΠΟΥ. Η ομάδα ανέφερε ότι είδε έναν ομαδικό τάφο στην είσοδο του νοσοκομείου, όπου, σύμφωνα με μαρτυρίες, είναι θαμμένοι πάνω από 80 άνθρωποι.

Ο ΠΟΥ και οι συνεργάτες του διαμορφώνουν σχέδια για τη μεταφορά αυτών των ασθενών σε άλλα νοσοκομεία στα νότια της Γάζας τις επόμενες 24-72 ώρες, «εν αναμονή εγγυήσεων για ασφαλή διέλευση από τα μέρη της σύγκρουσης».

Περίπου 2.500 εκτοπισμένοι που βρήκαν καταφύγιο στο νοσοκομείο είχαν ήδη μετακινηθεί μέχρι την ώρα που έφτασε η ομάδα του ΠΟΥ το Σάββατο, μετά την εντολή εκκένωσης.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι η εντολή εκκένωσης δόθηκε μετά από σύσταση των γιατρών. Ανέφεραν σε ανάρτηση πως «οι IDF ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του διευθυντή του νοσοκομείου αλ Σίφα να επιτραπεί στους πολίτες της Γάζας που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο και οι οποίοι επιθυμούν να απομακρυνθούν από το νοσοκομείο προς το ανθρωπιστικό πέρασμα στη Λωρίδα της Γάζας μέσω ενός ασφαλούς άξονα, να το κάνουν. Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε κανένα σημείο οι IDF δεν ζήτησαν εκκένωση για ασθενείς ή ιατρικές ομάδες και μάλιστα αντέτειναν ότι όποτε υπάρχει αίτημα για συντονισμό εκκένωσης, εργάζονται προς την κατεύθυνση του να το επιτρέψουν και να μεταφέρουν τους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία».

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ