Σε δημοπρασία το μενού από το δείπνο των επιβατών της πρώτης θέσης του Τιτανικού

Πιστεύεται ότι είναι το μοναδικό που έχει διασωθεί από το ναυάγιο.

Article featured image
Article featured image

111 χρόνια μετά τη βύθιση του Τιτανικού -στις 15 Απριλίου 1912- εκατοντάδες αντικείμενα που διασώθηκαν σε ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια στην ιστορία της ανθρωπότητας, βγαίνουν σε δημοπρασία.

Ανάμεσα στα αντικείμενα από το εμβληματικό πλοίο είναι και ένα μενού - το μοναδικό που πιστεύεται ότι έχει διασωθεί - από το δείπνο των επιβατών της πρώτης θέσης, το οποίο αναμένεται να πωληθεί για 50.000-70.000 λίρες. Tο εν λόγω μενού – που περιελάμβανε πιάτα όπως στρείδια, αρνί και πάπια – ήταν για το δείπνο της 11ης Απριλίου 1912 - αφού ο Τιτανικός έφυγε από το Cobh στην Ιρλανδία, για να πάρει τον δρόμο προς τη Νέα Υόρκη.

fmenutitanic2.png

menu7-1.jpg



Περισσότεροι από 1.500 επιβάτες και μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους όταν ο Τιτανικός χτύπησε σε ένα παγόβουνο το βράδυ της 14ης Απριλίου και βυθίστηκε την επόμενη μέρα.

Το μενού έχει εμφανή τα σημάδια του ναυαγίου και της βύθισής του στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού. Σύμφωνα με τον δημοπράτη Andrew Aldridge που μίλησε στον Independent, το μενού διασώθηκε είτε μέσω κάποιου επιζώντα είτε ανακτήθηκε από κάποιον από τους επιβάτες που ανασύρθηκαν νεκροί από το ναυάγιο.

«Έχοντας μιλήσει με τους κορυφαίους συλλέκτες αναμνηστικών του Τιτανικού παγκοσμίως και έχοντας συμβουλευτεί πολλά μουσεία με συλλογές του Τιτανικού, δεν μπορούμε να βρούμε άλλα σωζόμενα δείγματα δείπνου πρώτης θέσης της 11ης Απριλίου», ανέφερε περαιτέρω.

Όπως αναφέρεται στον Independent, το μενού ανακαλύφθηκε σε ένα φωτογραφικό άλμπουμ από τη δεκαετία του 1960 μετά τον θάνατο του αείμνηστου Len Stephenson από την κόρη και τον γαμπρό του. Ο κ. Stephenson ήταν δεινός ιστορικός της πατρίδας του Dominion στη Νέα Σκωτία του Καναδά και συγκέντρωσε και συντήρησε πολλά αρχεία.

rew-menu.jpg

menutitanic.png



Άλλα αντικείμενα στη δημοπρασία είναι μια κουβέρτα από το κατάστρωμα, η οποία εκτιμάται ότι θα πωληθεί για 70.000 έως 100.000 λίρες. Η κουβέρτα είναι από την πρώτη θέση της White Star Line, και πιστεύεται ότι έφτασε με έναν επιζώντα του Τιτανικού στη Νέα Υόρκη με το πλοίο διάσωσης Carpathia.

menutitanic2.png



Σε δημοπρασία διατίθεται επίσης ένα ρολόι τσέπης του επιβάτη της δεύτερης θέσης Σινάι Κάντορ, ο οποίος ανασύρθηκε από τη θάλασσα κατά τη διάρκεια της επταήμερης επιχείρησης ανέλκυσης των θυμάτων του ναυαγίου.

Επιβιβάστηκε στο πλοίο από το Σαουθάμπτον μαζί με τη σύζυγό του Μίριαμ, η οποία επέζησε από το ναυάγιο επιβιβαζόμενη σε μία σωσίβια λέμβο. Η αξία του υπολογίζεται ότι μπορεί να κυμανθεί από 50.000 έως 80.000 λίρες.

menutitanic3.png



Ένα άλλο αντικείμενο προς πώληση είναι μια ξεθωριασμένη αφίσα, όπου αναγράφονταν τα τιμολόγια της τρίτης θέσης για το μοιραίο ταξίδι του Τιτανικού.

Η White Star Line φέρεται να κατέστρεψε όσες περισσότερες από αυτές τις αφίσες μπορούσε μετά τη βύθιση του πλοίου και πιστεύεται ότι ελάχιστες έχουν διασωθεί.

Η δημοπρασία έχει προγραμματιστεί για τις 11 Νοεμβρίου.

menutitanic4.png


Με πληροφορίες από BBC και Independent

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ