Ένας Κύπριος car expert μάς εξηγεί τι θα αλλάξει στα αυτοκίνητά μέχρι το 2030

Οκτώ (κλασικά) χαρακτηριστικά που σε λιγότερο από μία δεκαετία δεν θα υπάρχουν σε κανένα καινούργιο αυτοκίνητο.

Article featured image
Article featured image

Μπορεί ακόμη να έχουμε δρόμο για τα ιπτάμενα αυτοκίνητα, χωρίς αμφιβολία ωστόσο, εδώ και μερικά χρόνια η αυτοκίνηση έχει περάσει σε μία εντελώς νέα φάση.

Ακολουθώντας τις επιταγές της σύγχρονης εποχής και φυσικά υπό το βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν στρέψει το βλέμμα τους στον σχεδιασμό αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, πιο φιλικά προς το περιβάλλον και με ανέσεις που θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται σε ένα μικρό διαμέρισμα. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα μάλιστα έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που ήδη πολλά από τα νέα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά δεν διαθέτουν πολλά από τα χαρακτηριστικά που για χρόνια θεωρούσαμε δεδομένα για ένα αμάξι.

Ο δημοσιογράφος και ειδήμων των αυτοκινήτων Πέτρος Σουτζιής, μέσα από την ιστοσελίδα του autokinito.com.cy μάζεψε 8 χαρακτηριστικά των αυτοκινήτων που κάποτε θεωρούνταν επαναστατικά και τα οποία όπως όλα δείχνουν, μέχρι το 2030 θα αποτελούν ανάμνησης.

Φώτα ομίχλης

Καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες πειραματίζονται με νέες λύσεις εξωτερικού φωτισμού, όπως λυχνίες LED, η ανάγκη για φώτα ομίχλης θα γίνεται όλο και λιγότερη μιας και η ένταση πλέον είναι πολλαπλάσια των φώτων ομίχλης των οχημάτων των τελευταίων ετών. Το μέλλον του εξωτερικού φωτισμού αυτοκινήτου σίγουρα θα είναι LED και τα φώτα ομίχλης που έχουμε συνηθίσει θα εξαφανιστούν και θα ανήκουν στο παρελθόν.

Η ηλιοροφή

Για αρκετά χρόνια, η ηλιοροφή ήταν προαιρετικός εξοπλισμός για τον οδηγό που ήθελε μια μικρή δόση καμπριολέ στην καμπίνα του οχήματος του. Αλλά η νέα γενιά αυτοκινήτων ενσωματώνει συχνά μια πανοραμική οροφή, που έχει ήδη κατά πολύ εξαφανίσει τις ηλιοροφές καθώς ο μηχανισμός τους (εκτός από ακριβός) κατέληγε να δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα παρά να παρέχει λύσεις και ανέσεις στον οδηγό.

Η ρεζέρβα

Κακά τα ψέματα, λίγο ή πολύ όλοι μας σταματήσαμε στην άκρη του δρόμου τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας για να αλλάξουμε ένα κλαταρισμένο ελαστικό, οπόταν η ρεζέρβα ήταν κάτι το οποίο έβρισκες σε όλα τα αυτοκίνητα ανεξαιρέτως… κάποτε! Η τεχνολογία run-flat, μπορεί να έχει ανεβάσει την τιμή του ελαστικού, αλλά έχει επίσης μειώσει τους πονοκεφάλους για κλαταρίσματα. Ταυτόχρονα, ο χώρος της ρεζέρβας, το πιο πιθανόν πλέον να χρειάζεται για επιπλέον μπαταρίες.

Το ηλεκτρικό κλειδί

Κάποτε χάθηκε στην ιστορία το κλειδί του αυτοκινήτου, με τον ερχομό του ηλεκτρικού κλειδιού και keyless entry, keyless start και όλα τα άλλα συστήματα που έφερε μαζί του. Να που το γυρίζει και αυτό ο καιρός, και σιγά-σιγά θα φύγει και το ηλεκτρικό κλειδί με τον αντικαταστάτη του να είναι ήδη στα χέρια σας. Πλέον θα μπορείτε να ανοίγεται/κλειδώνεται και να ξεκινάτε το αμάξι σας μέσω ενός app στο κινητό σας!

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο autokinito.com.cy

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ