Τέσσερις Τουρκοκύπριοι νεκροί από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία

Ανάμεσα σε αυτούς μία μητέρα με τα δύο παιδιά της που βρίσκονταν στην Τουρκία για διακοπές.

Article featured image
Article featured image

Στους πρώτους Τουρκοκύπριους που έχασαν τη ζωή τους στα ερείπια των κτηρίων λόγω του σεισμού που έπληξε την Τουρκία αναφέρονται τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την «Κίπρις Πόστασι», πρόκειται για τον Αμάτς Αρναβούτογλου, προπονητή σε ποδοσφαιρική ομάδα στην κατεχόμενη Λευκωσία που έχασε τη ζωή του στην περιοχή Χατάι και για τους Αρντά, Ελίφ και Ιλκνούρ Ακπαπά (μητέρα και δύο παιδιά), οι οποίοι βρίσκονταν στο Καχραμάνμαρας για διακοπές.

nekroitk.png

nekroitkl.png



Σύμφωνα με ανάρτηση της ποδοσφαιρικής ομάδας «Γκιοντζμένκογιού» σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Αμάτς Αρναβούτογλου, βρισκόταν στο Χατάι για ιατρικούς λόγους και από την ώρα του σεισμού και μετά δεν υπήρξε καμία επικοινωνία μαζί του. Η σορός του εντοπίστηκε στα συντρίμμια του κέντρου φιλοξενίας που διέμενε.

Εξάλλου, σύμφωνα με την «Κίπρις Πόστασι», βιβλίο συλλυπητηρίων άνοιξε στην τουρκική «πρεσβεία» στα κατεχόμενα.


Αρνήθηκε τη βοήθεια της Κύπρου η Τουρκία

Η Τουρκία αρνήθηκε την αποστολή ομάδας διάσωσης που πρόσφερε η Κυπριακή Δημοκρατία για αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιο Κορνηλιου.

Μιλώντας στην Εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι», ο κ. Κορνηλίου αναφέρθηκε στους Κύπριους που βρίσκονται στην Τουρκία, αλλά και στους Τ/κ μαθητές που εγκλωβίστηκαν σε ξενοδοχείο που διέμεναν.

«Έχουμε εντοπίσει μέσω της πλατφόρμας connect cy που είχαμε δημιουργήσει για επαναπατρισμό με Covid19, 14 Κύπριους στην Τουρκία (12 Τ/κ και 2 Ε/κ), και καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με τους 12 από αυτούς. Οι 2 Τ/κ δεν απαντούσαν. Το Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων συνεχίζει την προσπάθεια εντοπισμού τυχόν άλλων Κύπριων που βρίσκονται στη Τουρκία, αλλά δεν έχουμε κάποια άλλη ένδειξη

Επικοινώνησε μια μητέρα μαζί μας που η κόρη της έτυχε να βρίσκεται στην Τουρκία και είναι πολύ καλά στην υγεία της.

Όσον αφορά στην ομάδα βόλεϋ, δεν έχουμε σχεδόν καμία ενημέρωση. Το κατοχικό καθεστώς χειρίζεται αποκλειστικά το ζήτημα των παιδιών που έχουν μεταβεί στην Τουρκία. Υπάρχουν μέχρι στιγμής 35 αγνοούμενοι. Έχουν εντοπιστεί 4 ζωντανοί», ανέφερε.

omada-volley-tourkia-sintrimia_city.jfif



Ο κ. Κορνηλίου είπε πως μόλις ενεργοποιήθηκε ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε , η Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε ετοιμότητα να συμβάλει με την αποστολή ομάδας διάσωσης. «Πήραμε την απάντηση από την Τουρκία: Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε».

«Υπάρχει το ζήτημα της μη αναγνώρισης κα φαίνεται πως στα θέματα φυσικών καταστροφών και ανθρώπινων τραγωδιών πολλές φορές επικρατεί η πολιτική θέση», είπε.

ΤΟ ΥΠΕΞ κάλεσε τέλος τους Τ/κ αν γνωρίζουν περισσότερες πληροφορίες να επικοινωνήσουν με το Υπουργείο.



Καθεστώς εκτάκτου ανάγκης σε 10 επαρχίες

Καθεστώς εκτάκτου ανάγκης σε 10 επαρχίες όπου σημειώθηκαν οι φονικοί σεισμοί, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε νέα δήλωση στο Κρατικό Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών είπε ότι «ανακηρύσσουμε 10 επαρχίες όπου σημειώθηκε ο σεισμός ως ζώνες καταστροφής».

«Αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με βάση την εξουσία που μας παρέχει το άρθρο 119 του Συντάγματος, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και τα επακόλουθα έργα μπορούν να πραγματοποιηθούν γρήγορα», πρόσθεσε.

Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι «θα ολοκληρώσουμε γρήγορα τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες που σχετίζονται με την απόφαση αυτή, η οποία θα καλύπτει τις 10 επαρχίες μας όπου σημειώθηκε ο σεισμός και θα διαρκέσει τρεις μήνες» και κάλεσε τους πολίτες και τον επιχειρηματικό κόσμο να κάνουν δωρεές στους λογαριασμούς της Προεδρίας για τη Διαχείριση Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών.

«Η σοβαρότητα της καταστροφής από τον σεισμό και οι επιπτώσεις του καθιστούν επιτακτική τη λήψη έκτακτων μέτρων. (Το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης) θα καλύπτει τις 10 σεισμόπληκτες επαρχίες μας και θα διαρκέσει τρεις μήνες», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ