Αυτή είναι η Pai Lin, ένας υπέροχος ελέφαντας με παραμορφωμένη πλάτη από το βάρος των τουριστών

Τα σώματα των ελεφάντων δεν είναι φτιαγμένα για να μεταφέρουν το βάρος μας (ή την ανοησία μας).

Article featured image
Article featured image


Αν και οι ελέφαντες είναι γνωστοί για το μέγεθος και τη δύναμή τους, οι τουρίστες που ανεβαίνουν στις πλάτες τους μπορεί να τους προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα, όπως δείχνει φωτογραφία που μοιράστηκε μια ομάδα διάσωσης άγριων ζώων στην Ταϊλάνδη.


Η φωτογραφία που δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα Φίλων της Άγριας Ζωής στην Ταϊλάνδη (WFFT) απεικονίζει την Pai Lin, έναν 71χρονο θηλυκό ελέφαντα, του οποίου η σπονδυλική στήλη έχει παραμορφωθεί μετά από 25 χρόνια εργασίας στην τουριστική βιομηχανία. Ο ελέφαντας αναγκαζόταν όλα αυτά τα χρόνια να μεταφέρει έως και έξι τουρίστες κάθε φορά.


«Η πλάτη της Pai Lin φέρει ακόμη σημάδια από την πίεση που έχει υποστεί στο παρελθόν», δήλωσε η ομάδα. «Αυτή η συνεχής πίεση στο σώμα (των ελεφάντων) μπορεί να επιδεινώσει τους ιστούς και τα οστά στην πλάτη τους, προκαλώντας μη αναστρέψιμη σωματική βλάβη στη σπονδυλική τους στήλη».


Οι βόλτες με ελέφαντες είναι μια δημοφιλής τουριστική δραστηριότητα σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά οι ακτιβιστές λένε ότι η πρακτική αυτή αποτελεί μια μορφή κακοποίησης των ζώων, καθώς τα σώματά τους δεν είναι σχεδιασμένα για κάτι τέτοιο.


Καταγγέλλουν μάλιστα ότι τα εν λόγω ζώα συχνά κακοποιούνται και σε άλλες βιομηχανίες, όπως η υλοτομία, με πολλά να πεθαίνουν από εξάντληση και υποσιτισμό, καθώς εργάζονται κυριολεκτικά μέχρι θανάτου.


«Η Pai Lin έφτασε στο καταφύγιό μας το 2006, αφού στα νιάτα της εργάστηκε στην τουριστική βιομηχανία της Ταϊλάνδης. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της την παράτησε, επειδή του φαινόταν πια πολύ αργή και υπέφερε από πόνους που την καθιστούσαν ”αναποτελεσματική στη δουλειά της”», περιγράφει ο Έντουιν Βικ, ιδρυτής του WFFT.


«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι ελέφαντες, σε αντίθεση με τα άλογα, δεν εκτρέφονται για να τους καβαλάνε. Δεν είναι εξημερωμένα ζώα και τους παίρνουν από την άγρια φύση κρατώντας τους σε απαίσιες συνθήκες», είπε περαιτέρω.


Σήμερα η Pai Lin περνά τις μέρες της παρέα με άλλους 24 ελέφαντες που διασώθηκαν και φιλοξενούνται στο καταφύγιο του WFFT, στην παραθαλάσσια πόλη Χούα Χιν, που απέχει περίπου 2,5 ώρες από την Μπανγκόκ. Σύμφωνα με τους ανθρώπους που τη φροντίζουν, είναι εσωστρεφής και δεν της πολυαρέσει να συναναστρέφεται άλλους ελέφαντες. Ωστόσο, απολαμβάνει τα χάδια των ανθρώπων και αν και είναι λίγο κυκλοθυμική όταν πρόκειται για το φαγητό, παραμένει ένας πολύ όμορφος και ευγενικός ελέφαντας.


Με πληροφορίες από CNN

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ