Τα φλαμίνγκο δημιουργούν «κλίκες» περίπου όπως και οι άνθρωποι

Σύμφωνα με μια νέα, πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, τα φλαμίνγκο επιλέγουν τους φίλους με βάση την προσωπικότητά τους.

Article featured image
Article featured image


Σύμφωνα με προγενέστερες έρευνες, τα φλαμίνγκο φαίνεται να ομαδοποιούνται αρχικά με βάση τις ομοιότητες στα φτερά τους. Ωστόσο, μια νέα έρευνα αποδεικνύει ότι ανάμεσα στα κοπάδια που σχηματίζονται με το κριτήριο της ομοιότητας των φτερών, τα φλαμίνγκο στη συνέχεια σχηματίζουν ακόμα μικρότερες «κλίκες» φλαμίνγκο «ομοϊδεατών».


Η τελευταία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, καθιστά σαφές το γεγονός ότι οι φιλίες μεταξύ των φλαμίνγκο καθορίζονται εν μέρει και από τα εγγενή χαρακτηριστικά των πανέμορφων ροζ πουλιών.


Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και το Wildfowl & Wetlands Trust (WWT) μελέτησαν ένα σμήνος 147 φλαμίνγκο της Καραϊβικής και ένα κοπάδι 115 Χιλιανών φλαμίνγκο, μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2014. Και στις δύο ομάδες υπήρχαν φλαμίνγκο με διαφορετικά χαρακτηριστικά συμπεριφοράς. Ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά χρησιμοποιούσαν τα φλαμίνγκο προκειμένου να επιλέξουν με ποια μέλη του κοπαδιού θα κάνουν περισσότερη παρέα.


«Για παράδειγμα, τα πιο τολμηρά πουλιά διαμόρφωσαν ισχυρούς δεσμούς με εξίσου τολμηρά πουλιά, ενώ τα πιο υποτακτικά έτειναν να περνούν τον χρόνο τους με άλλα υποτακτικά φλαμίνγκο», δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της μελέτης και επιστήμονας συμπεριφοράς ζώων, Δρ Πολ Ρόουζ.


Στο κοπάδι της Καραϊβικής, η προσωπικότητα φάνηκε να έχει καθοριστική σημασία για την ανάληψη κοινωνικών ρόλων, με τα φλαμίνγκο που επεδείκνυαν υψηλότερα επίπεδα επιθετικής και διερευνητικής συμπεριφοράς να έχουν περισσότερους φίλους στην «κλίκα» τους και να δημιουργούν ισχυρότερους δεσμούς με αυτούς. Επιπλέον, όπως παρατήρησαν οι μελετητές, τα εν λόγω φλαμίνγκο μπλέκονταν σε περισσότερους καβγάδες και ήταν πιο πρόθυμα να παρέχουν τη στήριξή τους όταν φίλοι της ίδιας κλίκας φαίνονταν να απειλούνται.


Αυτό οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι οι εξωστρεφείς και επιθετικές τάσεις των συγκεκριμένων φλαμίνγκο ωθούσαν τα πουλιά στην ενεργή συμμετοχή σε ένα ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η εξερεύνηση και η μάχη, συνδέοντάς τα με περισσότερα πουλιά της φυλής τους.


«Το σημαντικό με αυτήν τη μελέτη είναι ότι αποδεικνύει πως η κοινωνική ζωή των φλαμίνγκο είναι πολύπλοκη και οι σχέσεις που σχηματίζονται ανάμεσά τους είναι πολύτιμες για την ευημερία των πτηνών και τη συνοχή των κοπαδιών. Και τα δύο επηρεάζουν τη δυνατότητα αναπαραγωγής των φλαμίνγκο», επισημαίνει ο Δρ Ρόουζ.


«Για τα ζώα σε αιχμαλωσία γενικότερα, αυτή η μελέτη δείχνει ότι είναι σημαντικό να μελετήσουμε εκτενέστερα την κοινωνική ζωή πολλών περισσότερων ειδών ζώων. Όχι μόνο για τα κοινώς μελετημένα είδη όπως οι πίθηκοι, αλλά όλα τα κοινωνικά ζώα στον ζωολογικό κήπο.


»Σαφώς οι ατομικές επιλογές που κάνουν τα ζώα σε μια κοινωνική ομάδα είναι σημαντικές γι’ αυτά», ανέφερε περαιτέρω ο ερευνητής.


Συμπεριφέρονται όλα τα φλαμίνγκο με τον ίδιο τρόπο;


Σε αντίθεση με το κοπάδι της Καραϊβικής, η προσωπικότητα δεν φάνηκε να επηρεάζει την κοινωνική θέση και τις συγκρουσιακές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φλαμίνγκο που ανήκαν στο κοπάδι της Χιλής, με τα φλαμίνγκο της δεύτερης ομάδας να μην δίνουν βάση στην ηλικία όταν επιλέγουν τους φίλους τους, όπως παρατηρήθηκε στην ομάδα της Καραϊβικής.


Ενώ οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν το εν λόγω φαινόμενο, δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι η ομάδα της Χιλής ήταν πολύ μικρότερη από το κοπάδι της Καραϊβικής, ενώ η περίοδος αναπαραγωγής της προσδιοριζόταν αργότερα μέσα στο καλοκαίρι – παράγοντες που θα μπορούσαν να είχαν επηρεάσει τη δομή και τη συμπεριφορά της ομάδας, καθιστώντας πιο δύσκολη την άμεση σύγκριση των δύο σμηνών.


Οι ερευνητές συνέστησαν ότι η μελέτη πρέπει να επαναληφθεί με άλλες ομάδες για να φανεί εάν τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να ισχύουν για τα φλαμίνγκο γενικά, και όχι μόνο για τα δύο σμήνη που μελετήθηκαν.


«Θα ήταν υπέροχο να δούμε αυτήν την εργασία να πραγματοποιείται σε σμήνη άγριων πτηνών, αλλά δυστυχώς τα φλαμίνγκο είναι δύσκολο να μελετηθούν στη φύση, επειδή εμφανίζονται σε τέτοια τεράστια σμήνη και μπορεί να είναι απρόβλεπτα στις μετακινήσεις τους. Επομένως, το να ακολουθήσουμε μεμονωμένα πουλιά με την πάροδο του χρόνου για να δούμε με ποια συνάπτουν φιλίες, είναι πολύ δύσκολο», πρόσθεσε ο Δρ Ρόουζ.


«Το να δούμε άλλους να επαναλαμβάνουν αυτήν τη μελέτη με τα δικά τους σμήνη φλαμίνγκο και να συγκρίνουν ευρήματα προσωπικοτήτων που εκφράζονται, θα ήταν επίσης πολύ ενδιαφέρον και θα προσέφερε περισσότερα στοιχεία σχετικά με το εάν όλα τα φλαμίνγκο συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρθηκαν τα πουλιά που μελετήσαμε».



Με πληροφορίες από Sky News

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ