Πώς είναι να δουλεύεις στην πιο μεγάλη «παιδική χαρά» του κόσμου;

Ο Κύπριος Κωνσταντίνος Καραπίττας μάς περιγράφει την (επαγγελματική) ζωή του στην Disneyland.

Article featured image
Article featured image

Ο Κωνσταντίνος Καραπίττας είναι ένας εξαιρετικός χορευτής και καλλιτέχνης που ζει στο Παρίσι και εργάζεται στην Ντίσνεϋλαντ. Κι αυτό, αν το απομονώσεις ίσως ακουστεί εκτός από ευχάριστο, απλό κι εύκολο. Η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας.


Eυχάριστο; Πολύ. Απλό κι εύκολο; Θα σε παραπέμψω στα λόγια του ιδίου: «Χρειάζεται από όλους μας τεχνική αρτιότητα, σκηνική ωριμότητα, συνέπεια και σοβαρότητα απέναντι στους χαρακτήρες και τους ρόλους. Απαιτείται επίσης άριστος επαγγελματισμός από όλους στην Ντίσνεϋλαντ, γιατί ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με σημαντικούς καλλιτέχνες με τεράστια καλλιτεχνική δράση, από όλο τον κόσμο». Αξίζει λοιπόν τον κόπο;


Και με το παραπάνω, αφού σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο -που οφείλω να ομολογήσω πως εξεπλάγην με το πώς καταφέρνει να διατηρεί και να σου μεταφέρει τη ζωντάνια, τον ενθουσιασμό ενός μικρού παιδιού έχοντας παράλληλα την ευγένεια και την αντίληψη ενός εξαίρετου, ολοκληρωμένου επαγγελματία- το αποτέλεσμα είναι μαγικό και το αίσθημα προσφοράς ανεκτίμητο.


Πώς είναι η ζωή λοιπόν στην Disneyland, Κωνσταντίνε Καραπίττα;

karapittas3.jpeg

Οτιδήποτε γεμίζει την ψυχή μας, αξίζει τον κόπο!



Κατ’ αρχάς, θέλεις να μας συστηθείς; Από πού κατάγεσαι, πώς και πού μεγάλωσες, πώς και πότε ανακάλυψες το ενδιαφέρον σου για τον χορό;

Ξεκίνησα χορό από τεσσάρων ετών στη σχολή χορού της μητέρας μου. Διακρίθηκα σε παγκύπριους διαγωνισμούς, σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό, ενώ ακολούθησαν πολλές εμπειρίες και δραστηριότητες, τηλεοπτικές συμμετοχές και εμφανίσεις, μεγάλες τιμητικές παρουσιάσεις και παραστάσεις στο θέατρο, με πολύ σπουδαίους και αξιόλογους καλλιτέχνες. Όλα αυτά αποτέλεσαν τις βάσεις για εμένα, για να ανταποκριθώ με επιτυχία τόσο ως φοιτητής όσο και ως επαγγελματίας στις όποιες ευκαιρίες παρουσιάζονταν.



Μικρός, ήσουν παιδί… της «Disney»; Έβλεπες ταινίες και καρτούν;

Νομίζω δεν διαλέγεις τους παιδικούς σου ήρωες, απλώς ταυτίζεσαι. Σίγουρα δεν θα μπορούσα να μείνω ανεπηρέαστος από τα γνωστά παραμύθια, τη μαγεία και τις εικόνες του φανταστικού αυτού κόσμου. Ο Κάπτεν Τζακ Σπάροου και ο περιπετειώδης κόσμος των πειρατών μού προκαλούν παιδιόθεν ένα μεγάλο ενδιαφέρον. Παρακολουθούσα πάντα τη ζωή γύρω από τον αγαπημένο αυτό ήρωα. Το γεγονός ότι προέρχονται από μια όχι τόσο σύγχρονη εποχή, το ιδιαίτερο χιούμορ και οι πληροφορίες που αντλείς, μπορώ να πω ότι με είχαν κερδίσει ως παιδί και ως θεατή. Ο κίνδυνος, οι ανθρώπινες αντιφάσεις, η ιεραρχία και η πειρατική δράση μέσα πάντα από τα παραμύθια και τη μυθοπλασία έχει μια μαγική διάσταση!



Πώς «οδηγήθηκες» στην πιο μεγάλη… «παιδική χαρά» του πλανήτη;

Ήταν μια από τις επιλογές μου, χωρίς όμως να την έχω βάλει ως προτεραιότητα ή να την κυνηγήσω! Μπορώ να πω ότι προέκυψε. Η συνεργασία με την Ντίσνεϋλαντ ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά από ακροάσεις που έγιναν σε πολλές χώρες, ανάμεσα σε χιλιάδες υποψηφίους. Η ευκαιρία παρουσιάστηκε λίγο πριν ολοκληρώσω τις σπουδές μου στο Λονδίνο στο Μουσικό Θέατρο (Musical Theatre Arts), όπου μου δόθηκε η δυνατότητα να παρευρεθώ στις ακροάσεις και μετά από έναν μήνα πήρα θετική απάντηση στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο, για την επιλογή και την πρόσληψη. Πρόκειται για την πρώτη μου επίσημη συνεργασία μετά την αποφοίτησή μου ως επαγγελματίας χορευτής. Αυτό που μπορώ να πω όμως, είναι ότι ο κάθε στόχος απαιτεί κόπο και χρόνο για να τον προσεγγίσεις και αυτό το γνωρίζω πολύ καλά.

karapittas2.jpeg

Δεν υπάρχει ένα συναίσθημα για να περιγράψεις αυτό που εισπράττεις, όταν ανοίγουν οι πόρτες της παρέλασης και ξαφνικά περισσότερα από σαράντα χιλιάδες ατόμα, όλων των ηλικιών, από όλο τον κόσμο, βρίσκονται μπροστά και περιμένουν να εμφανιστείς.



Πώς ένιωσες την πρώτη ημέρα εργασίας σου, τη στιγμή που αντίκρυσες το «μεγάλο παλάτι» μπροστά σου;

Ένιωσα ότι βρίσκομαι στο δικό μου παραμύθι! Ήταν ένας αγαπημένος προορισμός, που δεν είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ ποτέ και εκεί ήταν μπροστά μου, μια μικρή ολοκληρωμένη πόλη βγαλμένη από παραμύθι!



Χρειάστηκε μια περίοδος προσαρμογής και εκπαίδευσης; Εάν ναι, σε τι εκπαιδεύεται κανείς και πώς το βίωσες;

Από τη φοιτητική ζωή και την ασφάλεια της Αγγλίας, μιας χώρας που γνώριζα καλά, βρέθηκα σε ένα νέο κράτος με ευθύνες, απαιτήσεις και διαφοροποιήσεις. Με προσαρμοστικότητα, ευελιξία και αισιοδοξία, κατάφερα γρήγορα να μπω στους ρυθμούς της νέας δημιουργικής μου ζωής. Η εκπαίδευση στο πάρκο ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, ωφέλιμη, συγκεκριμένη και στοχευμένη, βασισμένη πάντα στο συμβόλαιο που μου δόθηκε.



Πώς είναι η καθημερινότητά σου;

Το ωράριο και το πρόγραμμά μου, καθημερινά διαφοροποιείται και αλλάζει, ανάλογα με τις απαιτήσεις του πάρκου. Κάποιες μέρες ξεκινάω στις 7:00 το πρωί και κάποιες άλλες μέρες ολοκληρώνουμε την ημέρα μας στις 2:00 μετά τα μεσάνυκτα. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, ακολουθούμε προγράμματα πρόληψης τραυματισμών, καλής φυσικής κατάστασης και ενδυνάμωσης, με προσωπικό γυμναστή, ο οποίος αναλαμβάνει την προετοιμασία του σώματός μας, πριν από τις εμφανίσεις μας. Αναλαμβάνουμε προσωπικά την ευθύνη για τα κοστούμια που μας δίνονται και υπάρχει προσωπικό άρτια καταρτισμένο, το οποίο μας μεταμορφώνει, μας ντύνει και μας βάφει, αλλά και προσωπικό ασφαλείας, το οποίο μας προσέχει κατά την προετοιμασία, αλλά και κατά τη διάρκεια όλων των εμφανίσεών μας.

Χορεύουμε και εμφανιζόμαστε στις παρελάσεις, στις θεματικές παραστάσεις, στα ξενοδοχεία και στο πάρκο. Ως ο πρώτος ταξιδιωτικός προορισμός της Ευρώπης, με πολλές χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά, όλων των ηλικιών, στην Ντίσνεϋλαντ είναι πολύ αυστηροί σε θέματα προστασίας, ασφάλειας και υγείας τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους εργαζομένους.

karapittas4.jpeg

karapittas5.jpeg



Υπάρχουν στιγμές αλληλεπίδρασης με τους επισκέπτες; Εάν ναι, μπορείς να μοιραστείς μαζί μας μια συγκινητική στιγμή αλλά και μια πιο… δυσφορούσα;

Ζεις με μαγικό τρόπο τον παλμό, τον ενθουσιασμο, τη χαρά και την ουσιαστική επικοινωνία με το κοινό! Δεν υπάρχει ένα συναίσθημα για να περιγράψεις αυτό που εισπράττεις, όταν ανοίγουν οι πόρτες της παρέλασης και ξαφνικά περισσότερα από σαράντα χιλιάδες ατόμα όλων των ηλικιών από όλο τον κόσμο, βρίσκονται μπροστά και περιμένουν να εμφανιστείς. Στόχος του πάρκου είναι ο κάθε επισκέπτης απ΄ όπου κι αν προέρχεται, να αποκομίσει μια σπουδαία εμπειρία ζωής και να ταξιδέψει μαζί μας, σε έναν μοναδικό κόσμο, φανταστικό και αληθινό με αισιοδοξία, χαμόγελα και χρυσόσκονη παραμυθιού!



Είναι τόσο μαγικό όσο φαίνεται; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά τού να εργάζεται κανείς στην Ντίσνεϋλαντ;

Όταν βρισκόμαστε μέσα στο πάρκο, γινόμαστε κομμάτι μιας καθημερινής ζωντανής παράστασης. Οι χαρακτήρες, οι ρόλοι, οι παρελάσεις σ' ένα ιδανικό παραμυθένιο περιβάλλον, με καθημερινές διαφορετικές εικόνες, είναι μαγεία. Η μουσική, τα κοστούμια, τα σκηνικά, τα χρώματα, οι χαρακτήρες σε ένα τέτοιο αξιοθέατο παγκόσμιας εμβέλειας, που όλα είναι φτιαγμένα και μελετημένα, με άριστη λεπτομέρεια, αποτελούν μια εμπειρία ζωής και για τους επισκέπτες και για εμάς τους εργαζομένους! Αρνητικά δεν μπορώ να πω ότι υπάρχουν μόνο ότι, καλλιτεχνικά είναι διεθνής ο ανταγωνισμός, γι’ αυτό απαιτείται κατά τη διάρκεια του θεάματος από όλους εμάς, τεχνική αρτιότητα, σκηνική ωριμότητα, συνέπεια και σοβαρότητα απέναντι στους χαρακτήρες και τους ρόλους. Απαιτείται επίσης άριστος επαγγελματισμός από όλους στην Ντίσνεϋλαντ, γιατί ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με σημαντικούς καλλιτέχνες με μεγάλες δυνατότητες καλλιτεχνικής δράσης, από όλο τον κόσμο.

karapittas6.jpeg



Ποια είναι η αγαπημένη σου δραστηριότητα ως εργαζόμενος εκεί -και τι, με κάθε ειλικρίνεια… βαριέσαι λίγο;

Η παρέλαση είναι η πιο αγαπημένη μου στιγμή στο πάρκο! Από την προετοιμασία μέχρι την ολοκλήρωση! Με πολλή ειλικρίνεια θα σας πω ότι όλα έχουν κάτι μαγικό μέσα στην Ντίσνεϊλαντ! Και η πιο απλή εργασία, είναι μια θετική εμπειρία.


Τι κάνει αυτήν τη δουλειά να… αξίζει τον κόπο, τι νιώθεις πως σε «ανταμείβει» ψυχικά περισσότερο.

Οτιδήποτε γεμίζει την ψυχή μας, αξίζει τον κόπο! Είμαι ευγνώμων που μπορώ να βρίσκομαι στην καρδιά της Ευρώπης, στο Παρίσι και να ανταποκρίνομαι στην καθημερινότητα των απαιτήσεων της ζωής εδώ, αλλά και σε αυτήν τη μεγάλη πρόκληση και συνεργασία. Στο εξωτερικό οι καλλιτέχνες είμαστε όλοι ένας απρόσωπος αριθμός, μπροστά από καθημερινές ακροάσεις. Απαιτούνται ικανότητες προσαρμοστικότητας, συνεργασίας, ενσυναίσθησης, δυνατά αντανακλαστικά, για να μπορείς να επιβιώσεις και να εδραιωθείς σε τέτοια μεγέθη και μεγάλα κράτη όπου προάγεται το θέαμα. Οι άνθρωποι του υπηρετούν το θέαμα έχουν μεγάλη ΑΞΙΑ. Κινούμαστε σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται συνεχώς και ο καλλιτέχνης οφείλει να αποδεικνύει ότι αξίζει για να υπάρχει. Όλη η εμπειρία με ανταμείβει επαγγελματικά και προσωπικά, γιατί με ωριμάζει, με βελτιώνει και με εξελίσσει.

Στο εξωτερικό οι καλλιτέχνες είμαστε όλοι ένας απρόσωπος αριθμός, μπροστά από καθημερινές ακροάσεις. Απαιτούνται ικανότητες προσαρμοστικότητας, συνεργασίας, ενσυναίσθησης, δυνατά αντανακλαστικά, για να μπορείς να επιβιώσεις και να εδραιωθείς σε τέτοια μεγέθη και μεγάλα κράτη όπου προάγεται το θέαμα



Φαντάζεσαι τον εαυτό σου εκεί για αρκετό καιρό; Ή είναι απλώς ένα σημαντικό διαβατήριο, ένας ωραίος ευχάριστος σταθμός;

Είναι ένα σημαντικό διαβατήριο και ένας μαγευτικός πρώτος εργασιακός χώρος. «Η πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον έγκειται στο να τα δίνουμε όλα στο παρόν», αυτό είπε ο Γάλλος συγγραφέας Άλμπερτ Καμύ. Ανοίγοντας τους ορίζοντές μου στη ζωή, δεν μπορώ να προβλέψω, αλλά μπορώ να σχεδιάσω. Θα ήθελα να μπορώ να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου και να μου επιτρέπεται να συνεχίζω τα βήματά μου ανοδικά στον χώρο του θεάματος, ταπεινά, με πρόοδο, εξέλιξη και αυτογνωσία.

karapittasff.jpeg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ