Ανασκαφή στην Αίγυπτο αποκάλυψε 2.000 μουμιοποιημένα κεφάλια κριαριών

Μαζί με τα κεφάλια των κριαριών βρέθηκαν ταριχευμένοι σκύλοι, άγριες κατσίκες, αγελάδες, γαζέλες και μαγκούστες.

Article featured image
Article featured image

Τουλάχιστον 2.000 μουμιοποιημένα κεφάλια κριαριών που χρονολογούνται από την περίοδο των Πτολεμαίων και ένα κατάλοιπο ανακτορικού κτηρίου της εποχής του Παλαιού Βασιλείου, αποκαλύφθηκαν από ομάδα Αμερικανών αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, στον ναό του Ραμσή Β′ στην αρχαία πόλη Άβυδο στη νότια Αίγυπτο.

anaskafiaigiptos3.png



Μαζί με τα κεφάλια των κριαριών βρέθηκαν ταριχευμένοι σκύλοι, άγριες κατσίκες, αγελάδες, γαζέλες και μαγκούστες που υποδηλώνουν μάλλον τη συνέχιση της λατρείας του φαραώ Ραμσή Β’ ακόμα και μια χιλιετία μετά τον θάνατό του.

kriaria.png



Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για αναθήματα στον Ραμσή Β’, τον φαραώ με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια βασιλεία στην ιστορία των φαραωνικών δυναστειών (ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών). Ο Ραμσής Β’ βασίλεψε στην Αίγυπτο για σχεδόν επτά δεκαετίες, από το 1304 έως το 1237 π.Χ. Ο Σαμέχ Ισκαντάρ, επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής, είπε ότι τα μουμιοποιημένα ζώα ήταν «προσφορές» που υποδηλώνουν «μια λατρεία στον Ραμσή Β' ακόμα και 1.000 χρόνια μετά τον θάνατό του».


Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι ανακαλύψεις θα διευρύνουν τις γνώσεις όσον αφορά τη σημασία της τοποθεσίας σε μια περίοδο μεγαλύτερη των δύο χιλιετιών μέχρι την εποχή των Πτολεμαίων. Η πτολεμαϊκή περίοδος διήρκεσε περίπου τρεις αιώνες έως την κατάκτηση της χώρας από τους Ρωμαίους το 30 π.Χ.


Η Άβυδος, ιερή πόλη των αρχαίων Αιγυπτίων, που βρίσκεται στην επαρχία Σοχάγκ, σε απόσταση 435 χλμ. νότια του Καΐρου, είναι ένας από τους σημαντικότερους, αν και λιγότερο επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους της Αιγύπτου.


Ήταν νεκρόπολη των βασιλέων της αρχαίας Αιγύπτου και κέντρο προσκυνήματος για τη λατρεία του θεού Όσιρι. Λέγεται ότι στην Άβυδο ετάφη το κεφάλι του Όσιρι όταν αυτός διαμελίστηκε και έκτοτε κατέστη τόπος λατρείας.



Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.


Μαζί με τα μουμιοποιημένα υπολείμματα ζώων, η ανασκαφή αποκάλυψε μια μεγάλη ανακτορική κατασκευή με τοίχους πάχους περίπου πέντε μέτρων, ηλικίας 4.000 ετών, από την έκτη δυναστεία του Παλαιού Βασιλείου, όπως επίσης και αγάλματα, παπύρους, υπολείμματα αρχαίων δέντρων, δερμάτινα ενδύματα και υποδήματα.

anaskafiaigiptos.png

anaskafiaigiptos2.png



Η Αίγυπτος, όπου ζουν περίπου 105 εκατομμύρια άνθρωποι, βρίσκεται βυθισμένη σε μια οικονομική κρίση και βασίζεται στον τουρισμό για το 10% του ΑΕΠ της, απασχολώντας δύο εκατομμύρια ανθρώπους.


Το Κάιρο ελπίζει να αναζωογονήσει τον τουρισμό στοχεύοντας 30 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως έως το 2028, σε σύγκριση με 13 εκατομμύρια πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.


Οι επικριτές, ωστόσο, επισημαίνουν την ερειπωμένη κατάσταση ορισμένων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.


Με πληροφορίες από huffpost, AΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ