Δίδυμα 22 εβδομάδων είχαν μηδενικές πιθανότητες επιβίωσης, αλλά η ζωή έκανε το θαύμα της

Κέρδισαν μάλιστα, μια θέση στα βραβεία των Ρεκόρ Γκίνες ως τα πιο πρόωρα δίδυμα στον κόσμο.

Article featured image
Article featured image

Δύο αδερφάκια στον Καναδά που γεννήθηκαν μετά από μόλις 22 εβδομάδες κύησης κέρδισαν μία θέση στα βραβεία των Ρεκόρ Γκίνες ως τα πιο πρόωρα δίδυμα στον κόσμο.

H Adiah και o Adrial Nadarajah γεννήθηκαν στις 126 ημέρες, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 125 ημερών που είχε καταγραφεί το 2018 από δίδυμα στην πολιτεία της Αϊόβα των ΗΠΑ, γράφει το BBC.

Το κορίτσι γεννήθηκε πρώτο και ζύγιζε 330 γραμμάρια και 23 λεπτά αργότερα γεννήθηκε ο αδελφός της, ο οποίος ζύγιζε 420 γραμμάρια. Και τα δύο πρόωρα νεογνά ζύγιζαν, συνολικά, 750 γραμμάρια. Είναι τα πιο ελλιποβαρή δίδυμα που έχουν γεννηθεί έως σήμερα.

Αν τα παιδιά είχαν γεννηθεί έστω και μία ώρα νωρίτερα από τις 22 εβδομάδες, το νοσοκομείο δεν θα είχε επιχειρήσει να τους σώσει τη ζωή.

prematuretwins.png



Μια πλήρης περίοδος κύησης διαρκεί συνήθως 40 εβδομάδες πράγμα που σημαίνει ότι τα δίδυμα ήταν πρόωρα κατά 18 εβδομάδες.

Η μητέρα τους, Shakina Rajendram, είπε ότι όταν μπήκε σε διαδικασία τοκετού ήταν μόλις 21 εβδομάδων και πέντε ημερών και οι γιατροί τής είπαν ότι τα μωρά «δεν ήταν βιώσιμα» και είχαν «0% πιθανότητες επιβίωσης».

Αυτή ήταν η δεύτερη εγκυμοσύνη της, αφού η πρώτη της, μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, στο ίδιο νοσοκομείο κοντά στο σπίτι τους στο Οντάριο, δεν ολοκληρώθηκε.

twins2.png

twins3.png



Ο πατέρας Kevin Nadarajah ανέφερε ότι το νοσοκομείο τούς είπε ότι δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε μια τόσο πρόωρη εγκυμοσύνη. Ο ίδιος ανέφερε πως εκείνο το βράδυ έμεινε ξύπνιος όλη νύχτα, έκλαιγε και προσευχόταν.

Τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν νεογνά που γεννιούνται πρόωρα, πριν από την 24η ή την 26η εβδομάδα κύησης.

Αλλά ευτυχώς, το ζευγάρι κατάφερε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Mount Sinai στο Τορόντο, το οποίο διαθέτει ειδική μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών.

twins.png



Κατά τη δεύτερη ημέρα νοσηλείας της μητέρας στο νοσοκομείο, έχοντας συμπληρώσει 21 εβδομάδες και έξι ημέρες εγκυμοσύνης, οι γιατροί τής ανακοίνωσαν πως εάν τα δίδυμα νεογνά γεννιούνταν έστω και λίγα λεπτά πριν ολοκληρώνονταν οι 22 εβδομάδες, δεν θα έκαναν προσπάθειες να τα κρατήσουν στη ζωή και θα πέθαιναν.

Παρά την αιμορραγία που παρουσίασε, η ίδια είπε πως «προσπάθησε όσο μπορούσε» για να συμπληρωθεί το χρονικό περιθώριο που είχαν θέσει οι γιατροί.

Τελικά, 15 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, μόλις δύο ώρες αφού είχαν συμπληρωθεί οι 22 εβδομάδες, γέννησε τα δίδυμα, τα οποία θα ήταν τα πιο πρόωρα στον κόσμο.

Η Adiah και ο Adrial συμπλήρωσαν στις 4 Μαρτίου 2023 τον πρώτο χρόνο ζωής τους, παρά τα αρχικά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν.

twins4.png



«Είδαμε αρκετές φορές τα μωρά μας, σχεδόν, να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μας», είπε η μητέρα των δίδυμων.

Τα δύο βρέφη, αν και παρακολουθούνται στενά από τους γιατρούς, «είναι μια χαρά».

Σημειώνεται ότι το πιο πρόωρο νεογνό στον κόσμο είναι ο Curtis Means από την Αλαμπάμα των ΗΠΑ, ο οποίος γεννήθηκε 21 εβδομάδων και μίας ημέρας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ