Μετά από 50 χρόνια αιχμαλωσίας, η Λολίτα θα κολυμπά ελεύθερη στον ωκεανό όπως αρμόζει σε κάθε πλάσμα

Εκτιμάται μάλιστα, ότι η υπέροχη φάλαινα μετά από πενήντα περίπου χρόνια θα συναντήσει ξανά την 95χρονη μητέρα της, η οποία είναι μάλλον ζωντανή.

Article featured image
Article featured image

Μετά από πενήντα χρόνια αιχμαλωσίας στο θαλάσσιο ενυδρείο του Μαϊάμι και αφού έδωσε δεκάδες παραστάσεις, αναμένεται να αφεθεί ελεύθερη η 57χρονη φάλαινα όρκα, γνωστή ως «Λολίτα».

Συγκεκριμένα, η φάλαινα «δολοφόνος» θα επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον, στα ανοιχτά του βορειοδυτικού Ειρηνικού ωκεανού, στον οποίο κολυμπούσε ελεύθερα μέχρι το 1970.

Μετά από μια μακροχρόνια διαμάχη για το πού ανήκει η Λολίτα, οι αρμόδιοι φορείς από διάφορα μέρη του κόσμου ανακοίνωσαν την Πέμπτη (30/3) ότι υπεγράφη μία «δεσμευτική συμφωνία» για τη μεταφορά της Λολίτας, γνωστής και ως «Tokitae» ή «Toki», στα «νερά της πατρίδας της».

miamiorca.png



«Η Λολίτα θα λάβει την πρέπουσα φροντίδα», καθώς η ομάδα που έχει αναλάβει τη μεταφορά της προετοιμάζει όλες τις διαδικασίες για την ασφαλή μετεγκατάστασή της τους επόμενους 18 έως 24 μήνες, όπως ανέφερε το ενυδρείο του Μαϊάμι σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη (30/3).

«Ξέρω ότι η Λολίτα θέλει να πάει σε ελεύθερα νερά. Δεν με νοιάζει τι λέει ο καθένας. Έζησε τόσο καιρό για να έχει αυτή την ευκαιρία. Και η μόνη μου αποστολή είναι (...) να βοηθήσω αυτήν τη φάλαινα να ελευθερωθεί» σημείωσε ο Jim Irsay, ο ιδιοκτήτης των Indianapolis Colts, ο οποίος συμβάλλει στην πληρωμή της μετακίνησή της, το κόστος της οποίας μπορεί να φτάσει σε «οκταψήφιο αριθμό».

Σημειώνεται ότι η δεξαμενή στην οποία κρατείται η φάλαινα είναι 24x10 μέτρα και από πέρσι δεν κάνει πλέον παραστάσεις για το κοινό, αλλά παραμένει εκεί.



Επανασύνδεση με την οικογένειά της

Φαίνεται ότι έχουν εντοπιστεί τοποθεσίες στις οποίες μπορεί να αφεθεί σχετικώς ελεύθερη - αναμένεται να υπάρχουν περιορισμοί στο πού μπορεί να κινηθεί - συμπεριλαμβανομένου ενός σημείου όπου ζουν μέλη της οικογένειάς της. Η 95χρονη μητέρα της Λολίτα πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανή και το ζώο είναι πολύ πιθανόν να επανασυνδεθεί και με αυτήν.

«Υπάρχει η ευκαιρία να συνδεθεί ακουστικά με την οικογένειά της, χωρίς αμφιβολία» δήλωσε ο Charles Vinick, εκτελεστικός διευθυντής του Whale Sanctuary Project, προσθέτοντας ότι με την πάροδο του χρόνου είναι πιθανή και η «φυσική επανασύνδεσή τους».

Η φάλαινα θα διασχίσει με αεροπλάνο τη χώρα και θα φιλοξενηθεί σε ένα φυσικό θαλάσσιο κλουβί στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπου θα παρακολουθείται και θα μάθει να ψαρεύει μόνη της.



Η Λολίτα ως «σύμβολο»

Η εταιρεία «The Dolphin Company» απέκτησε το ενυδρείο του Μαϊάμι αφού ξεκίνησε η διαμάχη για τη Λολίτα.

Ο Εντουάρντο Άλμπορ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αυτής, μίλησε για το πώς κατέληξε στην απόφαση να αφεθεί ελεύθερη η φάλαινα. Όλα ξεκίνησαν όταν μία ημέρα πήγε την κόρη του στο ενυδρείο και εκείνη μόλις είδε τη Λολίτα πίσω από το τζάμι του ενυδρείου ταράχτηκε.

«Αυτό είναι πέρα από τη Λολίτα», είπε. «Θα γίνει σύμβολο».



Να σημειωθεί δε, ότι οι νότιες φάλαινες δολοφόνοι, το είδος στο οποίο ανήκει η Λολίτα συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών, μόλις το 2015, ενώ έχουν τεθεί υπό εξαφάνιση από την περίοδο 1965 και 1975. Το φαινόμενο αυτό εντάθηκε ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, λόγω της μεγάλης δραστηριοποίησης θαλάσσιων πάρκων.

Ωστόσο, τα υπόλοιπα είδη φαλαινών είχαν προστεθεί στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών το 2005.

Αυτός ο διαχωρισμός έγινε αντικείμενο κριτικής από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) να συμπεριληφθεί το είδος αυτό στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών, λέγοντας ότι δεν είχαν ποτέ το δικαίωμα προβούν στην εν λόγω διάκριση.


Με πληροφορίες από CNN

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ