Οι θηλυκές αράχνες προσποιούνται τις νεκρές κατά τη διάρκεια του σεξ και έχουν (σοβαρό) λόγο

Στο μεταξύ, τα αρσενικά έχουν πλήρη επίγνωση ότι τα θηλυκά προσποιούνται.

Article featured image
Article featured image

Οι θηλυκές αράχνες ενός συγκεκριμένου είδους παριστάνουν τις νεκρές κατά τη διάρκεια του σεξ, ώστε τα αρσενικά να ανησυχούν λιγότερο πως μπορεί να φαγωθούν από αυτές όταν τελειώσει η πράξη, σύμφωνα με νέα μελέτη.


Η πρακτική αυτή των θηλυκών διευκολύνει την επιλογή των καλύτερων και πιο ελκυστικών συντρόφων για ζευγάρωμα και παρατηρείται σε ορισμένες αράχνες που υφαίνουν χωνί, ένα είδος ταχύτατα κινούμενων, λεπτών αραχνών. Το είδος αυτό είναι γνωστό ότι επιδίδεται σε σεξουαλικό κανιβαλισμό, καθώς τα θηλυκά συχνά σκοτώνουν και τρώνε τα αρσενικά αφού το ζευγάρι ολοκληρώσει τη σεξουαλική πράξη. Όπως είναι αναμενόμενο, αυτό κάνει το σεξ πολύ λιγότερο ελκυστικό για τα αρσενικά, τα οποία κυριολεκτικά ρισκάρουν τη ζωή τους κάθε φορά που θέλουν να ζευγαρώσουν.


Για να το παρακάμψουν αυτό, ορισμένα θηλυκά τού είδους ανέπτυξαν μια ασυνήθιστη συμπεριφορά, γνωστή ως σεξουαλική καταληψία, προσποιούμενα κατά τη διάρκεια του σεξ ότι έχουν πεθάνει, παραμένοντας ακινητοποιημένα και κουλουριάζοντας τα πόδια τους. Αυτό επιτρέπει στα αρσενικά να ολοκληρώνουν το ζευγάρωμα χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν μήπως γίνουν τροφή μετά το σεξ για το θηλυκό.



Αν και οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό για την πρακτική αυτή, μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές αν τα θηλυκά ακινητοποιούνται οικειοθελώς προς όφελος των αρσενικών ή αν τα αρσενικά έχουν κάποιον έλεγχο της συμπεριφοράς τους.


Για να καταλάβουν τι συμβαίνει, οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα στο είδος αυτό των αραχνών (Aterigena aculeata) ώστε να διαπιστώσουν αν τα θηλυκά προσποιούνται από μόνα τους ή αναγκάζονται να το κάνουν. Τα αποτελέσματα της μελέτη δημοσιεύθηκαν στις 21 Μαρτίου στο περιοδικό Current Zoology.


Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η προσποίηση του θηλυκού λειτουργεί ως τρόπος επιλογής των συντρόφων τους.


«Το ζευγάρωμα πραγματοποιείται μόνο όταν το θηλυκό εισέρχεται σε σεξουαλική καταληψία, οπότε αν δεν συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, τότε το ζευγάρωμα δεν προχωρά», δήλωσε ο Μαρκ Έλγκαρ, εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία.


Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρόλο που τα θηλυκά μπορεί να φαίνονται νεκρά κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος, τα αρσενικά έχουν πλήρη επίγνωση ότι προσποιούνται. Λίγο μετά το τέλος του ζευγαρώματος και αφού το αρσενικό απομακρυνθεί, το θηλυκό σηκώνεται και απομακρύνεται.



Με πληροφορίες από Live Science, Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ