Μια πανέμορφη αυλή «κρυμμένη» στην καρδιά της Πάφου

Μια πράσινη αυλή γεμάτη μουριές, ροδιές, συκιές, κλήματα, βότανα και μυρωδάτα λουλούδια.

Article featured image
Article featured image

Από τη Θέκλα Γεωργίου


Η «Αυλή της Νεφέλης» είναι ένας πανέμορφος χώρος, κοντά στη Δημοτική Αγορά της Πάφου, ο οποίος καλεί ντόπιους και τουρίστες να τον επισκεφτούν και να χαθούν, έστω για λίγο, στην ομορφιά και τη μαγεία του. Μια όαση «κρυμμένη» στην καρδιά της Πάφου. Ένα ζεστό και φιλόξενο καφενείο, το οποίο συνδυάζει παραδοσιακά με σύγχρονα στοιχεία και απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών.

Το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσει κανείς, εάν αποφασίσει να βρεθεί στη συγκεκριμένη αυλή, είναι μια τεράστια, ξύλινη ταμπέλα καλωσορίσματος. Λίγα μέτρα παρακάτω θα βρει τον κύριο χώρο του καφενείου, στον οποίο βρίσκονται τοποθετημένα αρκετά χρωματιστά τραπέζια με τις ψάθινες καρέκλες τους. Στο βάθος βρίσκεται και ένα σχετικά μικρό κιόσκι από ξύλα – εκεί είναι που φτιάχνονται και τα γευστικά «θαύματα» της αυλής. Τον χώρο πλαισιώνουν παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα στοιχεία, όπως για παράδειγμα γλάστρες με πολύχρωμα και μυρωδάτα λουλούδια, αλλά και παλιά αντικείμενα όπως η καρκόλα της γιαγιάς Νεφέλης.

image00033.jpeg


image00030.jpeg


image00023.jpeg


image00024.jpeg


image00025.jpeg



Πρώτα σε πωλήσεις είναι τα σπιτικά γλυκά που προσφέρει το καφενείο, όπως το κέικ λεμονιού, το κέικ καρότου, το ρυζόγαλο, η κρέμα καραμελέ, το μαχαλεπί, αλλά και τα γλυκά του κουταλιού. Μάλιστα, οι περισσότεροι επισκέπτες της αυλής φαίνεται να επιλέγουν να συνοδεύσουν τα γλυκά τους με κυπριακό καφέ ή σπιτική λεμονάδα. Πάντως, όλα τα καλούδια του καφενείου είναι φτιαγμένα από αγνά υλικά, τα οποία πολλές φορές η οικογένεια, της οποίας ανήκει ο χώρος, προμηθεύεται κατευθείαν από την ίδια την αυλή!

image00032.jpeg


image00020.jpeg



Εκτός από ένα γουστόζικο, παραδοσιακό καφενούι, η αυλή της Νεφέλης παραμένει μία τεράστια, γεμάτη δέντρα, λουλούδια και… εκπλήξεις αυλή. Μία βόλτα στους κήπους της είναι αρκετή για να σε ταξιδέψει σε έναν διαφορετικό κόσμο, που μοιάζει να είναι βγαλμένος από παραμύθι! Η αυλή της Νεφέλης «κρύβει» στο πίσω μέρος της, βοτανόκηπο, λίμνη με χρυσόψαρα, λίμνη με χελώνες, δύο εκκλησάκια – κτισμένα από την οικογένεια και μπόλικους χώρους ξεκούρασης, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τη σκιά των δέντρων και έχουν φόντο ένα υπέροχο, καταπράσινο σκηνικό.

image00031.jpeg


image00034.jpeg


image00021.jpeg


image00018.jpeg


image00017.jpeg



Αυτός είναι και ακριβώς ο λόγος που το συγκεκριμένο καφενείο ξεχωρίζει και κλέβει τις εντυπώσεις. Το απέραντο πράσινο, τα δέντρα και η φυσική ομορφιά του… Στοιχεία τα οποία δίνουν την αίσθηση στους επισκέπτες του καφενείου ότι αυτό βρίσκεται σε κάποιο χωριό στο βουνό. Κι όμως βρίσκεται στο κέντρο της Πάφου, μερικά λεπτά από το λιμάνι της πόλης.

image00011.jpeg


image00012.jpeg


image00013.jpeg


image00015.jpeg



Η ιστορία πίσω από την αυλή της Νεφέλης

Εγώ βρέθηκα στην αυλή της Νεφέλης εντελώς τυχαία πριν μερικά από μερικά σαββατοκύριακα. Ως παιδί της Πάφου (γέννημα θρέμμα) και με την οικογένειά μου να διαμένει μόνιμα στην πόλη (διαμένω Λευκωσία τα τελευταία αρκετά χρόνια), προσπαθώ να την επισκέπτομαι όποτε μου το επιτρέπει το πρόγραμμά μου.

Ένα ηλιόλουστο πρωινό Κυριακής λοιπόν, κανονίσαμε με κάτι φίλους, από τα παλιά, να πάμε για καφέ. Δεν ρώτησα πολλά για την τοποθεσία, απλώς ακολούθησα την παρέα, η οποία μιλούσε με ενθουσιασμό για αυτό το πανέμορφο στέκι στην Πάφο.

Μόλις πάτησα το πόδι μου στην αυλή της Νεφέλης κατάλαβα ακριβώς τι εννοούσαν. Παράγγειλα έναν κυπριακό καφέ, διπλό, σκέτο και μία lemon pie, αντάλλαξα δύο τρεις κουβέντες με την παρέα και έσπευσα να βρω τους ιδιοκτήτες. Τελικά αποδείχτηκε πως οι «επιχειρηματίες» πίσω από το συγκεκριμένο καφενείο ήταν η κυρία που μας πήρε την παραγγελία, το κορίτσι που μας έφτιαξε τους καφέδες και ο κύριος που μάζευε τα τραπεζάκια.

image00027.jpeg


image00026.jpeg


image00028.jpeg



Η αυλή της Νεφέλης ανήκει σε μία οικογένεια, η οποία έφτιαξε αυτόν τον χώρο με τα ίδιά της τα χέρια, από το μηδέν. Η μητέρα της οικογένειας μού ανέφερε ότι αυτή η αυλή, πριν από έξι με επτά χρόνια, ήταν απλώς ένα χωράφι με μερικά μεγάλα δέντρα.

«Ήταν όνειρο ζωής να φτιάξουμε αυτόν τον χώρο. Το σκεφτόμασταν από πολύ παλιά, αλλά για να δημιουργηθεί αυτό το αποτέλεσμα ήθελε αρκετό καιρό για να μεγαλώσουν τα δέντρα, τα λουλούδια… Ό,τι βλέπεις εδώ το φτιάξαμε με τα χέρια μας, χωρίς να μας βοηθήσει κάποιος», μού εξήγησε.

Το συγκεκριμένο χωράφι άνηκε στη μητέρα του πατέρα της οικογένειας, του κύριου Γιάννου, και πάνω από αυτό βρίσκεται το πατρικό του. Νεφέλη ήταν το όνομα της γιαγιάς, η οποία απολάμβανε την ανθισμένη και μυρωδάτη αυλή της, την αυλή της που σήμερα μετατράπηκε σε ένα πανέμορφο καφενείο.

image00002.jpeg


image00007.jpeg


image00006.jpeg



Η οικογένεια δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη που κατάφερε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, ενώ όπως μου αποκάλυψαν το καφενείο πάει πολύ καλά, αφού οι επισκέπτες του έρχονται από όλη την Κύπρο και…. όχι μόνο.

«Το βλέπουν και ενθουσιάζονται… Είναι ένας χώρος που βρίσκεται στο κέντρο αλλά είναι λες και είσαι στο χωριό. Ακριβώς αυτό θέλαμε να νιώθει ο κόσμος, άνετα και οικεία. Θέλαμε να πιάσουμε κόσμο από όλες τις ηλικίες και τα καταφέραμε, αφού ο χώρος μας είναι και μοντέρνος και παραδοσιακός», μου εξήγησε η κόρη της οικογένειας, η οποία αναλαμβάνει και το κομμάτι του graphic designing για λογαριασμό των social media που διατηρεί η αυλή της Νεφέλης.

Επιθυμία τους είναι κάθε χρόνο η αυλή της Νεφέλης να αναβαθμίζεται και να εξελίσσεται, ενώ στο πλαίσιο της κουβέντας μας, μού ανέφεραν ότι κάνουν ήδη αρκετές σκέψεις για να εμπλουτίσουν τα όσα προσφέρει το καφενείο. Να, για παράδειγμα η οικογένεια ετοιμάζεται να φιλοξενήσει στην αυλή της πικνίκ, με το καφενείο να προσφέρει σε όσους επιλέξουν να τα τιμήσουν, έτοιμα καλαθάκια με παραδοσιακά προϊόντα (χαλούμι, ελιές, αυγά και άλλα πολλά). Για αρχή, τα πικνίκ, μάλλον, θα διοργανώνονται κάποιες φορές τον μήνα και στη συνέχεια, αν καταγράψουν επιτυχία, θα καθιερωθούν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Εγώ πάντως, περιμένω πώς και πώς να απολαύσω τον πρωινό μου καφέ, τη φρυγανιά με το χαλούμι, την ντομάτα και τις ελιές, κάτω από τα μεγάλα και όμορφα δέντρα της πανέμορφης αυλής τής Νεφέλης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ