Η «νόσος Χ» είναι ο ιός που θα προκαλέσει την επόμενη θανατηφόρα πανδημία

Ποια είναι τα σενάρια της προέλευσης του ιού, που όπως λένε οι επιστήμονες, θα είναι 70% πιο θανατηφόρος από τον Covid-19.

Article featured image
Article featured image


Την ανησυχία της για τη «νόσο Χ», τον επόμενο μεγάλο κίνδυνο για τους ανθρώπους όπως περιγράφηκε σε συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς), Ματίνα Παγώνη.

Σύμφωνα με την κυρία Παγώνη ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η «νόσος Χ» θα είναι ένας ιός ο οποίος θα είναι κατά 70% πιο θανατηφόρος.

«Συγκριτικά ο κορωνοϊός θεωρείται μια ήπια νόσος», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη προσθέτοντας πως ο ΠΟΥ είχε ενημερώσει τις χώρες από το 2018 τον ερχομό του covid.


Τα σενάρια για την προέλευση της «νόσου Χ» και οι ιοί «ζόμπι»

Επιδημιολόγοι πιστεύουν ότι η επόμενη νόσος Χ θα είναι ζωονοσογόνος, που σημαίνει ότι θα προέρχεται από άγρια ή οικόσιτα ζώα και στη συνέχεια θα εξαπλωθεί και θα μολύνει τον πληθυσμό. Ο Έμπολα, το HIV/AIDS και ο COVID-19 ήταν ζωονοσογόνες επιδημίες.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πηγές ασθενειών και η βιοτρομοκρατία θα μπορούσε να είναι η αιτία της επόμενης πανδημίας.

«Η απελευθέρωση τέτοιων ιών, είτε μέσω εργαστηριακών ατυχημάτων είτε ως πράξη βιοτρομοκρατίας, μπορεί να οδηγήσει σε μια θανατηφόρο νόσο Χ και έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμιος κίνδυνος», λένε επιστήμονες.

Μια άλλη πιθανή πηγή θα μπορούσαν να είναι οι ιοί «ζόμπι» που ήταν εγκλωβισμένοι για αιώνες αλλά απελευθερώνονται λόγω του κλίματος που θερμαίνεται.


Ποιοι άλλοι ιοί βρίσκονται στη λίστα του ΠΟΥ

Άλλες ασθένειες που βρίσκονται ψηλά στην λίστα του ΠΟΥ είναι ο ιός Marburg, ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό, ο πυρετός Lassa, οι ασθένειες Nipah και henipavirus, ο πυρετός της κοιλάδας Rift και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής.

Για την πρόληψη και την καταπολέμηση μίας πιθανής επιδημίας της νόσου Χ, οι επιδημιολόγοι ζητούν αύξηση των κονδυλίων για την υποστήριξη της επιτήρησης και της έρευνας πιθανών παραγόντων πανδημίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ