Μετά από 15 χρόνια «ειρήνης» οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ απεργούν

Οι αγαπημένη σου σειρά ίσως κινδυνεύει.

Article featured image
Article featured image



Περισσότεροι από 11.000 τηλεοπτικοί και κινηματογραφικοί σεναριογράφοι του Χόλιγουντ ξεκίνησαν την πρώτη τους απεργία εδώ και 15 χρόνια, αφού οι συνομιλίες με στούντιο και παρόχους περιεχομένου για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Η κινητοποίηση αυτή σημαίνει ότι θα ανασταλεί άμεσα η προβολή δημοφιλών εκπομπών, όπως είναι οι μεταμεσονύκτιες εκπομπές και θα καθυστερήσουν τα γυρίσματα τηλεοπτικών σειρών και ταινιών που επρόκειτο να προβληθούν φέτος.

Η κινητοποίηση του 2007 είχε αποτελέσει την αιτία για την εμφάνιση περισσότερων εκπομπών ριάλιτι χωρίς σενάριο, όπως είναι η εκπομπή Καρντάσιανς.

Το Σωματείο Σεναριογράφων της Αμερικής (WGA) προκήρυξε την απεργία ξεκινώντας από χθες, αφού δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για υψηλότερες αμοιβές από τα στούντιο, όπως η Walt Disney και το Netflix. Η τελευταία απεργία διήρκεσε 100 ημέρες και κόστισε στην οικονομία της Καλιφόρνια περισσότερα από 2 δισ. δολάρια.

Η συμπεριφορά των εταιρειών έχει δημιουργήσει μια οικονομία περιστασιακής απασχόλησης σε διαδικτυακές πλατφόρμες, αναφέρει το WGA σε ανακοίνωση στον ιστότοπό του.

«Εδώ και αρκετά χρόνια, οι συγγραφείς βγάζουν όλο και λιγότερα χρήματα από κάτι που παλιότερα αποτελούσε παράδοση του Χόλιγουντ, τα δικαιώματα, όπου παίρναμε μια επιταγή κάθε φορά που προβαλλόταν η εκπομπή μας. Αν το Netflix παίζει την εκπομπή, εάν θεατές κάνουν streaming την εκπομπή ένα εκατομμύριο φορές στο Netflix, δεν λαμβάνουμε απαραίτητα αποζημίωση με τον τρόπο που θα λαμβάναμε στις παλιές καλές μέρες της τηλεοπτικής μετάδοσης της δεκαετίας του 1990. Και έτσι αυτές οι επιταγές γίνονται όλο και μικρότερες», λέει η Τζάνις Μιν, αρχισυντάκτρια του «The Ankler». 

Για την πλειονότητα των συγγραφέων που εργάζονται στον κλάδο της ψυχαγωγίας, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βγάλουν τα προς το ζην, ιδιαίτερα καθώς αυξάνεται το κόστος ζωής στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.

Σημαντικοί δημιουργοί που τάχθηκαν υπέρ της κινητοποίησης είναι οι σεναριογράφοι του «Spider-Man: Across the Spider-Verse» Φιλ Λορντ και Κρις Μίλερ, ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης του «Dopesick» Ντάνι Στρονγκ.

Οι ηθοποιοί που εκφράζουν επίσης την αλληλεγγύη τους στους σεναριογράφους του Χόλιγουντ είναι οι Ελίζαμπεθ Όλσεν, Αμάντα Σάιφρεντ και Μπράιαν Τίρι Χένρι.

Την Τρίτη, τα μέλη του WGA συμμετείχαν σε πικετοφορίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Peacock NewFronts στην Πέμπτη Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη και τα στούντιο των Fox, Sony Pictures Entertainment, Amazon, Apple, Netflix, Paramount Global, NBCUniversal και Warner Bros στο Λος Άντζελες.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, euronews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ