Μάθαμε ποιες κάμερες τροχαίας βρίσκονται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο

Αν σε φωτογράφισαν, τη γλίτωσες προς το παρόν. Μέχρι πότε, όμως, οι εν λόγω κάμερες θα λειτουργούν δοκιμαστικά, χωρίς να εκδίδουν πρόστιμα;

Article featured image
Article featured image


Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τις σταθερές κάμερες τροχαίας που συνεχίζουν να τοποθετούνται σε διάφορα σημεία της Κύπρου, με μερικές από αυτές να βρίσκονται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο.

Συγκεκριμένα υπάρχουν κάμερες οι οποίες λειτουργούν ακόμη δοκιμαστικά τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό. Στη Λευκωσία πρόκειται για τις κάμερες στη διασταύρωση Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και Διγενή Ακρίτα και εκείνες της Λεωφόρου Στροβόλου στη συμβολή της με την οδό Μαχαιρά.

Στη Λεμεσό οι κάμερες που δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη επίσημα είναι εκείνες στη Λεωφόρο Μακαρίου στη συμβολή με τη Λεωφόρο Νίκου Παττίχη και οι άλλες στη διασταύρωση των Λεωφόρων Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και Αγίας Ζώνης.

Γι' αυτό αν πέρασες από κάποια από αυτές το τελευταίο διάστημα και «πιάστηκες» με το κινητό στο ένα χέρι και τον καφέ στο άλλο, σού έχουμε καλά νέα: Δεν θα σου έρθει κάποιο πρόστιμο.


Πότε θα αρχίσουν να στέλνουν πρόστιμα

Σε επικοινωνία της CITY με τον κ. Τάσο Ασιήκκη, Υπαστυνόμο του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου, ζητήσαμε να μάθουμε πότε θα τερματιστεί η δοκιμαστική περίοδος των εν λόγω καμερών.

Όπως μας είπε, οι έξι (6) σταθερές κάμερες στα προαναφερθέντα σημεία στη Λευκωσία θα τεθούν σε επίσημη λειτουργία στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα στις 6 Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά.

Όσον αφορά στις κάμερες στη Λεμεσό, η αστυνομία αναμένει την επιβεβαίωση του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών για το πότε θα είναι έτοιμες για λειτουργία. Η ημερομηνία που έλαβε όμως, αν όλα λειτουργήσουν υπό ομαλές συνθήκες, είναι η 12η Ιουνίου.

«Εάν δεν δοθεί επιβεβαίωση σε εμάς ότι έχουν εξαλειφθεί τα οποιαδήποτε τεχνικά ζητήματα που υπάρχουν δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Αναμένουμε επιβεβαίωση όμως για να εκδώσουμε ανακοίνωση για τη λειτουργία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Το περιβόητο πράσινο βέλος

Στις συζητήσεις των Κυπρίων οδηγών, συχνά γίνεται λόγος και για το πράσινο βέλος, το οποίο τρέχουν να προλάβουν πριν σβήσει και τελικά καταλήγουν να φωτογραφίζονται.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι: «Ήμουν πάνω στα φώτα της Αγ. Ζώνης, άναψε το βέλος και πήγα μέχρι τη μέση του δρόμου, για να στρίψω δεξιά, ενώ είχε άλλα οχήματα μπροστά μου. Οι μπροστινοί μου πέρασαν μια χαρά, αλλά μέχρι να το κάνουν, έσβησε το βέλος και όπως προχωρούσα με έβγαλε φωτογραφία η κάμερα. Γίνεται κάτι τέτοιο;».

Κι όμως γίνεται, γιατί όταν σβήσει το βέλος σημαίνει πως ο οδηγός δεν δικαιούται να περάσει.

Ο κ. Ασιήκκης ανέφερε σχετικά πως «από τη στιγμή που σβήνει το πράσινο βέλος παρέχεται ένας χρόνος τριών δευτερολέπτων, για να περάσουν τα οχήματα. Αφού σβήσει δεν δικαιούται ο οδηγός να περάσει». Ο υπαστυνόμος πρόσθεσε επίσης, πως παρακολουθούν τους δρόμους και δεν μπορεί να καταγγελθεί ένας οδηγός, ο οποίος εκ των πραγμάτων δεν ευθύνεται για κάποιο γεγονός.



Οι υφισταμένες κάμερες είναι μόνο η αρχή

Σε επόμενη φάση πάντως, αφού ολοκληρωθεί και λειτουργήσει ομαλά η τοποθέτηση των υφισταμένων σταθερών καμερών, αναμένεται να τοποθετηθούν άλλες 66 σταθερές συσκευές ανά το παγκύπριο, σε επιλεγμένα σημεία που θα αποφασιστούν από τον λειτουργό φωτοεπισήμανσης σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών. Όταν έρθει η στιγμή θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, μάς ανέφερε ο υπαστυνόμος.

Διευκρινίζεται ότι στην τελική φάση του σχεδίου, αναμένονται να έχουν τοποθετηθεί συνολικά 90 σταθερές συσκευές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ