«Παρκούρ σε μολυσμένη με φίδια εμπόλεμη ζώνη» έκαναν ξένοι YouΤubers στην Κύπρο

Ομάδα νεαρών μπήκαν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, περιπλανήθηκαν στην περιοχή, έκαναν επίδειξη παρκούρ και ανέβασαν σχετικό βίντεο στο κανάλι τους στο YouTube.

Article featured image
Article featured image



Μια ομάδα Βρετανών αθλητών του παρκούρ, με 8,2 εκατομμύρια ακολούθους στο Υοutube, εισήλθαν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και πραγματοποίησαν επίδειξη του αθλήματός τους.


Στη συνέχεια ανέβασαν το σχετικό βίντεο στο κανάλι τους στο YouΤube, δίδοντάς του τον τίτλο «Parkour in SNAKE Infested WARZONE» («Parkour σε μολυσμένη με φίδια εμπόλεμη ζώνη»). Το βίντεο ανέβηκε πριν από δύο μέρες και μετρά ήδη 349.000 προβολές.


Οι ίδιοι ισχυρίζονται, στο διάρκειας 15 λεπτών βίντεο, ότι μπήκαν στην περιοχή αφού εξασφάλισαν σχετική άδεια από μια απροσδιόριστη «ομάδα ασφαλείας» –ίσως από τις «κατοχικές αρχές»– παρότι, όπως λένε, υπό κανονικές συνθήκες απαγορεύεται η είσοδος στην περιοχή.


Την ίδια στιγμή κάνουν μια σύντομη και εντελώς επιδερμική ιστορική αφήγηση για το πώς η περιοχή αφέθηκε σε αυτήν την κατάσταση. «Έγινε κάποιο είδος πολέμου μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων στα 70s, έκτοτε η περιοχή εγκαταλείφθηκε και αφέθηκε στη φθορά», λέει ο ένας εξ αυτών.

Κάποιος άλλος, σε άλλο σημείο του βίντεο, χαρακτηρίζει την περιοχή ως ένα είδος τουριστικού αξιοθέατου, στο οποίο κάποτε έλαβε χώρα μια πολεμική σύγκρουση. «Είμαστε ουσιαστικά σε ένα θεματικό πάρκο πολέμου», λέει.


Αφού περιπλανιούνται στην περιοχή, σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, τη φθορά, την εγκατάλειψη και τις «αποικίες» φιδιών, βρίσκουν εν τέλει τον κατάλληλο χώρο και ξεκινούν τις επιδείξεις παρκούρ.



Για τις προεκτάσεις του όλου ζητήματος μίλησαν στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο νομικός κ. Αχιλλέας Δημητριάδης, ο δήμαρχος Αμμοχώστου, κ. Σίμος Ιωάννου, και ο κ. Ανδρέας Μορφίτης, Αντιπρόεδρος του ΚΥΚΕΜ.

Ο δήμαρχος Αμμοχώστου, κ. Σίμος Ιωάννου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι, για να μπορέσουν οι νεαροί να κάνουν αυτές τις «επικίνδυνες» επιδείξεις «μέρα μεσημέρι», «σίγουρα πρέπει να πήραν άδεια από τις κατοχικές αρχές». Τόνισε επίσης, ότι είναι πολύ πιθανόν να τούς έδωσαν τη σχετική άδεια, για να κάνουν «ένας είδος τουριστικής attraction όπως έκαναν και για ολόκληρη την περίκλειστη περιοχή».

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ακόμη, ότι η ομάδα των νεαρών δεν εισχώρησε πολύ βαθιά στην περίκλειστη περιοχή, εξηγώντας ότι η περιοχή που φαίνεται στο βίντεο είναι «η συνέχεια του παραλιακού μετώπου, περίπου 200-300 μέτρα από την περιοχή που άνοιξε για το κοινό».

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε, με τη σειρά του, ότι η πραγματική ουσία του ζητήματος είναι ότι αυτό το βίντεο δεικνύει την τραγικότητα της κατάστασης, ενώ θα πρέπει να λειτουργήσει ξανά ως ένα «ξυπνητήρι» και ένα «καμπανάκι» για το τι οφείλει να κάνει η κυπριακή πλευρά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ