Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τo χαμένο θέατρο του Νέρωνα στη Ρώμη

Το θέατρο του Ρωμαίου αυτοκράτορα ήταν γνωστό μέσα από αναφορές σε αρχαίες πηγές, ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν είχε καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του. [Εικόνες]

Article featured image
Article featured image

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τα ερείπια του αρχαίου θεάτρου του Νέρωνα στη δυτική όχθη του ποταμού Τίβερη κοντά στο Βατικανό. Το πού βρισκόταν το θέατρο –το οποίο αναφέρει σε κείμενά του ο Ρωμαίος συγγραφέας και φιλόσοφος Πλίνιος ο Πρεσβύτερος– παρέμενε ένα μυστήριο μέχρι σήμερα. Ο Νέρωνας υπήρξε αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 54 μ.Χ. έως το 68 μ.Χ. και ήταν, μεταξύ άλλων, γνωστός για τη φερόμενη αγάπη του στις τέχνες.


Τα ερείπια ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αυλή του Palazzo della Rovere, που σήμερα είναι η έδρα του Ιππικού Τάγματος του Παναγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ, το οποίο ενοικιάζει τον χώρο σε ένα ξενοδοχείο με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τους Χριστιανούς στους Αγίους Τόπους. Οι αρχαιολόγοι πραγματοποιούν ανασκαφές στον περιφραγμένο κήπο του Palazzo από το 2020 στο πλαίσιο ανακαίνισης του γεμάτου με νωπογραφίες αναγεννησιακού κτηρίου.

neronas.png



Ο γενικός κυβερνήτης του Τάγματος του Παναγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ, Λεονάρντο Βισκόντι ντι Μοντρόνε, ανακοίνωσε την ανακάλυψη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, γνωστοποιώντας πως το ξενοδοχείο που θα ενοικιάσει το κτήριο είναι το Four Seasons.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα το ξενοδοχείο αναμένεται να ανοίξει λίγο πριν το ιωβηλαίο του Βατικανού το 2025, οπότε και εκτιμάται πως θα επισκεφτούν την Αιώνια Πόλη περί τα 30 εκατομμύρια επισκέπτες και πιστοί.


Εξαιρετική ανακάλυψη


Στο σημείο έχουν βρεθεί τμήματα του ημικυκλικού κοίλου, μαρμάρινες στήλες, γυψομάρμαρο με φύλλα χρυσού, καθώς και δωμάτια που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως αποθηκευτικοί χώροι για κοστούμια και σκηνικά στο θέατρο που έχτισε ο αυτοκράτορας Νέρων.


«Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη καθώς στον εν λόγω χώρο πιστεύεται ότι ο Νέρωνας έκανε πρόβες για απαγγελία ποίησης και μουσικές παραστάσεις. Ο χώρος αναφέρεται σε αρχαίες πηγές, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε εντοπιστεί», δήλωσε η αρχαιολόγος και Ειδική Έφορος της Ρώμης Daniela Porro.

neronas3.png



Η αρχαιολόγος Μάρτσια Ντι Μέντο, υπεύθυνη της ανασκαφής, λέει ότι η μελέτη των ευρημάτων θα διαρκέσει χρόνια.


«Πρόκειται για μια υπέροχη ανασκαφή, μια ανασκαφή που ονειρεύεται κάθε αρχαιολόγος. Το να μπορεί κανείς να σκάψει σε αυτήν την πυκνοδομημένη ιστορικά πλούσια περιοχή είναι τόσο σπάνιο», δήλωσε στους δημοσιογράφους.


Μετά την καταγραφή και ανάλυση των ευρημάτων, η περιοχή θα καλυφθεί και ο κήπος του Palazzo della Rovere θα αποκατασταθεί στα αναγεννησιακά του πρότυπα.

neronas2.png


neronas5.png



Πάντως, οι ανασκαφές, που ξεκίνησαν το 2020, έχουν ήδη φέρει στο φως ερείπια του Horti di Agrippina, όπου ο αυτοκράτορας Καλιγούλας είχε χτίσει ένα μεγάλο τσίρκο για ιπποδρομίες, καθώς και και ίχνη παραγωγικών και προσκυνηματικών δραστηριοτήτων κατά τον Μεσαίωνα.


Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Καθημερινή, Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ