Υπερβολική δόση ουσιών: H αθέατη επιδημία σκοτώνει και στην Κύπρο

Από το 2004 έχουν καταγραφεί 165 θάνατοι.

Article featured image
Article featured image


Από το 2004
έχουν καταγραφεί στην Κύπρο 165 θάνατοι οι οποίοι οφείλονταν σε υπερβολική δόση ουσιών ενώ το 2022 σημειώθηκαν 5 θάνατοι, οι οποίοι για πρώτη φορά δεν οφείλονταν στη χρήση οπιοειδών αλλά στη χρήση διεγερτικών ουσιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Παρακολούθησης της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου ΑΑΕΚ/ ΕΚΤΕΠΝ.

Σε ανακοίνωση της Αρχής αναφέρεται ότι σήμερα Πέμπτη, η ΑΑΕΚ, σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας, θα φωτίσουν συμβολικά με χρώμα λιλά την Πλατεία Ελευθερίας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την υπερβολική δόση ουσιών, σε ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής για όσους συνανθρώπους μας έχουν χάσει τη ζωή τους από υπερβολική δόση ουσιών και εις αναγνώριση της οδύνης που βιώνουν οι οικογένειες και οι φίλοι τους. Παράλληλα, λειτουργοί της κινητής μονάδας μείωσης της βλάβης «CareZone» και της ΑΑΕΚ θα βρίσκονται στην Πλατεία Ελευθερίας μεταξύ 18:30 και 21:30 για να ενημερώσουν το κοινό για το θέμα.

«Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Παρακολούθησης της ΑΑΕΚ/ ΕΚΤΕΠΝ, από το 2004, όταν ξεκίνησε η καταγραφή του δείκτη, έχουν καταγραφεί 165 θάνατοι οι οποίοι οφείλονται σε υπερβολική δόση ουσιών. Το 2022 σημειώθηκαν 5 θάνατοι, οι οποίοι για πρώτη φορά δεν οφείλονταν στη χρήση οπιοειδών, αλλά όλοι οφείλονταν στη χρήση διεγερτικών ουσιών», σημειώνεται.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (EMCDDA, 2023), εκτιμάται ότι το 2021 σημειώθηκαν στην ΕΕ τουλάχιστον 6.166 θάνατοι από υπερβολική δόση ουσιών, οι περισσότεροι εκ των οποίων συνδέονται με την πολλαπλή χρήση ουσιών, η οποία κατά κανόνα σχετίζεται με το συνδυασμό παράνομων οπιοειδών, άλλων παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών, φαρμάκων και αλκοόλ.

Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την Υπερβολική Δόση είναι «Αναγνωρίζοντας τους ανθρώπους που περνούν απαρατήρητοι».

Η ΑΑΕΚ, αναφέρεται, «επιδιώκει να δημιουργήσει μια κοινωνία που κατανοεί καλύτερα την σημασία της υπερβολικής δόσης ουσιών, ιδιαίτερα γύρω από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου, όπως ο συνδυασμός χρήσης ουσιών με αλκοόλ ή/και βενζοδιαζεπινών».

«Προς αυτό τον σκοπό, η ΑΑΕΚ προωθεί μέτρα για την πρόληψη των θανάτων που συνδέονται με την χρήση ουσιών, με επίκεντρο την ένταξη και διατήρηση των χρηστών οπιοειδών σε θεραπεία υποκατάστασης, την επέκταση των παρεμβάσεων μείωσης της βλάβης σε όλη την Κύπρο και την παροχή υλικού μείωσης της βλάβης μέσω αυτόματων μηχανών σε όλες τις Επαρχίες ενώ εργάζεται για να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα της ναλοξόνης, η οποία ενεργεί ως ανταγωνιστής των οπιοειδών, και να παρέχει εκπαίδευση, τόσο στους επαγγελματίες της πρώτης γραμμής, όσο και στους χρήστες οπιοειδών και της οικογένειας τους για την ορθή χρήση της», καταλήγει η ανακοίνωση.


Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ