Νέα απόφαση αλλάζει όλα τα δεδομένα στα κυπριακά site

Μια πολύ σημαντική απόφαση έλαβε πρόσφατα η Επιτροπή Δεοντολογίας του Κυπριακού Οργανισμού Εκδοτών Διαδικτύου (ΚΟΕΔ), σχετικά με ζητήματα λογοκλοπής και αντιγραφής κειμένων από διάφορα site.

 


Article featured image
Article featured image

Ο ΚΟΕΔ εξετάζοντας αρκετές φορές έως σήμερα το ζήτημα της αλόγιστης αντιγραφής και οικειοποίησης κειμένων και ρεπορτάζ χωρίς καμία αναφορά στην πρωτογενή πηγή, αποφάσισε στη τελευταία της συνεδρία όπως θεσπίσει νομοθεσία και κανόνες για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Κατά καιρούς διάφορες ιστοσελίδες, πολλές φορές κατ’ επανάληψη, αντέγραφαν περιεχόμενο κειμένων άλλων συντακτών ή μέσου, χωρίς να αναφέρουν πουθενά πηγή.

Μια πράξη αντιδεοντολογική και αντιεπαγγελματική, αφού στην ουσία θεωρείται κλοπή της δουλειάς ενός επαγγελματία.



Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση της Επιτροπή, όσες σελίδες θέλουν να αναπαράγουν ρεπορτάζ άλλης ιστοσελίδας, θα δικαιούνται να το μεταφέρουν με τους εξής 2 τρόπους:  

Ο πρώτος είναι να αντιγράφεται η πρώτη παράγραφος του ρεπορτάζ και στη συνέχεια να τοποθετείται ενεργός σύνδεσμος και παραπομπή στην ιστοσελίδα που έχει αναδείξει πρώτη το θέμα.

Ο δεύτερος τρόπος είναι η εξ ολοκλήρου απόδοση του ρεπορτάζ και όχι η πλήρης αντιγραφή του (copy – paste). Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στην πρωτογενή πηγή.

Αν δεν τηρούνται τα πιο πάνω, τότε η αρμόδια επιτροπή θα εξετάζει τις περιπτώσεις οι οποίες θα καταγγέλλονται και θα δρα αναλόγως, δημοσιεύοντας τις αποφάσεις στα Μ.Μ.Ε.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ