Κίτρινη προειδοποίηση... κατόπιν βροχής: Γιατί η Μετεωρολογική έπεσε έξω στις προβλέψεις της

Πνίγηκε, χθες, η Κύπρος από ξαφνικές βροχές... τις οποίες δεν προέβλεψε κανείς.

Article featured image
Article featured image

Απάντηση στις επικρίσεις για τις προβλέψεις του Τμήματος Μετεωρολογίας έδωσε ο Μετεωρολογικός Λειτουργός, Μιχάλης Μούσκος, μιλώντας στο «Μεσημέρι και Κάτι».

Ειδικότερα, ερωτηθείς για τη μη έγκαιρη πρόγνωση της κακοκαιρίας της Δευτέρας (22/1), απάντησε ότι «είχε αλλάξει η πρόγνωση». Εξήγησε ότι η πρόγνωση του καιρού «είναι ένα δυναμικό κείμενο» και συνέχισε: «Το πρωί μέχρι το μεσημέρι φαινόταν ότι τα φαινόμενα θα περιορίζονταν στη θάλασσα, χωρίς να επηρεάσουν ιδιαίτερα το νησί. Ωστόσο, στη συνέχεια οι συνάδελφοι έκαναν σωστά την πρόβλεψη, εκτιμώντας ορθά ότι κάποια από αυτά τα φαινόμενα δεν θα έμεναν τελικά στη θάλασσα, αλλά θα επηρέαζαν και την ξηρά. Γι’ αυτό έγινε έκδοση του διορθωμένου δελτίου και σχετική κίτρινη προειδοποίηση».



Σε σχέση με τις επικρίσεις στα social media, απάντησε ότι «δεν παρακολουθώ καθόλου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ό,τι και να πει ο κόσμος έχει δίκαιο, δηλαδή όταν κάποιος δεν γνωρίζει τι γίνεται, είναι επόμενο να περιμένει το σφάλμα για να κάνει τα σχόλιά του, είναι λογικό».

Πρόσθεσε ότι «όλα έγιναν όταν πλέον ήταν φανερό θα συνέβαινε κάτι πολύ διαφορετικό απ’ αυτό που προβλέπαμε το πρωί. Για κάποια φαινόμενα που αναπτύσσονται στη θαλάσσια περιοχή, επειδή δεν υπάρχουν μετρήσεις και σταθμοί στη θάλασσα, πολλές φορές φορές παρατηρούμε αυτά τα λάθη από αριθμητικά μοντέλα καιρού και όταν πλησιάσει αρκετά κοντά στον πραγματικό χρόνο φαίνεται τι πρόκειται να συμβεί. Αυτό έγινε χθες», εξήγησε ο κ. Μούσκος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ