Καταδικασμένος βιαστής και δολοφόνος πήρε χάρη, πολέμησε στην Ουκρανία και επέστρεψε σπίτι του

Ο 31χρονος Ρώσος γυναικοκτόνος εξέτισε μόλις έναν χρόνο από την 24χρονη ποινή του.

Article featured image
Article featured image

Ένας καταδικασμένος βιαστής και δολοφόνος, ο οποίος τον Αύγουστο του 2021, έσφαξε βάναυσα μια νεαρή μητέρα στον δρόμο της για τη δουλειά της, επέστρεψε στο σπίτι του, αφού έλαβε χάρη από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με αντάλλαγμα να εκτίσει τρεις μήνες στην πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο 31χρονος Γκριγκόρι Ποβιλάικο επέστρεψε πρόσφατα στη γενέτειρά του, το Βλαδιβοστόκ, όπου όσοι τον γνώριζαν έμειναν να αναρωτιούνται πώς ήταν δυνατόν ο δράστης που καταδικάστηκε το 2022 σε δεκαετίες φυλάκισης για ένα βάναυσο έγκλημα να έχει ήδη ανακτήσει την ελευθερία του.

Σύμφωνα με το κανάλι VL.ru στο Telegram ο Ποβιλάικο, ο οποίος καταδικάστηκε σε 24 χρόνια κάθειρξης για τον φόνο της 37χρονης Άννα Κοσούλκο , είχε υπογράψει τον Οκτώβριο του 2023 συμβόλαιο με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για να πολεμήσει στην Ουκρανία.

Ενώ, όμως, για τους περισσότερους υπόδικους που κάνουν τέτοια συμβόλαια χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον 6 μήνες στο μέτωπο για να πάρουν χάρη, στην περίπτωση του Ποβιλάικο αυτό έγινε σε μόλις 3 μήνες, χωρίς κανείς να γνωρίζει γιατί συνέβη αυτό.

Όπως σημειώνεται σε παλαιότερο ρεπορτάζ του Guardian, δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν νωρίς -χωρίς να εκτίσουν όλη την ποινή τους- για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Ως μέρος της συμφωνίας, οι κατάδικοι ενημερώθηκαν ότι αν πολεμούσαν για έξι μήνες και επιζούσαν, θα τους επιτρεπόταν να επιστρέψουν στην κανονική ζωή χωρίς να εκτίσουν την υπόλοιπη ποινή τους. Όπως σημειώνεται, αυτοί οι κρατούμενοι χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για να επανδρώσουν την ομάδα Βάγκνερ, τον ιδιωτικό στρατό που διοικείτο από τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν – πριν αυτός εξαπολύσει ανταρσία και από στενός σύμμαχος του Πούτιν γίνει εχθρός του. Αργότερα, οι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι για να πολεμήσουν για τον τακτικό ρωσικό στρατό και για άλλους σχηματισμούς που μοιάζουν με τον Βάγκνερ και οι οποίοι πολεμούν με τους Ρώσους στην Ουκρανία.

Ωστόσο, πέραν των απελευθερωθέντων κρατουμένων οι οποίοι σκότωσαν τα θύματά τους, υπάρχουν και αυτοί που φυλακίστηκαν για βιασμό ή βία και τα θύματά τους είναι ακόμα ζωντανά με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ξανά.

russianmurderer2.png
Άννα Κοσούλκο.

Το χρονικό του αποτρόπαιου εγκλήματος


Ο 31χρονος είχε στήσει ενέδρα στην 37χρονη μητέρα δύο παιδιών στο γκαράζ της την ώρα που αυτή ετοιμαζόταν να φύγει για την εργασία της. «Δεν την σκότωσε απλά. Της επιτέθηκε με μαχαίρι, την βίασε, την έσφαξε», είχε δηλώσει ο σύζυγος της 37χρονης, Αλεξάντερ Κοσούλκο.

«Δεν την άρπαξε απλά και τη στραγγάλισε. Ήταν γεμάτη μελανιές, ήταν ξυλοκοπημένη, αιμορραγούσε, ήταν μπλε. Ήταν ένας εφιάλτης. Είχε βάλει τις φωνές αλλά κανείς δεν την βοήθησε τότε», είχε προσθέσει ο σύζυγος της 37χρονης.

Όπως είχε αποκαλυφθεί από την τότε έρευνα, ο Ποβιλάικο αφού σκότωσε την Άννα, τής έκλεψε το αυτοκίνητο, πήγε σπίτι του, άλλαξε τα ματωμένα ρούχα και μετά πήγε σε παραλία με φίλους του για να πιει μπίρες.

Συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα, αφού έπεσε πάνω σε αστυνομικό αυτοκίνητο και ενεπλάκη σε καβγά με τους αστυνομικούς.

russianmurderer3.png



Τον Απρίλιο του 2022, ο Ποβιλάικο κρίθηκε ένοχος για πέντε κατηγορίες για φόνο, βιασμό, σεξουαλική επίθεση, κλοπή και χρήση βίας κατά κυβερνητικού αξιωματούχου και καταδικάστηκε σε 24 χρόνια φυλάκιση.

Αλλά αφού έμεινε μόνο έναν χρόνο πίσω από τα κάγκελα, ο Ποβιλάικο αποδέχθηκε μια πρόταση από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας για να συμμετάσχει στον πόλεμο, ακολουθώντας τα χνάρια χιλιάδων κρατουμένων που συμφώνησαν να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή με αντάλλαγμα την ελευθερία τους, εάν επιβιώσουν.

Όταν ο σύζυγος της 31χρονης έμαθε για την αποφυλάκιση του 37χρονου μόλις έναν χρόνο μετά την καταδίκη του, είχε στείλει επιστολές σε στρατιωτικούς αλλά και στον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, απαιτώντας ο Ποβιλάικο να επιστρέψει στο κελί του.

«Αντί να επιστρέψει στη φυλακή για τη μισή ζωή του, επέστρεψε ως ήρωας του πολέμου με όλα τα οφέλη. Δεν έχω λόγια, έχω τρελαθεί. Πώς είναι αυτό δυνατόν; Η γυναίκα μου είναι νεκρή και αυτό το τέρας ζει ελεύθερο» έγραψε, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο σύζυγος της 37χρονης.

Με πληροφορίες από New York Post, Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ