Αυτοκόλλητο «ο χώρος κλιματίζεται» θα αποκτήσουν όλες οι εγκαταστάσεις της Εθνικής Φρουράς

Αέρας αλλαγής σε θαλάμους, φυλάκια και γραφεία.

Article featured image
Article featured image

Όσοι έχουν βιώσει την εμπειρία του στρατού, ιδίως από την πλευρά των κληρωτών, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι πάει να πει να προσπαθείς να κοιμηθείς λίγο το βραδύ, πριν από την υπηρεσία σου, έξω να βράζει ο τόπος και εσύ να στριμώχνεσαι με καμιά 15αριά άτομα ακόμα κάτω από δύο ανεμιστήρες οροφής – αν υπήρχαν– μπας και δροσίσει κάπως η ατμόσφαιρα και καταφέρεις να κλείσεις μάτι.

Και μπορεί πλέον η θητεία να έχει μειωθεί κατά ένα έτος, ωστόσο τα τελευταία χρόνια –ένεκα της κλιματικής αλλαγής- η κατάσταση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχει γίνει ανυπόφορη και την ημέρα και το βράδι. Με αφορμή τις έντονες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, υπέβαλε σχετικό ερώτημα στο Υπ. Άμυνας, θέτοντάς το προ των ευθυνών του.

Όπως σημείωσε ο βουλευτής: «Οι κλιματολογικές συνθήκες στην Κύπρο αλλάζουν χρόνο με τον χρόνο και οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται είναι επικίνδυνες για την υγεία των ανθρώπων. Παρόμοιο πρόβλημα παρουσιάζεται και τη χειμερινή περίοδο με την έλλειψη θέρμανσης στους ίδιους χώρους, ιδιαίτερα σε μονάδες που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές».

Σε τοποθέτησή του το ΥΠΑΝ ανέφερε πως η πολιτική που ακολουθείτο έως σήμερα ήταν η εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης, αλλά όχι ψύξης σε παλιούς και νέους θαλάμους οπλιτών της Ε.Φ. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυτή η τακτική είχε αλλάξει, καθώς μετά από αίτημα του ΓΕΕΦ, είχε εγκριθεί δαπάνη και για εγκατάσταση συστημάτων ψύξης σε πάρα πολλούς θαλάμους και φυλάκια. Όπως διευκρινίζει το ΥΠΑΝ, όπως έγινε και στην περίπτωση των σχολικών μονάδων, πριν την εγκατάσταση συστημάτων ψύξης, πρέπει να γίνει έρευνα για το φορτίο κάθε στρατοπέδου, το υψόμετρο καθώς και το είδος του κτιρίου σε σχέση με την ενεργειακή του κατάταξη.

Κλιματιστικά για όλους

Με την ελπίδα η δέσμευση του ΥΠΑΝ να μην είναι ένα ακόμα πυροτέχνημα όπως τα δεκάδες που ακούμε κατά καιρούς από διάφορα επίσημα χείλη προς άγραν εντυπώσεων, φαίνεται πως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να τοποθετηθούν κλιματιστικά τόσο σε όλα τα γραφεία των εγκαταστάσεων της Ε.Φ όσο και σε όλους τους θαλάμους, υφιστάμενους και νέους, με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε όλα τα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2027, να βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο ενεργειακής πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας έχει εξασφαλιστεί μέσα από τα διαθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα του Προγράμματος ΘΑλΕΙΑ, χρηματοδότηση ύψους 19 εκ ευρώ, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς συνολικής δυναμικότητας 12 Giga Watt περίπου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027.

Αυτή τη στιγμή στις εγκαταστάσεις της Ε.Φ. υπάρχουν τοποθετημένα 2409 κλιματιστικά και εκκρεμεί η τοποθέτηση περίπου 310 νέων κλιματιστικών που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες θαλάμων οπλιτών και γραφείων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ