Ακόμη μία ευρωπαϊκή χώρα νομιμοποιεί τη χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς

Ακολουθώντας τα χνάρια της Ολλανδίας, ωστόσο με περισσότερους περιορισμούς.

Article featured image
Article featured image

Το γερμανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε την Παρασκευή ένα νέο νομοσχέδιο που επιτρέπει την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης στη Γερμανία. Το κάπνισμα κάνναβης σε πολλούς δημόσιους χώρους θα καταστεί νόμιμο από την 1η Απριλίου.

Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση την Παρασκευή στο κοινοβούλιο της Γερμανίας (Μπούντεσταγκ) το νομοσχέδιο πέρασε τελικά στην ψηφοφορία με 407 ψήφους υπέρ έναντι 226 κατά.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, όσοι είναι άνω των 18 ετών στη Γερμανία θα μπορούν να έχουν στην κατοχή τους σημαντικές ποσότητες κάνναβης, αν και αυστηροί κανόνες θα δυσχεραίνουν την αγορά του ναρκωτικού.

Η κατοχή έως 25 γραμμαρίων θα επιτρέπεται σε δημόσιους χώρους, ενώ στα ιδιωτικά σπίτια το νόμιμο όριο θα ανέρχεται στα 50 γραμμάρια.

Η χρήση του ναρκωτικού μεταξύ των νέων αυξάνεται εδώ και χρόνια παρά τον ισχύοντα νόμο, είπε ο Γερμανός Υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, εισηγητής του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με τον κ. Λάουτερμπαχ, το νομοσχέδιο σκοπεύει να υπονομεύσει τη μαύρη αγορά, να προστατεύσει τους χρήστες από τη νοθευμένη κάνναβη και να περιορίσει τις πηγές εσόδων για τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Θα παραμείνουν, όμως, αρκετοί περιορισμοί

Το ζήτημα για την αποποινικοποίηση ή μη της κάνναβης επικρατεί εδώ και χρόνια στη Γερμανία. Μάλιστα, ομάδες γιατρών εκφράζουν τις ανησυχίες που έχουν για τους νέους χρήστες και οι συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι η απελευθέρωση θα τροφοδοτήσει τη χρήση ναρκωτικών.

Το κάπνισμα κάνναβης σε ορισμένες περιοχές, όπως κοντά σε σχολεία και αθλητικούς χώρους, θα εξακολουθήσει να είναι παράνομο. Η αγορά θα είναι αυστηρά ρυθμισμένη και όχι εύκολη.

Τα αρχικά σχέδια που επέτρεπαν σε αδειοδοτημένα καταστήματα και φαρμακεία να πωλούν κάνναβη καταργήθηκαν λόγω των ανησυχιών της ΕΕ ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών ναρκωτικών.

Αντ′ αυτού, μη εμπορικές λέσχες μελών, που ονομάζονται «κοινωνικές λέσχες κάνναβης», θα καλλιεργούν και θα διανέμουν περιορισμένη ποσότητα του ναρκωτικού.

Κάθε λέσχη θα έχει ανώτατο όριο τα 500 μέλη, δεν θα επιτρέπεται η κατανάλωση κάνναβης στο χώρο της και η ιδιότητα μέλους θα είναι διαθέσιμη μόνο σε κατοίκους της Γερμανίας.

Επίσης, θα επιτρέπεται η ιδιωτική καλλιέργεια κάνναβης, με έως τρία φυτά μαριχουάνας ανά νοικοκυριό.



Με πληροφορίες από HuffingtonPost.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ